ΤΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΙ ΣΕ ΠΙΣΙΝΑ?

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

 Η πισίνα είναι μία από τις λύσεις δροσιάς του καλοκαιριού γι’ αυτούς που δεν έχουν την τύχη να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα αλλά και για πολλούς γονείς που θεωρούν πως στην πισίνα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν πιο εύκολα τα παιδιά τους. Πόσο ασφαλείς όμως είναι; Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται, σύμφωνα με το madata.gr, για μια δεξαμενή στάσιμου νερού, που εγκυμονεί κινδύνους τόσο σε επίπεδο μολύνσεων, όσο και σε επίπεδο τραυματισμών και πνιγμού. Σύμφωνα με αναφορά από το Κέντρο Ελέγχου Μολύνσεων (CDC) των ΗΠΑ, λοιμώξεις μπορούν να εξαπλωθούν ακόμα και σε πισίνες όπου ακολουθούνται όλοι οι κανόνες συντήρησης. Οργανισμοί που μεταδίδονται με τις εκκρίσεις του σώματος ενός ανθρώπου, που έχει ήδη μολυνθεί, μπορούν πολύ εύκολα να μεταδοθούν και σε υγιή άτομα μέσω του νερού! Οι πιο επίφοβες είναι οι βακτηριακές λοιμώξεις όπως αυτές του καμπυλοβακτηριδίου, της σαλμονέλας, αλλά και συγκεκριμένοι τύποι E.coli, ηπατίτιδα Α και παρασιτικές λοιμώξεις, όπως αυτή που προκαλεί το κρυπτοσπορίδιο.
Η μόνη ασφαλής λύση είναι οι άνθρωποι που νοσούν από τα παραπάνω να μην κολυμπούν σε πισίνες, μέχρι να ιαθούν πλήρως. Όταν δεν λαμβάνονται αυτά τα μέτρα, όταν δηλαδή δεν λειτουργεί η προσωπική ευθύνη, τότε όλοι μας κινδυνεύουμε από γαστρεντερικές, δερματικές και αναπνευστικές παθήσεις, από μολύνσεις αυτιών, ακόμα και από νευρολογικές διαταραχές. Μακράν, το πιο σύνηθες πρόβλημα που εμφανίζουν όσοι κάνουν μπάνιο σε πισίνα είναι η διάρροια. Και μπορεί το χλώριο να σκοτώνει τα περισσότερα από τα μικρόβια που ευθύνονται για τα παραπάνω, ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει το χλώριο να επιδράσει στο νερό για πολλή ώρα. Λόγω όμως της αιχμής που παρουσιάζεται το καλοκαίρι, δεν περνούν οι απαιτούμενες ώρες που απαιτούνται για να σκοτωθεί ο κάθε μικροοργανισμός. Κάποιοι πληθυσμοί δε, είναι πιο τρωτοί στον κίνδυνο των λοιμώξεων του νερού. Παιδιά, έγκυοι, άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ανοσοκαταστολή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι προτού μπούμε στην πισίνα, πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε ντους με σαπούνι για να απομακρύνουμε, όσο γίνεται, μικρόβια που βρίσκονται στην επιδερμίδα μας. Για να αποφύγουμε τυχόν δερματίτιδες καλό είναι να κάνουμε ντους και μετά τη χρήση της.
Ένας ακόμη γενικός κανόνας για ασφαλείς πισίνες, είναι να μην ουρεί κανείς στο νερό! Επιπλέον, καλό θα ήταν να μην καταπίνει κανείς νερό ενώ κολυμπάει σε πισίνα. Επίσης, οι γονείς να αλλάζουν τις πάνες των παιδιών τους σε μια τουαλέτα και σε καμία περίπτωση δίπλα στην πισίνα, εκεί όπου περπατάει ο κόσμος ή κάθεται πριν βουτήξει. Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο είναι η ισορροπία του pH στο νερό της πισίνας. Οταν αυτό δεν είναι στα σωστά επίπεδα, τα μάτια αποκτούν ερεθισμούς και η επιδερμίδα ερεθίζεται.


ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν δευτερόλεπτο χωρίς επίβλεψη, όσο μικρό και αν είναι το βάθος της πισίνας.
Επίσης, θα πρέπει να φορούν συνεχώς είτε σωσίβιο είτε μπρατσάκια, ενώ η πισίνα θα πρέπει να περιβάλλεται από περίφραξη, ώστε να προστατεύονται από τυχόν παραπάτημα που θα τα κάνει να βουτήξουν στο νερό χωρίς να το θέλουν. Επίσης, είναι σημαντικό, εφόσον το παιδί είναι σε ηλικία που καταλαβαίνει, να του μιλήσετε ανοιχτά για τους κινδύνους του νερού.


Πηγή: madata.gr, press- blogspot.gr, vipnews.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum