ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ 15ΗΣ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ(28/10-06/11)

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

31/10
Rrose Selavy
Ωρα : 19.30
Χώρος : Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
Διάρκεια : 31/10 – 21/11
Επιμέλεια : Αγγελική Γραμματικοπούλου
Rrose Selavy περιλαμβάνει έργα (φωτογραφίες και video) που δημιούργησαν φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι μια απόπειρα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με απώτερο στόχο να προάγει την καλλιτεχνική αυτοπραγμάτωση των φοιτητών και να χαρτογραφήσει τις εικονογραφικές αναφορές τους σε συνδυασμό με τους πειραματισμούς των προσωπικών τους αναζητήσεων. Ο τίτλος της έκθεσης Rrose Selavy προέρχεται από τον τίτλο μιας ταινίας που θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της έκθεσης και έχει αναφορά στο ομώνυμο έργο του Marcel Duchamp. Τα έργα διαπραγματεύονται εδώ τη θεματική της συμβίωσης μέσα από την ευρύτερη προσέγγιση του κύκλου της ζωής (συμβολικού ή μη), της συνύπαρξης  και της συντροφικότητας που διακυβεύεται. Η ποικιλότροπη χρήση του μέσου αναδεικνύει το παιχνίδι της αλήθειας και του ψέματος ως μια αντίσταση σε κάθε τι που είναι ενάντια στον αυθορμητισμό και στην ελευθερία του εσωτερικού κόσμου των δημιουργών τους. Από την μια, η εγγενή καταγραφική ιδιότητα του μέσου τεκμηριώνει πιστά την εξωτερική πραγματικότητα και τα πολυπολιτισμικά χρώματα του σύγχρονου κόσμου και από την άλλη η μυθοπλασία των μεταβατικών «νοητών χώρων» συμβάλει στην ανάγνωση του εσωτερικευμένου εαυτού και της σχέσης με τον άλλο.Το σώμα αποδομείται με ερωτισμό, ο χρόνος αποκωδικοποιείται με αγωνία για το μέλλον και ο χώρος μέσα από αντισυμβατικές πρακτικές της καλλιτεχνικής διαδικασίας. Σε μια χρονικά κρίσιμη καμπή της παιδείας, ενώ πολιτικο-οικονομικές ιδεολογίες και πολιτισμικές θεωρίες έχουν απομυθοποιηθεί ή εγκαταλειφθεί, η εν λόγω έκθεση δίνει την δυνατότητα σε μια ομάδα φοιτητών να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά ότι η τέχνη εξακολουθεί να τρέφει ουτοπίες, φαντασιώσεις και να θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς.

31/10
Ημερίδα:  Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών: Η απειλή της αρμονικής συμβίωσης
Ωρα : 17.30 - 20.30
Χώρος: Αποθήκη 13
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν την ημερίδα : Ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών: Η απειλή της αρμονικής συμβίωσης. Η ενδοοικογενειακή βία είναι μία μορφή έμφυλης βίας και αποτέλεσε για πολλά χρόνια ένα «αθέατο» έγκλημα ιδιωτικής φύσης, το οποίο βίωσαν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή οικονομική θέση τους, το μορφωτικό τους επίπεδο και τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Παρά τη συστηματική προσπάθεια του φεμινιστικού κινήματος που μετέτρεψε ένα «προσωπικό» πρόβλημα σε πολιτικό, καθιστώντας το, θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος και προβληματισμού, η έμφυλη βία εξακολουθεί να αναπαράγεται σε κάθε χώρα και πολιτισμό, προκαλώντας θανάτους γυναικών, καθώς και βαριές σωματικές και ψυχικές απώλειες στις ζωές των γυναικών, των οικογενειών τους και της κοινωνίας γενικότερα. Στην ημερίδα θα συμμετέχουν : ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς Γιάννος Λιβανός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, η Μαρία Στρατηγάκη, Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων, η Χριστίνα Αθανασιάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Αθηνά Γούλιαρου, Δικηγόρος και η Μαρία Παπαθανασίου, Δόκτωρας κλινικής ψυχολογίας, Ψυχοθεραπεύτρια.

1/11
Ημερίδα: Από τη συνύπαρξη στη συμβίωση: το στοίχημα της δεύτερης γενιάς μεταναστών
Ωρα : 18.00 – 20.00
Χώρος : Αποθήκη 13

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής και την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει την ημερίδα με θέμα : Από τη συνύπαρξη στη συμβίωση: το στοίχημα της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Αν στην περίπτωση της πρώτης γενιάς η ελληνική κοινωνία ήρθε αντιμέτωπη με το ζήτημα της συνύπαρξης, η δεύτερη γενιά θέτει σήμερα επιτακτικά την ανάγκη της συμβίωσης και την κοινή προοπτική για προκοπή. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τα ίσα δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις, τις ίσες ευκαιρίες και τις ίδιες υποχρεώσεις. Μια προοπτική που έχει ως περιεχόμενο εν τέλει την αποφυγή περιχαρακώσεων και την ενδυνάμωση της συνοχής της κοινωνίας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα θεσμικά εργαλεία που η ελληνική Πολιτεία έχει στη διάθεσή της.Την ημερίδα θα χαιρετίσουν : Γιάννος Λιβανός, Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς και Ανδρέας Τάκης, Γενικός Γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Καλυψώ Γούλα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη.

4-6/11
4 & 5/11,
Ωρα : 19.00-22.00
Χώρος : Αποθήκη 13
Κυρίως Πρόγραμμα – Γαστρονομία: cooking demos, ανοιχτές συζητήσεις Ταξίδι & Γαστρονομία, Νέοι & Γαστρονομία
6/11,
Ωρα :13.00-16.00
Χώρος : Αποθήκη 13
Κυρίως Πρόγραμμα - Γαστρονομία: Cooking Party

Ταυτόχρονη έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Thessaloniki Food Festival που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού από τις 4/11 ως τις 4/12 2011. Στη «15η Biennale Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου» 9 νέοι θα ρίξουν μια «μελλοντολογική» ματιά σε εδέσματα της πατρίδας τους (Λίβανος, Ιταλία, Ισπανία, Παλαιστίνη, Κόσσοβο, Άγιος Μαρίνος). Cooking Workshops, demos και ανοιχτές συζητήσεις θα δώσουν μορφή στη δράση Gastronomy - Symbiosis? Και το πιο σημαντικό! Η Gastronomy - Symbiosis? θα εγκαινιάσει το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης. Έναν καινούργιο θεσμό της πόλης, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να κατακτήσει τη θέση της στον σύγχρονο, παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.


4/11
ΗΜΕΡΙΔΑ: BANKIT
Όταν
 όλες οι τέχνες συμβιώνουν σε μία πολιτεία!
Ωρα : 17.00-19.00
Χώρος : Αποθήκη 13
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς σε συνεργασία με το Bankit παρουσιάζει την ημερίδα: Όταν όλες οι τέχνες συμβιώνουν σε μία πολιτεία! Οι εκπρόσωποι της ομάδας ‘’Bankit Αστική Μη Κερδοσκοπική’’ παρουσιάζοντας οπτικοακουστικό υλικό από τα έργα και τις ημέρες της διαδικτυακής πολιτείας Bankit the ART-ificial City, θα δώσουν τη δική τους εκδοχή για τη Συμβίωση. Μια συμβίωση τεχνών και καλλιτεχνών , όπως τη βιώνουν εδώ και πέντε χρόνια. Τόσο διαδικτυακά,  μέσα από τον ιστότοπο της πολιτείας τους ,www.bankit.gr, όσο και ρεαλιστικά μέσα από το ARTogether Festival, που διοργανώνουν στην Αθήνα κάθε χρόνο και στο οποίο φιλοξενούνται και συμβιώνουν καλλιτεχνικά στον ίδιο χώρο για τρεις μέρες ,πάνω από διακόσιοι εκπρόσωποι κάθε τέχνης.
Ωρα : 21.00 Disconnect performance-1 (Δημαρχείο)
Ωρα : 22.00 Disconnect performance-2 (Δημαρχείο)
Ωρα : 22.00-24.00 After event Cocktail


5/11
Warehouse Nights (πάρτυ λήξης): DJ set: Στέφανος Τσιτσόπουλος & Δημήτρης Καραθάνος
Ωρα : 22.00
Χώρος : Αποθήκη 8


Project Βαλαωρίτου

1 & 2/11 2011 22.15 Προβολή έργων video art της Ζαμπίας Ισαβέλλας Πατεράκη: Gaga Machine (διάρκεια 5’), 80% (διάρκεια 10’)
6 & 7/11 2011 21.00 ΘΕΣΣΑΛΟΝΗΧΟΙ (The music pathways of Thessaloniki): προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ για την ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, παραγωγής της ομάδας Ciners8


Συνεχίζονται

BAR Elvis (Βαλαωρίτου 31)
6/10-6/11 2011 Ελίζα Σχοινά -
Reality Transparency (Διαφάνεια της Πραγματικότητας). Αναδρομική έκθεση της SCHI.EL των ετών 2009-2011
6/10-6/11 2011 Upcycling- εγκατάσταση επανακύκλωσης από την ομάδα Scoopa
Bar 90 ΜΟΙΡΕΣ (Βαλαωρίτου 31 & Συγγρού)
6/10-6/11 2011 Yakuza: street artists.
Ζωγραφική και φωτογραφία
Bar Partizan (Βαλαωρίτου 29), σε συνεργασία με το Πείραμα: 
8/10-6/11 2011 Πράσινες Ταράτσες στην οδό Βαλαωρίτου: έκθεση της ομαδικής δουλειάς των συμμετεχόντων στο ομώνυμο σεμινάριο εξειδίκευσης του Πειράματος με εισηγήτρια την Αναστασία Μπουρλίδου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλες τις δράσεις.


Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της "Ζούμε όπως κι εσύ", με την συνεργασία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας  «Θετική Φωνή» παρουσίασε την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, διαδικτυακή συζήτηση στην Αποθήκη 13 με θέμα την παραδοχή της ομοφυλοφιλίας, μέσα στην οικογένεια και τις επιπτώσεις που έχει στους/στις εφήβους. Ήταν ακόμη ένας  διάλογος μέσω του διαδικτύου, μιάς και η συνάντηση μεταδιδόταν ζωντανά μέσω του ιστότοπου της Νέας Γενιάς και τον οποίο παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερο από 1000 άτομα, η οποία είχε στόχο να καταγράψει εμπειρίες εφήβων και γονέων, να δώσει το πεδίο ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού και να αναζητήσει λύσεις και εξόδους αναφορικά με το μεγάλο θέμα του coming out μέσα στην οικογένεια. Οι ερωτήσεις γίνονταν είτε διαδικτυακά για όσους/ες δεν κατάφεραν να είναι παρόντες, μέσω του www.neagenia.gr, είτε από το κοινό που ήταν στην Αποθήκη 13 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ένα πολυσυμμετοχικό πάνελ προσπάθησε να φωτίσει πτυχές ενός θέματος που πρώτη φορά έρχεται σε διάλογο από επίσημο φορέα της πολιτείας. Οι διαδικτυακές ερωτήσεις θα υποβάλλονταν μέσω facebook και/ ή twitter. Όσες από αυτές δεν απαντήθηκαν ζωντανά θα απαντηθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο από το portal της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Την συνάντηση συντόνισε η κα Μαριανέλλα Κλώκα, Διευθύντρια του Συλλόγου Οροθετικών  «Θετική Φωνή» και εκδότρια του περιοδικού City Uncovered, η οποία αναφέρθηκε στην μη ύπαρξη δόκιμου όρου στην Ελληνική γλώσσα, του coming out, μιας και η λέξη «παραδοχή» ακούγεται ως «παραδοχή ενός εγκλήματος» το οποίο η ομοφυλοφυλία δεν είναι. Την συνάντηση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κος Γιάννος Λιβανός, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις 3 διαδικτυακές συζητήσεις-ημερίδες τις οποίες διοργανώνει η ΓΓΝΓ με την συνεργασία και άλλων φορέων στο πλαίσιο της 15ης Μπιενάλε Νέων, μίλησε και για την αδυναμία των Γονέων να διαχειριστούν ζητήματα σχετικά με την αποδοχή και παραδοχή της ομοφυλοφιλίας και κάλεσε να τεθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις, ώστε σταδιακά το σχετικό ζήτημα να παύσει να αποτελεί ταμπού για διάφορες κοινωνικές ομάδες. Η Εύα Σπίνου, Gay Affirmative therapist, ανέλυσε με την σειρά της το όρο coming out, αναφέρθηκε στην διαχρονικότητα και την συστηματικότητα της διαδικασίας για την αποδοχή και την εξωτερίκευση, τονίζοντας με έμφαση ότι δεν υπάρχουν χρονικά όρια και περιθώρια για την ολοκλήρωση της εσωτερικής εργασίας που έχει να κάνει το ομοφυλόφιλο άτομο ώσπου να φτάσει στο αποτέλεσμα, αναφέρθηκε στα λανθάνοντα σύνδρομα και καταστάσεις που αναπτύσσονται από την μη αποδοχή και κατέληξε λέγοντας ότι αποδοχή και εξωτερίκευση φέρνουν ποιοτικότερες στιγμές στην καθημερινότητα του ατόμου.Ο Νίκος Χατζητρύφων, Διευθυντής του Πανοράματος Ομοφυλοφιλικών ταινιών και μέλος της Σύμπραξης «Κοινωνικό Φύλο», αναφέρθηκε στην έλλειψη σχετικής πολιτικής στην εκπαίδευση και στο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και στην προετοιμασία που χρειάζεται για να φθάσει κάποιος στο coming out  και στην συνέχεια στο coming public (βγαίνω στο πλήθος), το οποίο απαιτεί δράση και πέρα από την εξωτερίκευση. Η Εύκλεια Παναγιωτίδου της Κοινωνικής Οργάνωσης GAY, έθεσε το ερώτημα «Γιατί πρέπει όλοι να ξέρουν ; », απαντώντας στην συνέχεια ότι το coming out δεν εμπεριέχει το «πρέπει». Αναφέρθηκε στην αποδοχή μιάς φυσιολογικότητας η οποία εμπεριέχει το «gay». Ανατρέποντας τους χαρακτηρισμούς «κουσούρι, ανωμαλία, περιθώριο, επιλογή» αναφέρθηκε στην εσωτερική ζύμωση, στον χρόνο που μπορεί να φτάσει σε «χρόνια» και στα βιώματα και συναισθήματα τον γονιών καθώς και στο «κοινωνικό στίγμα». Τέθηκαν από το κοινό και από τους διαδικτυακούς θεατές ερωτήματα που περιείχαν τα «πότε» και «πώς» και δόθηκαν απαντήσεις που τόνιζαν την περαιτέρω αλλαγή που πρέπει να έρθει στην Ελληνική κοινωνία και η οποία αλλαγή δεν είναι ένα «δεδομένο» που απλά θα συμβεί. Το θέμα της εκπαίδευσης και της εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων, σε όλες τις βαθμίδες, αναφέρθηκε και τονίστηκε πολλές φορές από θεατές και ομιλητές καταλήγοντας στο ότι υπάρχει δρόμος, κόπος και προσπάθεια, για να προχωρήσει η περαιτέρω αλλαγή στην αποδοχή του coming out. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του περιοδικού City Uncovered.
 

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum