Βιβλιοφόρος δεν είναι αυτός μόνο που "φέρει" βιβλία αλλά και αυτός που "φέρει την ευθύνη" για αυτά.
Στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, αν όχι ολόκληρης της Ελλάδας, ο όρος αυτός ταιριάζει αποκλειστικά στον Αμβρόσιο Τσανταρλιώτη. Ο ίδιος δηλώνει "Βιβλιοφόρος , ο φέρων τα βιβλία σου".
Άλλωστε αυτή είναι η ονομασία του εκδοτικού οίκου που έχει μαζί με την οικογένειά του.
Τι τον κάνει να ξεχωρίζει? Ότι εκτός από τις γνώσεις του χρησιμοποιεί την προσωπική του γοητεία αλλά και επικοινωνιακή του ικανότητα. Είναι νέος όχι μόνο στην ηλικία αλλά και στην άποψη και τον τρόπο ζωής. Ξέρει λοιπόν καλά να πλασάρει το βιβλίο ακόμη περισσότερο , να διεισδύει σε μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες και να απευθύνεται επαρκώς και σε όσους δεν είναι εραστές του βιβλίου.
Μοιάζει περισσότερο με "πειρατή" στον κόσμο του βιβλίου, όχι βέβαια από νομικής άποψης, αλλά από ηθικοπλαστικής. Ο Αμβρόσιος Τσανταρλιώτης δεν είναι ο κλασικός εκδότης, δεν είναι ο κλασικός πωλητής, δεν είναι ο κλασικός προωθητής. Για αυτό μοιάζει περισσότερο με "πειρατή" , επειδή ακολουθεί τελείως διαφορετικές μεθόδους και προσεγγίσεις για να διαφημίσει και να προμοτάρει τη δουλειά του. Αγαπά έτσι και αλλιώς τη θάλασσα , υποστηρίζοντας έμπρακτα το πακέτο "καλοκαίρι και βιβλίο", "διακοπές και βιβλίο", "θάλασσα και βιβλίο".
Η εξωτερική του εμφάνιση που άνετα θα του εξασφάλιζε editorial περιοδικού και εκπομπή στην τηλεόραση δεν τον εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του από πόρτα σε πόρτα ή σε πάγκο. Δεν τον ενδιαφέρουν οι κοινωνικές συμβάσεις και η "ψευδογκλαμουριά" και επιμένει στην προσωπική επαφή.
Αυτός είναι ο Αμβρόσιος Τσανταρλιώτης, η ψυχή αλλά και το σώμα του "Βιβλιοφόρου".
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου