«Ήταν μια φορά κι έναν καιρό σ’ έναν τόπο μακρινό κρυμμένη βαθιά μέσα στο δάσος, μια πολιτεία. Και η καλή νεράιδα Μελωδένια, ξεκλείδωσε στους κατοίκους της το μαγικό κόσμο της μουσικής και όλοι μαζί χαίρονταν και περίμεναν με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα. Έφτασαν, όμως, οι μουσικές μέχρι το κάστρο της κακιάς μάγισσας Φαλτσαδούρας, που ζήλεψε και έκλεψε τα χρυσά κλειδιά της μουσικής και έκανε να σωπάσουν τ’ όργανα τα μουσικά. Και τότε….».
… η συνέχεια θα ζωντανέψει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη Μελωδένια Πολιτεία των Νανά Κριεκούκη και Έλσα Νάκου σε μουσική Κώστα Χριστοδούλου. Η εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο του Κύκλου «Χριστούγεννα στο Μέγαρο» (θα παρουσιαστεί το Σάββατο 18/12 στις 18:30 και την Κυριακή 19/12 στις 11:30 π.μ. ενώ στις 15-16 και 17/12 θα υπάρχουν σχολικές παραστάσεις) . Η σκηνοθεσία είναι του Michael Seibel, τα σκηνικά και κοστούμια της Λαμπρινής Καρδαρά, η δημιουργία βίντεο του Βαγγέλη Καλαϊτζίδη. Στο ρόλο της «Μελωδένιας» η Ειρήνη Κυριακίδου, «μάγισσα Φαλτσαδούρα» η Ελένη Λιώνα. Παίζουν ακόμα οι Έρικα Μήτρου, Αθανασία Τριανταφύλλου και Αλέξανδρος Ψυχράμης. Συμπράττουν η Παιδική Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσική Θεσσαλονίκης σε διδασκαλία Κωστή Παπάζογλου. Χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ .
Το παραμύθι Μελωδένια Πολιτεία, σκοπό έχει να μυήσει τα παιδιά στο μαγικό κόσμο της μουσικής και να τα παρακινήσει να ασχοληθούν δημιουργικά με αυτήν. Τους προσφέρει τη δυνατότητα να μάθουν τα βασικά σύμβολα της μουσικής, να γνωρίσουν τον ήχο διαφόρων μουσικών οργάνων, να ζωγραφίσουν και να τραγουδήσουν παρέα με τους ήρωες του παραμυθιού.
Η Μελωδένια Πολιτεία είναι μια πολιτεία ουτοπική με κατοίκους - πρωταγωνιστές τα παιδιά. Ένας κόσμος μαγικός και ταυτόχρονα καθημερινός, αφού οι ήρωες στέκουν πλάι πλάι με μουσικά όργανα, με νότες, με μελωδίες τις οποίες καλούνται να υπερασπίσουν. Και για να πάρουν πίσω τα δώρα της νεράιδας αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τη μάγισσα Φαλτσαδούρα και τις δοκιμασίες της. Η αγάπη τους για τη μουσική τα όπλισε με θάρρος κι ξεκίνησαν για το κάστρο. Και το κάνουν αυτό με ενθουσιασμό, βοηθώντας να επικρατήσει το καλό έναντι του κακού, που εκπροσωπεί η μάγισσα Φαλτσαδούρα. Μ’ αυτό τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπάνε και να υπερασπίζονται τη μουσική τους.
Οι συγγραφείς του παραμυθιού περιγράφουν πως ταξίδεψαν μέχρι τη Μελωδένια Πολιτεία: «Είναι μια μουσική παράσταση για παιδιά και όχι μόνο, η οποία γεννιέται και πηγάζει από τη φαντασία των ίδιων των παιδιών. Μία φαντασία, η οποία ενεργοποιείται από την αγάπη για τη μουσική. Είναι η ίδια η μουσική που αντικατοπτρίζει τους ρόλους της καλής «Νεράιδας Μελωδένιας» και της κακιάς «Μάγισσας Φαλτσαδούρας». Η μία αγαπά τη μουσική, η άλλη τη μισεί. Αυτή η πάλη του καλού με το κακό, που εκφράζεται με τη μουσική θα έχει για την «Μάγισσα Φαλτσαδούρα» μία ξαφνική τροπή. Τα μάγια της θα εξουδετερωθούν μέσα από τη μαγεία της μουσικής, η οποία τη βοηθά να υπερνικήσει το μίσος που τρέφει για αυτή. Είναι τα ίδια τα παιδιά, τα οποία με την εμμονή τους και χωρίς διάθεση απόρριψης φέρνουν τελικά νέα τροπή σε αυτό το μουσικό παραμύθι. Η αγάπη τους για τη μουσική εκφραζόμενη μέσα από τα τραγούδια τους και από καθαρές, αγνές φωνές κατευνάζει το κακό και το μεταμορφώνει, μέχρι που το καλό με όλο το μεγαλείο και τη λάμψη της μουσικής ακτινοβολεί και πάλι».
Ο Michael Seibel, σκηνοθέτης της παράστασης, αναφέρει : «Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που έχει ήδη μεγαλώσει να μιλήσει για το Θέατρο για παιδιά. Πώς μπορεί να μιλήσει κανείς για το Θέατρο για παιδιά χωρίς να το φορτώσει με περιττά λόγια και με παραπανίσια βάρη; Πώς να το πλησιάσει κανείς και πώς να το αγγίξει χωρίς να το καταστρέψει, όταν αυτός είναι ήδη ενήλικας; Πώς να το κατανοήσει πραγματικά, όταν αυτό μέσα στην φαινομενική αφέλεια και απλότητα του μας έχει κλείσει το μάτι πονηρά και πάντα μας ξεφεύγει σαν να παίζει συνεχώς κρυφτό μαζί μας; Αφού ό,τι και αν πούμε, ό,τι και αν κάνουμε, το Θέατρο για παιδιά θα αντιστέκεται και θα μας δείχνει ότι υπάρχει ακόμα μία μαγεία, ότι μπορούμε να έχουμε επιθυμίες, ότι μπορούμε να ονειρευόμαστε και ότι δεν πειράζει καθόλου που μερικά όνειρα μας μπορούμε να τα κάνουμε πραγματικότητα».
Εισιτήρια προπωλούνται από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ, καθώς και από τα εκδοτήρια του ΟΜΜΘ, στην πλατεία Αριστοτέλους αντί 8 € (μαθητικό-παιδικό) και 15 € γενική είσοδο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου