ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ: ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ο προπονητής της εθνικής ποδοσφαίρου Φερνάντο Σάντος  απέδειξε πως είναι Έλληνας, όχι μόνο γιατί οδήγησε ήδη την εθνική μας στους 8 του EURO 2012 , αλλά και γιατί φαίνεται πως φέρει την Ελληνική Παιδεία, παραδίδοντας μαθήματα ιστορίας. Ποιος όμως ο  Φερνάντο Μανουέλ Κόστα Σάντος?  Γεννήθηκε  στις 10 Οκτωβρίου 1954 στη Λισαβόνα, είναι Πορτογάλος ,  πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής. Από την αγωνιστική περίοδο 2007-08 μέχρι την περίοδο 2009-10 προπονούσε την ομάδα του Π.Α.Ο.Κ.. Από τον Άυγουστο του 2010 προπονεί την Εθνική ομάδα της Ελλάδας.
Ο Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τα τμήματα υποδομών της Μπενφίκα, όμως ποτέ δεν αγωνίστηκε στην πρώτη ομάδα της. Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν ως δεξιός οπισθοφύλακας. Το 1972 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από τη Μαριτίμο και το 1973 μετακόμισε στην Εστορίλ, όπου και έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα 30 του χρόνια.


Η προπονητική καριέρα του Φερνάντο Σάντος ξεκίνησε από την Εστορίλ τo 1987 και παρέμεινε στην ομάδα μέχρι το 1994. Με τον Σάντος προπονητή η Εστορίλ ανέβηκε δύο κατηγορίες και έφτασε να παίζει στην κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία τηςΠορτογαλίας. To 1994 αναλαμβάνει την Αμαδόρα, όπου μένει για τέσσερα χρόνια. Μάλιστα την τελευταία του χρονιά οδηγεί την ομάδα στην καλύτερη θέση που έχει καταλάβει στο πορτογαλικό πρωτάθλημα (7η). Η πορεία του συγκινεί τους ανθρωπους της ΦΚ Πόρτο και του εμπιστεύονται της τύχες της ομάδας ο Σάντος μόλις την πρώτη του χρονιά (1998-99) κατακτάει το Πρωτάθλημα Πορτογαλίας και το πορτογαλικό Σουπερ καπ την επόμενη χρονιά 1999-2000 ο Σάντος κατακτάει με την ΦΚ Πόρτο το Πορτογαλικό Κυπελλό και ξανά Σούπερ καπ Πορτογαλίας χάνει όμως το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική απο την Σπόρτινγκ Λισαβόνας ενώ φτάνει ως τους προημιτελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ. Την περίοδο 2001-02 αναλαμβάνει την ΑΕΚ και την οδηγεί στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος ενω χάνει το πρωτάθλημα απο τον Ολυμπιακό στην διαφορά τερμάτων. Την επόμενη σεζόν αναλαμβάνει τον Παναθηναικό το κακό ξεκίνημα και η διαφορά φιλοσοφίας οδηγούν στην απομάκρυνση απο τον αθηναικό σύλλογο. Επιστρέφει στην πατρίδα και αναλαμβάνει την Σπόρτινγκ Λισαβόνας χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες.Ενω για την επόμενη διετία επιστρέφει στην Αθήνα για την ΑΕΚ την οποία οδηγεί στην τρίτη θέση του Ελληνικού πρωταθλήματος 3 βαθμούς μόλις πίσω απο τον πρωταθλητή.Επόμενος σταθμός της καρίερας του η Μπενφίκα το 2006 με την οποία τερματίζει στην τρίτη θέση του Πορτογαλικού πρωταθλήματος. Ξεκινάει και την επόμενη σεζόν (2007-08)αλλά απολύεται τον Αυγουστο μετά απο μια ισοπαλία απο την Λεϊσόες. Το Σεπτέμβριο του 2007 ο παλιός παίκτης του και νέος πρόεδρος του ΠΑΟΚ Θοδωρής Ζαγοράκης του εμπιστεύται της τύχες της ομάδας.Την πρώτη του χρονιά η ομάδα καταλαμβάνει την 9η θέση της βαθμολογίας στο Ελληνικό πρωτάθλημα.Την δεύτερη χρονιά καταφέρνει να τερματίσει στην 2η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ενώ στα play-off χάνει 2 θέσεις από Παναθηναικό και ΑΕΚ τερματίζοντας ουσιαστικά 4ος.Την επόμενη χρονιά καταφέρνει να τερματίσει δεύτερος -πίσω από τον Παναθηναϊκό που έκανε το νταμπλ-και ο ΠΑΟΚ να προκριθεί στους προκριματικούς του Champions League, αλλά ο Φερνάντο Σάντος αποχώρησε μετά από επιτυχημένη τριετή θητεία από την ομάδα. Και ενώ ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τους πάγκους με σκοπό να ξεκουραστεί, το τέλος της θητείας του Όττο Ρεχάγκελ στην Εθνική ομάδα μετά το Μουντιάλ της Ν.Αφρικής άνοιξε το δρόμο της πρόσληψής του στην Εθνική μας Ομάδα και έτσι και μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ από τον Αύγουστο του 2010 αποτελεί το νέο προπονητή της Εθνικής Ελλάδος και είναι ο εκλεκτός που οδηγεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη μετά Ρεχάγκελ εποχή.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum