ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ "ΚΑΡΦΙΤΣΑ": "Ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΠΙΚΡΑΝΕ..."

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Από το 1979 ο Περικλής Στέλλας «μετρά» ατελείωτες ώρες ραδιοφωνικών εκπομπών και περιγραφές ποδοσφαιρικών αγώνων.
Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, μιλάει στη δημοσιογράφο Μαρία Βλάχου και την εφημερίδα «Karfitsa», για το «κόψιμο» της εκπομπής που παρουσίαζε στον Real FM μαζί με το Γιάννη Πάγκο,  την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και εξηγεί για ποιους λόγους δεν θα εργαζόταν στη Δημόσια Τηλεόραση!

Ύστερα από τέσσερα χρόνια, σταμάτησε η πετυχημένη αθλητική εκπομπή που παρουσιάζατε στον Real FM. Για ποιο λόγο; 
Η επίσημη αιτία, όπως μου την μετέφερε τηλεφωνικά ο προϊστάμενος του γραφείου Θεσσαλονίκης ,ήταν λόγω περικοπών.
Κυκλοφορεί η φήμη ότι η εκπομπή «κόπηκε» ύστερα από παρέμβαση του προέδρου της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Βαγγέλη Μαρινάκη στον ιδιοκτήτη του Real fm, Νίκο Χατζηνικολάου. Αληθεύει;
Δεν το γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι στην τελευταία μας εκπομπή, ασκήσαμε μαζί με τον Γιάννη Πάγκο πολύ σκληρή κριτική στον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Ήταν η μέρα που αποκαλύφθηκε, ποιοι ήταν εκείνοι που μπήκαν μέσα στα αποδυτήρια των διαιτητών, στο ημίχρονο του τελικού του κυπέλλου Ελλάδας Ολυμπιακού-Αστέρα Τρίπολης. Την επόμενη μέρα, το πρωί,  μας ανακοινώθηκε το απότομο κόψιμο της εκπομπής. 
Υπάρχει…  κάποιο «προηγούμενο» με τον κ. Μαρινάκη;
Προηγούμενο η εκπομπή και εμείς προσωπικά ,ο Γιάννης Πάγκος και εγώ  εννοώ, δεν έχουμε και δεν είχαμε ποτέ με κανένα. Απλά πάντα ενοχλεί η αλήθεια. Και φαίνεται ότι ενοχλεί πολύ.
Με τον Νίκο Χατζηνικολάου, εκτός από την επαγγελματική σχέση, έχετε και μακροχρόνια φιλία. Περιμένατε άλλη συμπεριφορά από τον κ. Χατζηνικολάου και όχι να σας απολύσει;
Ειδικά από τον Νίκο δεν το περίμενα ποτέ. Δεν θα πάψω ποτέ να τον σέβομαι και να τον αγαπώ. Δεν λαϊκίζω και δεν με ενδιέφεραν ποτέ οι δημόσιες σχέσεις και να τα έχω καλά με όλους. Την φιλία του δεν την δίνει απλόχερα στον οποιονδήποτε και εγώ αυτό δεν το ξεχνώ. Ήμασταν μαζί κοντά 20 χρόνια στο Mega και ως διευθυντής ειδήσεων με έχει τιμήσει και έχει αναδείξει τη δουλειά μου όσο λίγοι. Με πίκρανε, αλλά να είναι ευλογημένος.
Τελικά, ο δημοσιογράφος μπορεί να κάνει τη δουλειά του αντικειμενικά και χωρίς παρεμβάσεις;
Εξαρτάται. Είμαι ξεροκέφαλος, εάν τελικά το αυτονόητο είναι η ξεροκεφαλιά. Ο κορυφαίος Έλληνας δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης λέει ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι αδίστακτος ερευνητής, αντικειμενικός αναλυτής, έντιμος δημόσιος κατήγορος, αδιάλλακτος εθνικός αγωνιστής, να μην λατρεύει το χρήμα, να γράφει ελεύθερα. Τότε μόνο λέει, θα αισθάνεσαι λυτρωμένος. Και αυτό μάχομαι να κάνω από τότε που ξεκίνησα την δημοσιογραφία. Έχασα πολλά ακόμη και λόγω παρεμβάσεων που πάντοτε σε μικρό η μεγάλο βαθμό συμβαίνουν, αλλά κέρδισα πολλά περισσότερα. Κινδύνεψα να χάσω την ζωή μου όταν αποπειράθηκαν να με σκοτώσουν το 2005 γι’ αυτό το λόγο. Ο Χρήστος Πασαλάρης συνηθίζει να λέει και κάτι άλλο πολύ σημαντικό και αυτό λέω και εγώ στα νέα παιδιά που έχω την τιμή να διδάσκω σε σχολή δημοσιογραφίας. Μη γίνεις ποτέ τρόφιμος του ταμείου των ερπετών και ποτέ οπαδικός σαλπιγκτής.
«Λουκέτα» σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, τηλεοπτικοί σταθμοί που υπολειτουργούν, στρατιά άνεργων δημοσιογράφων. Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή;
Συμβαίνει παντού σε κάθε τομέα της ελληνικής ζωής αυτό. Συμβαίνει και στην δημοσιογραφία. Τεράστια ευθύνη φέρουμε και εμείς οι ίδιοι. Το σινάφι μας και η νοοτροπία του Έλληνα. Δεν βλέπαμε όλοι πόσες χιλιάδες είχαν μπει στην ΕΡΤ; Όταν το κορυφαίο BBC έχει τριακόσιους και κάτι εργαζόμενους; Δεν βλέπαμε από την πρώτη μέρα της ελεύθερης ραδιοτηλεόρασης τι συνέβαινε; Κάθε γωνιά και ραδιόφωνο, κάθε δήμος και τηλεόραση. Για να παραφράσω το σλόγκαν της χούντας κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο. Γινόντουσαν μέλη της Ένωσης Συντακτών από τα παράθυρα. Ακόμη και σήμερα κάνουν εκπομπές άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την δημοσιογραφία. Βαφτίζονται δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί σε μια μέρα. Ε, κάποια στιγμή η ασυδοσία θα έφερνε την κατάρρευση και τη δυστυχία. Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. 
Στο φως της δημοσιότητας βγαίνουν στοιχεία για υπεράριθμο προσωπικό, για χρυσές αμοιβές και χρυσές εκπομπές. Χρειαζόταν να μπει μία τάξη στην ΕΡΤ;
Εννοείται, αλλά βολεύονταν όλοι. Περιπτώσεις Σαλαγκούδη είναι χιλιάδες μέχρι σήμερα. Ήταν μαγαζί της εκάστοτε κυβέρνησης, είτε πράσινη, είτε μπλε ήταν αυτή. Υπήρχαν και υπάρχουν όμως μέσα σε αυτήν εδώ και χρόνια και δημοσιογράφοι με Δ κεφαλαίο με τεράστια προσφορά στη δημοσιογραφία και στον τόπο. Αλλά δυστυχώς σε αυτή τη χώρα, που την καταντήσαμε,  έτσι όπως είναι σήμερα,  όλοι μας, οι διαδικασίες έτσι γίνονται. Πετάξανε στο δρόμο και στη δυστυχία χιλιάδες συναδέλφους. Με ένα μαύρο τους άνοιξαν πληγή στην ψυχή που δεν θα κλείσει ποτέ. Αυτοί που τα έπαιρναν δεν χαμπαριάζουν. Τα ερπετά πάντα βρίσκουν τον τρόπο να επιβιώνουν. Αλλά η πλειοψηφία των συναδέλφων και έχω φάει ψωμί και αλάτι με πάρα πολλούς από αυτούς δεν φταίει σε τίποτα. Η προσευχή μου μαζί τους. Τους εύχομαι να τους δώσει ο Θεός δύναμη.
Στο παρελθόν εργαστήκατε στην ΕΡΤ3. Θα επιστρέφατε στη δημόσια τηλεόραση;
Μαζί με την Μαρία Χούκλη και τον Μανώλη Κανάρη παρουσιάσαμε το πρώτο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ 3.Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της δημοσιογραφικής μου διαδρομής. Στην ΕΡΤ ήμουν από το 1985 έως και το 1993.Πήρα πάρα πολλά. Έδωσα και την ψυχή μου. Τρεις φορές μου πρότειναν να επιστρέψω και το ήθελα. Αλλά κάποιοι δεν το επέτρεψαν. Και καλύτερα γιατί ήταν εδώ και χρόνια άρρωστο μαγαζί. Βαριά άρρωστο. Ναι, σε μία νέα ΕΡΤ με άλλη νοοτροπία, σκέψη και κυρίως λειτουργία δεν θα έλεγα όχι να επιστρέψω. Εάν συνεχίσει να είναι έτσι όπως ήταν πριν το μαύρο όχι.
Τελικά κανείς δεν ξέρει τι ομάδα είστε. Γιατί δεν το λέτε όπως κάνουν πάρα πολλοί σήμερα;
Γιατί από το ξεκίνημα μου ακολουθώ την συμβουλή που έδινε στα νέα παιδιά πάντα ο Γιάννης Διακογιάννης. Το τι είναι ο δημοσιογράφος, πρέπει να το κρατάει στο σπίτι του. Είναι έγκλημα να γίνεις δημοσιογράφος οπαδός. Ο δημοσιογράφος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες. Σαφώς και υποστηρίζω μια ομάδα. Διαφορετικά δεν θα ήταν υγιές το να μην υποστηρίζω. Έχω κλάψει, έχω πανηγυρίσει γι’ αυτήν, αλλά στο σπίτι μου. Δεν πρέπει να ενδιαφέρει τον κόσμο τι ομάδα είναι ο δημοσιογράφος, αλλά εάν του λέει και του γράφει την αλήθεια με ήθος και συνέπεια. Το να γίνεις δημοσιογράφος-οπαδός είναι το πιο εύκολο αλλά πάντα θα έχεις πολύ χαμηλό ταβάνι. Και συνέπειας και αξιοπιστίας και διαδρομής.

Πηγή: Μαρία Βλάχου
           ΚΑΡΦΙΤΣΑ
           karfitsa.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum