Pages

Pages

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ... Η ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ "ΝΕΡΑΪΔΑ" ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η Νόρα Βαλσάμη είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 24 Ιουνίου του 1948. Το πραγματικό της όνομα είναι Ελεωνόρα Βαλσαμίδου. Είναι σύζυγος του σκηνοθέτη Ερρίκου Ανδρέου. Σπούδασε χορό και ρυθμική στην Αίγυπτο. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Έκανε την πρώτη της θεατρική εμφάνιση σε μια παραγωγή του 1965, στην κωμωδία του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», όταν ακόμη φοιτούσε στη δραματική σχολή. Ένα χρόνο αργότερα έκανε το ντεμπούτο της και στη μεγάλη οθόνη, στην ταινία "Τζένη Τζένη". Τότε ήταν που της παρείχε και το συμβόλαιό της η Φίνος Φίλμς.


Στη Φίνος Φιλμς της δίνεται η δυνατότητα να δουλέψει με πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες της εποχής (Σακελλάριος,Δαλιανίδης,Φώσκολος,Δημόπουλος) καθώς και με τους πρωταγωνιστές της εταιρείας Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Τζένη Καρέζη, Ζωή Λάσκαρη, Ρένα Βλαχοπούλου, Θανάση Βέγγο κ.α.  Αφού έπαιξε σε 22 ταινίες - δοκιμαζόμενη σε όλα τα κινηματογραφικά είδη - ,αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο το 1975 και συγκεντρώθηκε στην θεατρική της καριέρα. Υπογραφει συμβολαιο με το Εθνικο Θεατρο και από το 1979 μεχρι το 1981 παίζει σημαντικούς ρόλους σε πολλα εργα ρεπερτοριου.Οι δουλειές της στο θέατρο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον "Ματωμένο Γάμο" του Λόρκα (Νύφη) ,τον "Ιδανικό Σύζυγο" του Όσκαρ Ουάιλντ, τα "Βρώμικα Χέρια" του Ζαν-Πωλ Σαρτρ κ.α. Το 1992 παίζει για πρώτη φορά σε αρχαία τραγωδία στην "Αντιγόνη" του Σοφοκλή. (Εθνικό Θέατρο). Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία σημειώνει και στο ελεύθερο θέατρο με τα έργα "Χορεύοντας στη λουνάσα" , "Ξυπόλητοι στο πάρκο" , "Πέραν Πάσης Λογικής Αμφιβολίας", κ.α.

 Στη διάρκεια της θεατρικής της καριέρας έχει βρεθεί στη σκηνή μεταξύ άλλων με τους: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλέκο Αλεξανδράκη, Νίκο Κούρκουλο, Κώστα Βουτσά, Ντίνο Ηλιόπουλο, Μαίρη Αρώνη, Βούλα Ζουμπουλάκη, Ελένη Χατζηαργύρη, Νίκο Τζόγια, Πέμη Ζούνη, Θέμιδα Μπαζάκα, Κώστα Καρρά, Νικήτα Τσακίρογλου, Έλενα Ναθανήλ, Άγγελο Αντωνόπουλο, Χρήστο Πολίτη, Μάρθα Βούρτση, Δάνη Κατρανίδη, Μαίρη Χρονοπούλου, Μάρω Κοντού, Γρηγόρη Βαλτινό, Νίκο Βασταρδή.
Τον Οκτώβριο του 1972 εμφανίζεται για πρώτη φορά στην τηλεόραση στην σειρά της ΥΕΝΕΔ "Στησιχόρου 73". Την επόμενη χρονιά κρατά έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην πολύ επιτυχημένη σειρά του Κώστα Πρετεντέρη "Η Γειτονιά μας".Ακολουθούν οι διασκευές μυθιστορημάτων του Γρηγορίου Ξενόπουλου "Αφροδίτη","Αναδυομένη" και "Μυστικοί Αρραβώνες" που κορυφώνουν την δημοτικότητα της. Μεγάλη επιτυχία σημειώνουν και οι σειρές της ΕΡΤ "Αστροφεγγιά" και "Η Εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη" (1985). Από το 1992 μέχρι το 1996 συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 στις σειρές "Μια Γυναίκα από το παρελθόν" , "Ο Χήρος,η Χήρα και τα Χειρότερα", "Έλλη και Άννα".Συνολικά μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει σε 14 τηλεοπτικές σειρές,8 από τις οποίες σκηνοθετήθηκαν από τον σύζυγό της Ερρίκο Ανδρέου (παντρεύτηκαν το 1973),με τον οποίο απέκτησε έναν γιο, τον Ερρίκο Junior(γενν.1975). To 1979 κυκλοφορεί ο πρώτος της προσωπικός δίσκος "Αναδυομένη". Τελευταία της μέχρι στιγμής θεατρική εμφάνιση η κωμωδία "Η κλήση σας προωθείται" (2006). Πιο πρόσφατη τηλεοπτική της εμφάνιση η σειρά του Κώστα Κουτσομύτη "Τρεις Χήρες" (2001).



Φιλμογραφία
Τζένη - Τζένη  (1966)
Οι Κυρίες της Αυλής  (1966)
Στεφανία ( 1966)
Κάτι κουρασμένα παληκάρια  (1967)
Γαμπρός από το Λονδίνο (1967)
Πυρετός στην Άσφαλτο  (1967)
Τα δυο πόδια σ' ένα παπούτσι (1967)
Ο Ψεύτης (1968)
Πολύ αργά για δάκρυα (1968)
Γοργόνες και Μάγκες  (1968)
Για ποιον χτυπά η... κουδούνα (1968)
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969)
Το λεβεντόπαιδο(1969)
Ο γόης (1969)
Τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι (1969)
Η θεία μου η χίπισσα (1970)
Εν ονόματι του νόμου (1970)
Ο κατεργάρης (1971)
Ένας ξέγνοιαστος παλαβιάρης (1971)
Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας  (1972)
Ο άγνωστος εκείνης της νύχτας (1972)
Μέδουσα (1973)
Οι βάσεις και η Βασούλα (1975)
Ένας λαθρεπιβάτης στην καρδιά μου (1988)

Τηλεοπτικές Εμφανίσεις
Η γειτονιά μας (1972)
Στισιχόρου 73 (1972)
Ρωμαίος και Ιουλιέτα '75 (1975)
Η Αφροδίτη (1977)
Η Αναδυόμενη (1978)
Οι μυστικοί αρραβώνες (1979)
Αστροφεγγιά (1980)
Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη (1983)
Δόνα Ροζίτα (1984)
Και εύθυμη και χήρα (1991)
Μια γυναίκα από το παρελθόν (1992)
Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα (1993)
Έλλη και Άννα (1995)
Οι τρεις χήρες (2001)

Μακάρι να έχουμε την χαρά να απολαύσουμε ξανά σύντομα την γοητευτική, πληθωρική «νεράϊδα» Νόρα Βαλσάμη είτε στο θέατρο, είτε στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο.
ΕΡΕΥΝΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΡΟΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου