ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΒΕΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ολοκληρώθηκαν χθες Τετάρτη οι πρώτες πρόβες των 38 χωρών που διαγωνίζονται στους δύο ημιτελικούς της φετινής Γιουροβίζιον στο Ντύσελντορφ και διαμορφώθηκε ήδη η πρώτη άποψη.
Στον πρώτο ημιτελικό η αίσθηση είναι ότι Αζερμπαιτζάν, Τουρκία, Λιθουανία, Ελλάδα, Αρμενία και Σερβία έκαναν την καλύτερη εμφάνιση.  Το Αζερμπαιτζάν γιατί έχει το καλύτερο ποπ τραγούδι και η Τουρκία  το καλύτερο ροκ τραγούδι. Η Λιθουανία διαθέτει την Εβελίνα Σασένκο με την καλύτερη φωνή και ερμηνεία του ημιτελικού και με στυλ που συνδυάζει τη Σελίν Ντιόν και τη Βίκυ Λέανδρος.
Η Αρμενία γιατί έχει "πιασάρικο" τραγούδι και σκηνική παρουσίαση. Η Σερβία έχει το πιο στυλάτο τραγούδι με την καλύτερη σκηνοθεσία και χρήση της κάμερας, ενώ η χώρα μας κάνει την πρόταση της βραδιάς με το συνδυασμό χιπ χοπ και ζειμπέκικου. Ο Λούκας διαθέτει από τις καλύτερες φωνές του διαγωνισμού ,ενώ είναι ένας από τους ωραιότερους άνδρες της διοργάνωσης. Ο Ρήγος έχει κάνει την πλέον αρτιστίκ και επαγγελματική χορογραφία της διοργάνωσης, ενώ και το φόντο και τα γραφικά μας είναι από τα πλέον εντυπωσιακά. Κατά τα άλλα Ρωσία και Πολωνία διαθέτουν καλά ποπ τραγούδια που μπορούν να πάνε ψηλά, αλλά η πρώτη πρόβα δεν άρεσε και τόσο. Ερωτηματικά προκάλεσε και η Ουγγαρία που θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί ,αλλά είχε προβλήματα στην πρώτη πρόβα. Μια πραγματικά καλή φωνή διαθέτει η εξωτική Σένιτ για το Σαν Μαρίνο που διαθέτει μία από τις πιο οργανωμένες διεθνείς ομάδες. Η πρόκρισή του ή μη είναι επίσης ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αν και το τραγούδι είναι καλό δε θεωρείται κάτι το ιδιαίτερο. Ωστόσο η σκηνική παρουσία και η ερμηνεία της Σένιτ αλλά και το γεγονός ότι το κρατίδιο του Αγίου Μαρίνου στηρίζεται φέτος από μεγάλη δισκογραφική εταιρία και από team ειδικών επαγγελματιών είναι στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της πρόκρισης στον τελικό. Κατά τα άλλα μία πολύ άνετη, χαρούμενη και πολύχρωμη εμφάνιση είναι αυτή της Πορτογαλλίας , που "σχολιάζει" με χιούμορ την οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη και ίσως κερδίσει πολλές ψήφους στο televoting κάτι που μπορεί να σπρώξει τελικά την Πορτογαλλία στον τελικό. Η Κροάτισσα Ντάρια  εάν και κάνει εντυπωσιακές ενδυματολογικές αλλαγές ωστόσο έχει χάσει πόντους στην υπόθεση πρόκρισης.
Φινλανδία και Ισλανδία επίσης προκαλούν ερωτηματικά. Ενώ δε διαθέτουν ιδιαίτερα και δυνατά τραγούδια είναι τόσο απλές που μπορεί να προσελκύσουν το τηλεοπτικό κοινό.
Η Ελβετία από την άλλη παίζει με μία ακουστική  σύνθεση και με μία ερμηνεύτρια Ιταλογερμανικής καταγωγής την Άννα Ροσελίνι με εμφάνιση Γκουίνεθ Πάλτροου και φωνή Λένα, της περυσινής δηλαδή νικήτριας. Η Ελβετία δεν έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή της στον τελικό, αλλά κανείς δεν αποκλείει σε περίπτωση που περάσει να φτάσει  πολύ ψηλά, ακόμη και μέχρι βραβείο.
Η Αλβανία διαθέτει πάντως μία εξαίρετη performer την Αουρέλια που συνδυάζει το έθνικ με το ροκ, ενώ η Γεωργία είναι progressive και πολύ μοντέρνα, αλλά προς το παρόν κάτι της λείπει. Η Μάλτα που έκανε μία πολύ καλή πρώτη πρόβα δεν έχει το τραγούδι που μπορεί να τη στείλει στον τελικό, ενώ η Νορβηγία με μία από τις φαβορί συμμετοχές δεν "επικοινωνεί" και τόσο καλά το τραγούδι της, τουλάχιστον προς το παρόν. Εάν συνυπολογίσει κανείς τα στοιχήματα, τις προτιμήσεις των φαν, τις τάσεις στο τηλεοπτικό κοινό , τις δημοσιογραφικές κριτικές και τις πρόβες τότε οι χώρες με τις μεγαλύτερες πιθανότητες πρόκρισης είναι : Αζερμπαιτζάν, Τουρκία, Σερβία, Ελλάδα, Αρμενία, Ρωσία, Πολωνία, Ουγγαρία και Νορβηγία. Αυτές είναι 9 ,άρα για τη λεγόμενη 10η θέση θα παλέψουν όλες οι άλλες πλην Μάλτας και Κροατίας.  Λιθουανία, Άγιος Μαρίνος, Φινλανδία και Ισλανδία καθώς και Γεωργία , Αλβανία , Ελβετία και Πορτογαλλία έχουν ίσες πιθανότητες πρόκρισης, διαθέτοντας όλες από ένα όπλο. Βέβαια κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τελικά και να αποκλείσει 100% την πρόκριση της Μάλτας ή της Κροατίας.





Στο 2ο ημιτελικό τα πράγματα αν και πιο ποπ και πιο κοντά στο γενικό κλίμα του διαγωνισμού ωστόσο οι κριτικές είναι χειρότερες. Ξεχώρισαν ήδη Σουηδία, Εσθονία, Ιρλανδία και Δανία με τη σκηνική τους παρουσία αλλά και με το ύφος των τραγουδιών τους που είναι ήδη πολύ δημοφιλή.
Mία από τις καλύτερες φωνές και ερμηνείας, εάν όχι την καλύτερη σε αυτόν τον ημιτελικό, διαθέτει η Ουκρανία και η Αυστρία. Στις θετικές εκπλήξεις του δεύτερου ημιτελικού συμπεριλαμβάνονται η Κύπρος και το Βέλγιο, για την λυρική της πρόταση η μία , για την απλότητα και την καθαρότητά η δεύτερη.
Το Ισραήλ εάν και δεν έκανε καθόλου καλή πρόβα διαθέτει τη Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, που έχει το δικό της κοινό αλλά και μία νίκη στο παρελθόν. Η Βοσνία επίσης έχει ένα σπουδαίο ερμηνευτή το Ντίνο Μέρλιν και ένα τραγούδι που μπορεί να κερδίσει τις ψήφους όλων των 40άρηδων και 50άρηδων αλλά και αυτών που προτιμούν τις πιο κουλ συμμετοχές.
Η Σλοβενία από την άλλη ήταν αναμενόμενα καλή στην πρώτη της πρόβα και η ερμηνεύτριά της η Μάγια όπως και η Πολωνέζα Μαγκταλένα συνδυάζει την καλή εξωτερική εμφάνιση με την καλή φωνή.
Η Ολλανδία επίσης πάει αναμενόμενα καλά . Ωστόσο οι όχι και τόσο καλές εμφανίσεις των προηγούμενων ετών αλλά και το γεγονός ότι εκπροσωπείται από ένα ποπ-ροκ συγκρότημα της δίνουν ίσες πιθανότητες πρόκρισης και αποκλεισμού. Η Λευκωρωσία ναι μεν έχει ένα πιασάρικο και ευχάριστο τραγούδι με μία εντυπωσιακή ερμηνεύτρια και έντονο το έθνικ στοιχείο αλλά δε θεωρείται η πρότασή της κάτι το νέο και "σημερινό". Η Μολδαβία επιστρέφει στο ύφος της εθνομπάντας με τους εκπροσώπους της από το 2005 που είχαν πάρει και την 6η θέση, ωστόσο το φετινό της εγχείρημα το βρίσκουν όλοι κιτς και "τραβηγμένο". Η Ρουμανία από την άλλη είναι όπως και πέρυσι κουλ με καθαρόαιμη ποπ βρετανικών επιρροών και για αυτό θεωρείται "σιγουράκι" για τον τελικό.
Η F.Y.R.O.M. φαίνεται να μην έχει τύχη, εάν και η πρώτη της πρόβα εντυπωσίασε με το εναλλακτικό βαλκανικό στυλ και τους καλούς φωτισμούς και γραφικά. Το τραγούδι όμως σαν τραγούδι δε βοηθάει σχεδόν καθόλου.
Μία άλλη χώρα που έκανε πολύ καλή πρώτη πρόβα είναι η Βουλγαρία με την αλά PINK Πόλυ Γκένοβα που διαθέτει στυλ και φωνή. Το κομμάτι όμως αυτό καθεαυτό είναι απλά ok χωρίς κάτι το ιδιαίτερο. Η Λετονία που επίσης μέχρι πρότινος έπαιζε στις τελευταίες θέσεις άφησε καλές εντυπώσεις σκηνικά και φωνητικά. Τέλος η Σλοβακία πήγε συμπαθητικά στην πρώτη της πρόβα. Με ένα καλό αλλά συνηθισμένο Σκανδιναβικού τύπου τραγούδι και δύο εντυπωσιακές κοπέλες (δίδυμες) με πραγματικά καλές φωνές έχει τις ίδιες πιθανότητες πρόκρισης και αποκλεισμού. Το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και στον τελικό σε περίπτωση πρόκρισης, είτε θα πάει καλά είτε καθόλου καλά.]
Στο 2ο ημιτελικό πρέπει να θεωρούνται σίγουρες η Σουηδία, η Εσθονία, η Δανία και η Ιρλανδία. Επίσης η Βοσνία που έχει ρεύμα , η Σλοβενία και η Ρουμανία που έχουν το δικό τους κοινό. Κανονικά το Ισραήλ λόγω Ντάνα δεν κινδυνεύει και πρέπει να θεωρείται σίγουρη η συμμετοχή στον τελικό.
Από εκεί και έπειτα Ουκρανία, Αυστρία και Κύπρος πάνε τόσο καλά στις πρόβες που αξίζει να είναι μέσα στο μεγάλο τελικό. Ωστόσο Σλοβακία, Βουλγαρία και Βέλγιο για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία έχουν αρκετές ελπίδες πρόκρισης. Λευκορωσία, Λετονία, Μολδαβία και F.Y.R.O.M έχουν χάσει έδαφος και πόντους αλλά δεν είναι καταδικασμένες. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η Ολλανδία.
Και σε αυτόν τον ημιτελικό τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα και αυτό κάνει το παιχνίδι ιδιαίτερα στο ενδιαφέρον. Όλοι λένε πως τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο μπερδεμένα στο μεγάλο τελικό, διότι άλλα φαίνεται να είναι τα φαβορί των γραφείων στοιχημάτων, άλλα των φαν, άλλα των δημοσιογράφων, ενώ κάποια άλλα γίνονται φαβορί λόγω της live εμφάνισής τους, αλλάζοντας και ανακατεύοντας τα δεδομένα.
Σήμερα Πέμπτη άρχισαν οι δεύτερες πρόβες. Το παιχνίδι μόλις άρχισε και φέτος αναμένεται ιδιαίτερα συναρπαστικό με Ελλάδα και Κύπρο να μπορούν να κάνουν την έκπληξη.


ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΝΤΥΣΕΛΝΤΟΡΦ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΜΥΡΛΗΣ
                                                            ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΨΙΜΜΑΤΙΚΑ
                         ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:             ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum