Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

EΡΕΥΝΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΔΗΣ

Μια μέρα πριν το μεγάλο τελικό ευχόμαστε στον Λούκας και σε όλη την Ελληνική αποστολή στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας Καλή Επιτυχία!
Ας δούμε λίγο όμως τι είναι τελικά αυτός ο θεσμός που έχει προκαλέσει και έχει διχάσει εδώ και 55 χρόνια κοινό και κριτικούς…




Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός που διοργανώνεται ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, στον οποίο κάθε χώρα συμμετέχει με ένα τραγούδι που πρέπει να ερμηνευτεί ζωντανά στην τηλεόραση. Στην συνέχεια γίνεται ψηφοφορία από την οποία προκύπτει το δημοφιλέστερο τραγούδι. Κάθε χώρα συμμετέχει μέσω της κρατικής της τηλεόρασης (που αποτελεί μέλος της EBU) και αποστολή της είναι να επιλέξει το τραγούδι και τον ερμηνευτή που θα εκπροσωπήσει την χώρα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς. Εκτός αυτού, αποτελεί το δημοφιλέστερο διαγωνισμό του είδους του που διοργανώνεται ανά το παγκόσμιο: ο αριθμός των τηλεθεατών που τον παρακολουθούν ετησίως εκτιμάται μεταξύ 100 και 600 εκατομμυρίων. Ενδεικτικά, μεταδίδεται σε χώρες όπως: Αυστραλία, Καναδάς, Αίγυπτος, Ιορδανία, Χονγκ Κονγκ, Ινδία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ, αν και αυτές οι χώρες δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Στην δεκαετία του 1950 και ενώ η μεταπολεμική Ευρώπη ακόμα ανακατασκευαζόταν, η EBU (με έδρα την Ελβετία), συνέλαβε την ιδέα ενός διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού όπου θα συμμετείχαν χώρες σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της. Αυτή η ιδέα γεννήθηκε το 1955 σε μια συνεδρίαση στο Μονακό από τον Marcel Bezençon, έναν Γάλλο που εργαζόταν στην EBU. O διαγωνισμός που προτάθηκε είχε σαν βάση τον διαγωνισμό τραγουδιού του Σαν Ρέμο (Ιταλία) και επίσης είχε την πρόκληση ενός τεχνολογικού πειράματος ζωντανής τηλεόρασης. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ φιλόδοξο σχέδιο να συμμετέχουν χώρες σε ένα ευρύ τηλεοπτικό δίκτυο. Το όνομα ‘Eurovision’ χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU το 1951 από τον δημοσιογράφο George Campey. O πρώτος διαγωνισμός διοργανώθηκε στην πόλη Λουγκάνο  της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 1956. Επτά χώρες συμμετείχαν, κάθε μία με δύο τραγούδια, σύνολο 14. Ήταν η πρώτη (και τελευταία) φορά που επιτράπηκε κάθε χώρα να στείλει πάνω από ένα τραγούδι. Από το 1957 και έπειτα και συμμετέχουσα εκπροσωπείται με ένα τραγούδι. Στον πρώτο διαγωνισμό νικήτρια ήταν η διοργανώτρια Ελβετία.
Η μορφή του διαγωνισμού έχει αλλάξει κατά την διάρκεια των ετών, ωστόσο η κύρια μορφή του παραμένει η ίδια: Οι συμμετέχουσες χώρες εκπροσωπούνται από τραγούδια που πρέπει να ερμηνευτούν ζωντανά στον διαγωνισμό. Το πρόγραμμα μεταδίδεται ζωντανό και ταυτόχρονα από την EBU σε όλες τις συμμετέχουσες (και όχι μόνο) χώρες. Μια χώρα συμμετέχει εκπροσωπούμενη από τον τηλεοπτικό οργανισμό της που είναι μέλος της EBU. O Διαγωνισμός διοργανώνεται από μια συμμετέχουσα χώρα. Κατά την διάρκεια του προγράμματος και αφού έχουν ερμηνευτεί όλα τα τραγούδια, υπάρχει η ψηφοφορία όπου η κάθε χώρα ψηφίζει τις υπόλοιπες και φυσικά δεν ψηφίζει το δικό της τραγούδι. Το τραγούδι που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους ανακηρύσσεται νικητής, ο συνθέτης και ο στιχουργός λαμβάνουν ένα βραβείο και η χώρα που εκπροσωπούν κερδίζει το δικαίωμα να διοργανώσει τον διαγωνισμό την επόμενη χρονιά (αν το επιθυμεί).
Η έναρξη του προγράμματος γίνεται από ένα (ή περισσότερους) παρουσιαστές να καλωσορίζουν τους θεατές στον διαγωνισμό, τόσο στην αγγλική όσο και στη γαλλική γλώσσα. Οι χώρες που φιλοξενούν τον διαγωνισμό βρίσκουν την ευκαιρία να διαφημίσουν την χώρα τους σε ένα μεγάλο διεθνή τηλεοπτικό κοινό με τα βίντεο που μεταδίδονται κατά την διάρκεια των τραγουδιών (γνωστά ως card postal – έχουν σαν σκοπό να δώσουν χρόνο για την προετοιμασία της σκηνής). Το τραγούδι το οποίο κερδίζει το διαγωνισμό, κλείνει στο τέλος της βραδιάς τη διοργάνωση. Το μουσικό θέμα που πρέπει να μεταδίδεται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες πριν και μετά την λήξη του διαγωνισμού είναι το "Te Deum" του Marc-Antoine Charpentier.
Ο τελικός διοργανώνεται κάποιο Σάββατο της Άνοιξης. Συνήθως επιλέγεται κάποιο Σάββατο του Μαΐου, αν και έχει διοργανωθεί και κατά τον Μάρτιο και κατά τον Απρίλιο. Από το 2004, λόγω του αυξημένου αριθμού των συμμετεχόντων, διοργανώνεται ημιτελικός την Πέμπτη πριν τον τελικό. Για τον ίδιο λόγο από το 2008 θα διοργανώνονται 2 ημιτελικοί ο πρώτος την Τρίτη πριν τον τελικό και ο δεύτερος την Πέμπτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι για να συμμετέχει μια χώρα στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάγεται γεωγραφικά στην Ευρώπη. Για παράδειγμα το 1980 το Μαρόκο (χώρα της Βόρειας Αφρικής), το οποίο δεν ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη, συμμετείχε στον διαγωνισμό.
ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
1956

Ελβετία

«Refrain» Lys Assia

1957

Ολλανδία

«Net als toen» Corry Brokken

1958

Γαλλία

«Dors, mon amour» André Claveau

1959

Ολλανδία

«Een beetje» Teddy Scholten

1960

Γαλλία

«Tom Pillibi» Jaqueline Boyer

1961

Λουξεμβούργο

«Nous, les amoureux» Jean-Claude Pascal

1962

Γαλλία

«Un premier amour» Isabelle Aubret

1963

Δανία

«Dansevise» Grethe & Jørgen Ingmann

1964

Ιταλία

«Non ho l'età (per amarti)» Gigliola Cinquetti

1965

Λουξεμβούργο

«Pouppée de cire, pouppée de son» France Gall

1966

Αυστρία

«Merci chérie» Udo Jürgens

1967

Ηνωμένο Βασίλειο

«Puppet on a string» Sandie Shaw

1968

Ισπανία

«La la la» Massiel

1969 (λόγω ισοψηφίας, το βραβείο μοιράστηκαν 4 χώρες)

Ισπανία – Ηνωμένο Βασίλειο – Ολλανδία - Γαλλία

«Vivo cantando»  Salomé -  «Boom bang-a-bang» Lulu  -

«De troubadour» Lenny Kuhr - «Un jour, un enfant» Frida Boccara

1970

Ιρλανδία

«All kinds of everything» Dana

1971

Μονακό

«Un banc, un arbre, une rue» Séverine

1972

Λουξεμβούργο

«Après toi» Βίκυ Λέανδρος

1973

Λουξεμβούργο

«Tu te reconnaîtras» Anne-Marie David

1974

Σουηδία

«Waterloo» ABBA

1975

Ολλανδία

«Ding-a-dong» Teach-Ιn

1976

Ηνωμένο Βασίλειο

«Save your kisses for me» Brotherhood of Man

1977

Γαλλία

«L'oiseau et l'enfant» Marie Myriam

1978

Ισραήλ

«'A-ba-ni-bi» Izhar Cohen & the Alpha Beta

1979

Ισραήλ

«Hallelujah» Gali Atari & Milk and Honey

1980

Ιρλανδία

«What's another year?» Johnny Logan

1981

Ηνωμένο Βασίλειο

«Making your mind up» Bucks Fizz

1982

Δυτική Γερμανία

«Ein bißchen Frieden» Nicole

1983

Λουξεμβούργο

«Si la vie est cadeau» Corinne Hermès

1984

Σουηδία

«Diggi-loo, Diggi-ley» Herreys

1985

Νορβηγία

«La det swinge» Bobbysocks

1986

Βέλγιο

«J'aime la vie» Sandra Kim

1987

Ιρλανδία

«Hold me now» Johnny Logan

1988

Ελβετία

«Ne partez pas sans moi» Céline Dion

1989

Γιουγκοσλαβία

«Rock me» Riva

1990

Ιταλία

«Insieme: 1992» Toto Cutugno

1991

Σουηδία

«Fångad av en stormvind» Carola

1992

Ιρλανδία

«Why me?» Linda Martin

1993

Ιρλανδία

«In your eyes» Niamh Kavanagh

1994

Ιρλανδία

«Rock 'n' roll kids» Paul Harrington & Charlie McGettigan

1995

Νορβηγία

«Nocturne» Secret Garden

1996

Ιρλανδία

«The voice» Eimear Quinn

1997

Ηνωμένο Βασίλειο

«Love shine a light» Katrina & the Waves

1998

Ισραήλ

«Diva» Dana International

1999

Σουηδία

«Take me to your heaven» Charlotte Nilsson

2000

Δανία

«Fly on the wings of love» Olsen brothers

2001

Εσθονία

«Everybody» Tanel Padar, Dave Benton & 2 XL

2002

Λετονία

«I wanna» Marie N

2003

Τουρκία

«Everyway that I can» Sertab Erener

2004

Ουκρανία

«Wild dances» Ruslana

2005

Ελλάδα

«My number one» Έλενα Παπαρίζου

2006

Φινλανδία

«Hard rock hallelujah» Lordi

2007

Σερβία

«Molitva» Marija Šerifović

2008

Ρωσία

«Believe» Dima Bilan

2009

Νορβηγία

«Fairytale» Alexander Rybak

2010

Γερμανία

«Satellite» Lena

H Ελλάδα μετείχε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό το 1974, ενώ έκτοτε απουσίασε απ' αυτόν το 1975, 1982, 1984, 1986, 1999 και 2000. Πλην του 1999 όταν και είχε αποκλειστεί από τους τότε κανονισμούς πρόκρισης της EBU, όλες τις υπόλοιπες χρονιές αποσύρθηκε από ιδία πρωτοβουλία.
Πιο συγκεκριμένα:

1975: Η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρώτη συμμετοχή της Τουρκίας, τη στιγμή που ήταν ακόμη νωπά τα γεγονότα του 1974.
1982: Η ΕΡΤ ενώ είχε επιλέξει αρχικά τραγούδι («Σαρανταπέντε κοπελιές» με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη), το απέσυρε στη συνέχεια θεωρώντας το (όπως και τα άλλα υποψήφια της χρονιάς εκείνης), μη αντιπροσωπευτικό του ελληνικού τραγουδιού.
1984: Τη χρονιά αυτή η ΕΡΤ απεφάνθη ότι η Eurovision είναι διοργάνωση χαμηλού επιπέδου και δεν προκήρυξε καν διαγωνισμό εκπροσώπησης.
1986: Η Ελλάδα είχε δηλώσει αρχικά συμμετοχή (είχε μάλιστα κληρωθεί να εμφανιστεί στη 17η θέση) και πιθανότατα να είχε εκπροσωπηθεί με το τραγούδι «Βάγκον Λι» (Πωλίνα), αποσύρθηκε όμως όταν διαπίστωσε ότι η διοργάνωση είχε προγραμματισθεί να διεξαχθεί το Σάββατο της Ανάστασης.
1999: Τη χρονιά εκείνη η Ελλάδα αποκλείστηκε από την EBU με βάση τις βαθμολογίες της τα 5 τελευταία χρόνια, ένα σύστημα που απέκλειε μια σειρά χωρών για να μην υπάρχει μεγάλος όγκος συμμετοχών (δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη οι ημιτελικοί).
2000: Η επίσημη δικαιολογία της Ελληνικής απουσίας ήταν η έλλειψη χρημάτων.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 η Eurovision ήταν πολύ δημοφιλής στην Ελλάδα. Όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και για πολλά χρόνια, ως τα τέλη της δεκαετίας του 1990, η δημοτικότητά της είχε πέσει στο ναδίρ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε αρκετές περιπτώσεις μη αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες. Με αφορμή όμως την επιτυχημένη παρουσία των Antique στη διοργάνωση του 2001, σε συνδυασμό με τη μεγάλη προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και κάποια λαμπερά ονόματα που εκπροσώπησαν τη χώρα, ο διαγωνισμός εκτινάχθηκε σ' ένα από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα με τεράστιους δείκτες θεαματικότητας. Η ΕΡΤ μεταδίδει κάθε χρόνο την Εurovision από το 1971 ως σήμερα (μερικές φορές σε μαγνητοσκόπηση στο παρελθόν, σε χρονιές που δεν μετείχε η Ελλάδα), με μόνη εξαίρεση το 1984 οπότε και ο διαγωνισμός δεν μεταδόθηκε ούτε σε μαγνητοσκόπηση. Το 2005 η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά το βραβείο με την Έλενα Παπαρίζου που ερμήνευσε το τραγούδι των Χρήστου Δάντη και Ναταλίας Γερμανού, «My number one»  και αφορμή αυτού ήταν η διοργάνωση το 2006 του διαγωνισμού στην Αθήνα.
Η καλύτερη θέση μέχρι τότε ήταν η 3η το 2001 με τους Antique και το τραγούδι «Die for you», αλλά και το 2004 με τον Σάκη Ρουβά και το τραγούδι «Shake it». Την 3η θέση κατέκτησε και η Καλομοίρα το 2008 με το τραγούδι «Secret combination». Επίσης την 5η θέση είχε κατακτήσει το «Μάθημα σολφέζ» το 1977 και η Κλεοπάτρα με το «Όλου του κόσμου η ελπίδα» το 1992. Το χειρότερο αποτέλεσμα ήρθε το 1998 με το τραγούδι «Μια κρυφή ευαισθησία» με ερμηνεύτρια τη Διονυσία Καρόκη του συγκροτήματος «Θάλασσα».
Ο τρόπος επιλογής των τραγουδιών από πλευράς ΕΡΤ, ποικίλει από χρονιά σε χρονιά. Έχουν ως τώρα δοκιμαστεί οι εξής διαδικασίες:

Ανοιχτός τελικός κατόπιν προκήρυξης, όπου το τραγούδι επιλέγει επιτροπή ή τηλεθεατές, ή συνδυασμός των δύο: 1979, 1980, 1983, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1998, 2001, 2002, 2003.
Ανοιχτός τελικός με έναν μόνο καλλιτέχνη που έχει επιλέξει η ΕΡΤ και το τραγούδι επιλέγει επιτροπή ή τηλεθεατές, ή συνδυασμός των δύο: 2005, 2006, 2009.
Ανοιχτός τελικός με διαφορετικούς καλλιτέχνες που έχει επιλέξει η ΕΡΤ και το τραγούδι επιλέγει επιτροπή ή τηλεθεατές, ή συνδυασμός των δύο: 2007, 2008, 2010, 2011.
Κλειστός τελικός κατόπιν προκήρυξης, όπου το τραγούδι επιλέγει επιτροπή: 1977, 1978, 1981, 1985, 1992, 1993, 1995, 1997.
Απ' ευθείας ανάθεση σε καλλιτέχνη, χωρίς καμία διαδικασία επιλογής: 1974, 1976, 1994, 1996, 2004.
Μέχρι το 1998 όλες οι συμμετοχές της Ελλάδας ήταν πάντα στην ελληνική γλώσσα. Το 2001 ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε με αγγλικό στίχο, αφού ήταν κατά το ήμισυ στα ελληνικά και κατά το ήμισυ στα αγγλικά. Από το 2002 ως το 2009 συμμετείχε αποκλειστικά με αγγλικό στίχο, ενώ το 2010 επανεντάχθηκε πάλι ο ελληνικός στίχος, με το τραγούδι "Opa!" του Γιώργου Αλκαίου και ακολούθησε την επόμενη χρονιά ο Λούκας Γιώρκας με μικτό (ελληνικό - αγγλικό).
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Από το 1971 έως το 1986 τον διαγωνισμό σχολίαζε η Μακώ Γεωργιάδου.
Το 1987 η ΕΡΤ επιλέγει τη Δάφνη Μπόκοτα ως νέα σχολιάστρια για τα επόμενα 18 χρόνια. Μοναδική εξαίρεση το 1998 που η παρουσίαση έγινε από τον ραδιοφωνικό παραγωγό Γιώργο Μητρόπουλο.
Το 2005 επιλέχθηκε η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου.
Μερικούς μήνες μετά, στην Κοπεγχάγη, εορτάστηκε ο Ευρωπαϊκός θεσμός για τα 50 χρόνια της Eurovision. Επιλέχθηκε για τον σχολιασμό η Ελισσάβετ Φιλιππούλη.
Το 2006 οι Γιώργος Καπουτζίδης και Ζέτα Μακρυπούλια.
Το 2007 οι Φώτης Σεργουλόπουλος και Μαρία Μπακοδήμου.
Το 2008 και το 2009 οι Μπέτυ Μαγγίρα και Ματθίλδη Μαγγίρα.
Το 2010 η Ρίκα Βαγιάνη.
Το 2011 η Μαρία Κοζάκου.


ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

- Μπράιτον(6 Απριλίου 1974)

Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου  - Μαρινέλλα

Σύνθεση: Γιώργος Κατσαρός
Στίχοι: Πυθαγόρας
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Γιώργος Κατσαρός
11η στις 17

- Χάγη(3 Απριλίου 1976)

Παναγιά μου, Παναγιά μου - Μαρίζα Κωχ

Σύνθεση: Μαρίζα Κωχ
Στίχοι: Μιχάλης Φωτιάδης
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Μιχάλης Ροζάκης
13η στις 18

- Λονδίνο(7 Μαΐου 1977)

Μάθημα σολφέζ  - Πασχάλης, Μπέσσυ Αργυράκη, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Μαριάννα Τόλη

Σύνθεση: Γιώργος Χατζηνάσιος
Στίχοι: Σέβη Τηλιακού
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Γιώργος Χατζηνάσιος
5η στις 18

- Παρίσι(22 Απριλίου 1978)

Τσάρλι Τσάπλιν  - Τάνια Τσανακλίδου

Σύνθεση: Σάκης Τσιλίκης
Στίχοι: Γιάννης Ξανθούλης
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Χάρης Ανδρεάδης
8η στις 20

- Ιερουσαλήμ(31 Μαρτίου 1979)

Σωκράτης  - Ελπίδα

Σύνθεση: Δώρος Γεωργιάδης
Στίχοι: Σώτια Τσώτου
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Λευτέρης Χαλκιαδάκης
8η στις 19

- Χάγη(19 Απριλίου 1980)

Ωτοστόπ  - Άννα Βίσση & Επίκουροι

Σύνθεση: Τζικ Νακασιάν
Στίχοι: Ρόνη Σοφού
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Τζικ Νακασιάν
13η στις 19

- Δουβλίνο(4 Απριλίου 1981)

Φεγγάρι καλοκαιρινό  - Γιάννης Δημητράς

Σύνθεση: Γιώργος Νιάρχος
Στίχοι: Γιάννης Δημητράς
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Γιώργος Νιάρχος
8η στις 20

- Μόναχο(23 Απριλίου 1983)

Μου λες  - Κρίστη Στασινοπούλου

Σύνθεση: Αντώνης Πλέσσας
Στίχοι: Σοφία Φίλντιση
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Μίμης Πλέσσας
14η στις 20

- Γκέτεμποργκ(4 Μαΐου 1985)

Μοιάζουμε  - Τάκης Μπινιάρης

Σύνθεση: Τάκης Μπινιάρης
Στίχοι: Μάρω Μπιζάνη
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Χάρης Ανδρεάδης
16η στις 19

- Βρυξέλλες(9 Μαΐου 1987)

Stop  - Bang

Σύνθεση: Θάνος Καλλίρης, Βασίλης Δερτιλής
Στίχοι: Θάνος Καλλίρης, Βασίλης Δερτιλής
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Γιώργος Νιάρχος
10η στις 22

- Δουβλίνο(30 Απριλίου 1988)

Κλόουν – Αφροδίτη Φρυδά

Σύνθεση: Δημήτρης Σακισλής
Στίχοι: Δημήτρης Σακισλής
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Χάρης Ανδρεάδης
17η στις 21

- Λωζάνη(6 Μαΐου 1989)

Το δικό σου αστέρι – Μαριάννα Ευστρατίου


Σύνθεση: Μαριάννα Ευστρατίου, Γιάννης Κύρης
Στίχοι: Βίλυ Σανιάνου
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Γιώργος Νιάρχος
9η στις 22

- Ζάγκρεμπ(5 Μαΐου 1990)

Χωρίς σκοπό – Χρήστος Κάλοου & Wave

Σύνθεση: Γιώργος Παλαιοκαστρίτης
Στίχοι: Γιώργος Παπαγιαννάκης
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Μιχάλης Ροζάκης
19η στις 22

- Ρώμη(4 Μαΐου 1991)

Η άνοιξη - Σοφία Βόσσου

Σύνθεση: Ανδρέας Μκρούτσικος
Στίχοι: Ανδρέας Μικρούτσικος
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Χάρης Ανδρεάδης
13η στις 22

- Μάλμε(9 Μαΐου 1992)

Όλου του κόσμου η ελπίδα - Κλεοπάτρα

Σύνθεση: Χρήστος Λαγός
Στίχοι: Χρήστος Λαγός
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Χάρης Ανδρεάδης
5η στις 23

- Μίλτριτ(15 Μαΐου 1993)

Ελλάδα, χώρα του φωτός  - Καίτη Γαρμπή

Σύνθεση: Δημοσθένης Στριγκλής
Στίχοι: Δημοσθένης Στριγκλής
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Χάρης Ανδρεάδης
9η στις 25

- Δουβλίνο(30 Απριλίου 1994)

Το τρεχαντήρι – Κώστας Μπίγαλης & The Sea Lovers

Σύνθεση: Κώστας Μπίγαλης
Στίχοι: Κώστας Μπίγαλης
Ενορχ/ση: Χάρης Ανδρεάδης, Δ/νση ορχήστρας: Νόελ Κίλαχαν
14η στις 25

- Δουβλίνο(13 Μαΐου 1995)

Ποια προσευχή; - Ελίνα Κωνσταντοπούλου

Σύνθεση: Νίκος Τερζής
Στίχοι: Αντώνης Παππάς
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Χάρης Ανδρεάδης
12η στις 23

- Όσλο(18 Μαΐου 1996)

Εμείς φοράμε το χειμώνα ανοιξιάτικα  - Μαριάννα Ευστρατίου

Σύνθεση: Κώστας Μπίγαλης
Στίχοι: Ηρώ Τρυγώνη
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Μιχάλης Ροζάκης
14η στις 23

- Δουβλίνο(3 Μαΐου 1997)

Χόρεψε – Μαριάννα Ζορμπά

Σύνθεση: Μάνος Μανοσέλης
Στίχοι: Μάνος Μανουσέλης
Ενορχήστρωση, Δ/νση ορχήστρας: Ανακρέων Παπαγεωργίου
12η στις 25

- Μπέρμιγχαμ(9 Μαΐου 1998)

Μια κρυφή ευαισθησία - Θάλασσα

Σύνθεση: Γιάννης Βάλβης
Στίχοι: Γιάννης Μαλαχιάς
20η στις 25

- Κοπεγχάγη(12 Μαΐου 2001)

(I would) Die for you - Antique

Σύνθεση: Νίκος Τερζής
Στίχοι: Αντώνης Παππάς
3η στις 23

- Ταλίν(25 Μαΐου 2002)

S.A.G.A.P.O. - Μιχάλης Ρακιντζής

Σύνθεση: Μιχάλης Ρακιντζής
Στίχοι: Μιχάλης Ρακιντζής
17η στις 24

- Ρίγα(24 Μαΐου 2003)

Never let you go - Μαντώ

Σύνθεση: Μαντώ
Στίχοι: Τέρι Σιγανός
17η στις 26

- Κων/πολη(15 Μαΐου 2004)

Shake it  - Σάκης Ρουβάς

Σύνθεση: Νίκος Τερζής
Στίχοι: Νεκτάριος Τυράκης
3η στις 24

- Κίεβο(21 Μαΐου 2005)

My number one - Έλενα Παπαρίζου

Σύνθεση: Χρήστος Δάντης
Στίχοι: Χρήστος Δάντης, Ναταλία Γερμανού
1η στις 24

- Αθήνα(20 Μαΐου 2006)

Everything - Άννα Βίσση

Σύνθεση: Νίκος Καρβέλας
Στίχοι: Άννα Βίσση
9η στις 24

- Ελσίνκι(12 Μαΐου 2007)

Yassou Maria - Σαρμπέλ

Σύνθεση: Άλεξ Παπακωνσταντίνου, Μάρκους Ένγκλεφ
Στίχοι: Mack
7η στις 24

- Βελιγράδι(24 Μαΐου 2008)

Secret combination - Καλομοίρα

Σύνθεση: Κωνσταντίνος Πάντζης
Στίχοι: Ποσειδώνας Γιαννόπουλος
3η στις 25

- Μόσχα(16 Μαΐου 2009)

This is our night - Σάκης Ρουβάς

Σύνθεση: Δημήτρης Κοντόπουλος
Στίχοι: Craig Porteils, Cameron Giles-Webb
7η στις 25

- Όσλο(29 Μαΐου 2010)

OPA! – Γιώργος Αλκαίος & Friends

Σύνθεση: Γιώργος Αλκαίος
Στίχοι: Γιάννης Αντωνίου, Friends
8η στις 25

- Ντίσελντορφ(14 Μαΐου 2011)

Watch my dance – Λούκας Γιώρκας & Stereo Mike

Σύνθεση: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Στίχοι: Ελεάνα Βραχάλη
Το κιτς, οι υπερβολές, οι ανταγωνισμοί, οι συμμαχίες, το σασπένς, η ίντριγκα και τα απρόοπτα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Διαγωνισμού, γι’ αυτό και συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό τηλεθέασης κάθε χρόνο.

Καλή Επιτυχία Λούκας!

Καλή Επιτυχία Ελλάδα!

Greece 12 points!!!

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum