Ο πολιτισμός του Θρήνου είναι μια έννοια που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Ωστόσο αναρωτιέται κανείς μήπως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη Βόρεια Κορέα (επίσημα Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας) που κάθε φορά που πεθαίνει ο ηγέτης της οι κάτοικοί της , μικροί και μεγάλοι, ξεσπούν σε δημόσιο θρήνο, στα όρια της μαζικής υστερίας. Ούτως ή άλλως η Βόρεια Κορέα είναι αντικείμενο έρευνας πολιτισμού, ψυχολογίας και κοινωνιολογίας. Αυτό τουλάχιστον αντιλαμβάνονται οι ειδικοί ερευνητές και αναλυτές μετά και το θάνατο του τελευταίου ηγέτη τους Κιμ Γιονγκ Ιλ. Η Βόρεια Κορέα είναι μία χώρα της Ανατολικής Ασίας με έκταση 120.540km² και πληθυσμό 22.665.345 (κατατάσσεται 47η). Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Κορεατικής χερσονήσου και συνορεύει στα βόρεια με την Κίνα και νότια με τη Νότια Κορέα. Πρωτεύουσα είναι η Πιονγκγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα κράτη σε παγκόσμιο επίπεδο που κυβερνώνται από κομμουνιστικό καθεστώς. Οι κάτοικοι μιλούν Κορεατικά και στο θρήσκευμα είναι Βουδιστές. Η Βόρεια Κορέα δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Επίσης, δεν είναι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ένα αξιοπερίεργο γεγονός είναι ότι οι κάτοικοι ξυπνούν κάθε πρωί μέσω μίας σειρήνας που χτυπάει σε όλες τις πόλεις. Δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη αντιστασιακή ομάδα, εντός ούτε και εκτός της χώρας και τα περισσότερα στοιχεία για τη χώρα είναι από λίγους ανθρώπους που κατάφεραν να διαφύγουν από τη χώρα και από ελάχιστους δημοσιογράφους που καταφέρνουν να ταξιδέψουν εκεί.
Τα τελευταία χρόνια εκφράζονται από την πλευρά της Βόρειας Κορέας κάποιες σκέψεις για ένωση με το νότο, διατηρώντας το πολιτικό σύστημά της, αλλά καθαρά σε θεωρητικό και προφορικό επίπεδο (χρησιμοποιούν συχνά το σύνθημα "Η Κορέα είναι μία") και χωρίς να γίνονται συγκεκριμένες συζητήσεις. Η μοναδική σχετική συζήτηση που έγινε ανάμεσα σε βορρά και νότο είναι για δημιουργία κοινής Ολυμπιακής Ομάδας το 2008, η οποία όμως ναυάγησε.
Σημείο τριβής της Βόρειας Κορέας με τη διεθνή κοινότητα είναι η εξέλιξη του προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων. Τα τελευταία χρόνια η χώρα συνεργάζεται με επιθεωρητές της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας και τον Ιούνιο του 2008 παρέδωσε στοιχεία σχετικά με το πρόγραμμα. Στις 25 Μαΐου 2009 προχώρησε σε υπόγεια πυρηνική δοκιμή, προκαλώντας την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και την ομόφωνη καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ιδιαίτερες μεταρρυθμίσεις στη χώρα και η κληρονομικότητα στη διαδοχή είναι επίσημα θεσμοθετημένη, καθώς τον εκλιπόντα ηγέτη θα διαδεχθεί ο τρίτος γιος του.
Το Σύνταγμα αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά στις 28 Σεπτεμβρίου του 2009. Στο νέο σύνταγμα απαλείφονται όλες οι αναφορές στον κομμουνισμό. Για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ τονίζεται ότι "Ανώτατος Ηγέτης" είναι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ. Βέβαια μετά το θάνατο του τελευταίου θα γίνει τροποποίηση ώστε ως «Ανώτατος Ηγέτης» να αναφέρεται ο διάδοχος και κληρονόμος του. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 17 ετών και άνω.
Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στις 8 Μαρτίου του 2009 και εξελέγησαν τα μέλη της 12ης Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης. Η αρχική ημερομηνία για τη διεξαγωγή τους ήταν η 5η Αυγούστου του 2008, ωστόσο αναβλήθηκαν για άγνωστους λόγους. Οι αναλυτές υποθέτουν ότι αυτό σχετίζεται με τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ήδη από τότε ο εκλιπών ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ. Όλοι οι υποψήφιοι είναι μέλη του Δημοκρατικού Μετώπου για την Επανένωση της Πατρίδας και προεπελέγησαν από το κόμμα. Κάθε υποψήφιος διεκδίκησε την έδρα του σε μία από τις 687 εκλογικές περιφέρειες.
Μέχρι το μεσημέρι είχε ψηφίσει το 71% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Άνδρες και γυναίκες προσήλθαν να ψηφίσουν φορώντας κοστούμια και παραδοσιακά φορέματα (chosŏn-ot), αντίστοιχα. Το διακοσμητικό Κοινοβούλιο έχρισε τότε, δηλαδή στις 9 Απριλίου για τρίτη φορά ηγέτη της χώρας τον Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 63,81 χρόνια (61,23 χρόνια οι άνδρες και 66,53 οι γυναίκες).
Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την οικονομία της χώρας. Το 1997 υπήρξε λιμός, κάτι που ανάγκασε τη χώρα να ζητήσει για πρώτη φορά διεθνή βοήθεια, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρέθηκε σε κατάσταση υποσιτισμού. Η Βόρεια Κορέα θεωρείται ένα από τα πιο απομονωμένα κράτη του κόσμου, καθώς συνήθως στους πολίτες της απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ενώ για να ταξιδέψει κάποιος εκεί θα πρέπει να περιμένει αρκετό καιρό (ειδικά αν είναι δημοσιογράφος) για να του δοθεί άδεια εισόδου. Επί παραδείγματι, ο δημοσιογράφος του καναλιού MEGA, ο Σωτήρης Δανέζης, περίμενε δύο χρόνια για να πάρει άδεια εισόδου, με σκοπό να πάει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Βόρεια Κορέα αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα μικρό οικονομικό άνοιγμα στο εξωτερικό.
Στη Βόρεια Κορέα απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με τη Δύση και τη δυτική κουλτούρα, ενώ η μοναδική χώρα με την οποία υπάρχει αεροπορική γραμμή είναι η Κίνα. Η χώρα φέρεται ότι τιμωρεί αδικήματα όπως ότι "δεν χαιρέτησαν σωστά το άγαλμα του Κιμ Ιλ Σουνγκ" και άλλα παρόμοια. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία και τον Ο.Η.Ε., συνεχίζουν να υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι και στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παρά την πτωτική τους τάση την τελευταία δεκαετία, οι δημόσιες εκτελέσεις συνεχίζονται.
Όταν η Βόρεια Κορέα ήταν υπό ιαπωνική κατοχή, οι Ιάπωνες αποπειράθηκαν να αφομοιωθεί πολιτιστικά η κατακτηθείσα χώρα. Αυτό ίσως εξηγεί την πολιτισμική ιδιαιτερότητα και την εμμονή στις παραδοσιακές μορφές της κορεατικής τέχνης, που ανάγουν σε χιλιάδες χρόνια πριν. Πολιτιστικά έχει να επιδείξει τους "μαζικούς αγώνες", με τα μπαλέτα του Αριράνγκ (θεαματικές χορογραφίες με παιδιά). Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν οικοδομηθεί μνημεία και σημαντικά κτήρια, όπως η Αψίδα του Θριάμβου (παρόμοια με εκείνη του Παρισιού, αν και λίγο μεγαλύτερη σε ύψος), το χάλκινο άγαλμα του Κιμ Ιλ Σουνγκ έξω από το Μουσείο της Κορεατικής Επανάστασης, και ξενοδοχεία, με εντυπωσιακότερο το Ριουγκιόνγκ, στην Πιονγιάνγκ, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και περιλαμβάνει 105 ορόφους (αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2012 και θα είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο). Πολλοί ζωγράφοι κατάγονται από τη Βόρεια Κορέα και ο ίδιος ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, στα χρόνια της αντίστασης, όταν πολεμούσε, ήταν καλλιτέχνης. Η λογοτεχνία και η τέχνη ελέγχονται από το Εργατικό Κόμμα της Κορέας. Οι επαφές με τα δυτικά πολιτιστικά δρώμενα είναι ελάχιστες. Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι αποκλειστικά τοπικό και μοναδικός φορέας λειτουργίας του είναι η Choson Cul Minzuzui Inmingonghoagug. Περιλαμβάνει 5.200 χλμ. Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες (ποτάμιες μεταφορές) εξυπηρετούνται από πλοιάρια και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο εμπορικός στόλος περιελάμβανε περί τα 70 πλοία. Για τις αεροπορικές μεταφορές υπάρχει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Σουνάν, το οποίο βρίσκεται 24 χλμ. από την πρωτεύουσα και έχει δύο διαδρόμους. Εκτελούνται πτήσεις των εταιρειών Air China, από Πεκίνο για Πιονγιάνγκ, και Air Koryo από Μπανγκόκ σε Σουβαρναμπούμι, καθώς επίσης και τα δρομολόγια Πεκίνο-Πιονγιάνγκ, Τσονγκίν, Χαετζού, Χαμχούνγκ, Χαμπαρόβσκ, Μόσχα, Σαμτζιγιόν, Σενγιάνγκ, Βλαδιβοστόκ.
Πολύ σπάνια μπορεί κανείς να δει Ι.Χ. αυτοκίνητα, καθώς το 70% των κατοίκων χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους. Η οδήγηση γίνεται στα δεξιά. Αυτή είναι η Βόρεια Κορέα , «πρωτόγονη» πολιτιστικά για τη Δύση, «πρωτόγονη» για τη σύγχρονη εποχή. Αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η συνέχεια, καθώς ο διάδοχος του εκλιπόντα ηγέτη είναι μόλις 25 χρόνων και δε γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να κάνει και εάν τελικά υπάρχει προοπτική να συνεννοηθεί εκ πρώτης με τις λοιπές χώρες της Ασίας και σε δεύτερη φάση με τη Δύση.
Ακόμη και η παρουσιάστρια ειδήσεων της τηλεόρασης της Βόρειας Κορέας ανήγγειλε το θάνατο του ηγέτη της χώρας με έναν τρόπο προσωπικού πένθους. Το φόντο στο τηλεοπτικό στούντιο είναι ένας πίνακας ελαιογραφίας που απεικονίζει δάση και φύση χωρίς διάθεση τεχνολογίας και σύγχρονης αισθητικής. Η ζωή και ο τρόπος έκφρασης των Βορειοκορεατών είναι ΑΡΙΡΑΝΓΚ , μέσα δηλαδή σε συνθήκες ολοκληρωτικής αρμονίας και πειθαρχίας. Ακόμη και η μαζική υστερία και ο δημόσιος θρήνος τους μοιάζει αποτέλεσμα προγράμματος που αποθηκεύτηκε σε ανθρώπινο εγκέφαλο. Φαίνεται πως η χώρα αυτή προάγει τις επιστήμες και τη σύγχρονη τεχνολογία μέσα από τις αντιδράσεις και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου