ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΜΟΔΟΒΑΡ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Ο Πέτρος Ζούλιας αναστάτωσε ευχάριστα το θεατρόφιλο κοινό της Ελλάδας, αλλά και τους φαν του Αλμοδόβαρ με την εξασφάλιση δικαιωμάτων και την απόφασή του να μεταφέρει στη σκηνή το κινηματογραφικό αριστούργημα του Ισπανού δημιουργού «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ».

 Τα ονόματα που ακούγονται πως έκλεισαν ανήκουν στη λεγόμενη αφρόκρεμα του Ελληνικού Θεάτρου, όπως η Νένα Μεντή, η Μάρω Κοντού, Μαρίνα Ψάλτη, η Κατερίνα Λέχου, η Γωγώ Μπρέμπου, η Άννα Μονογιού και ο Κωνσταντίνος Κάππας. Όλες και όλοι τους εκπροσωπούν διαφορετικές θεατρικές σχολές, αλλά και γενιές, και αυτό κάνει το εγχείρημα ακόμη πιο ενδιαφέρον. Είναι σαφώς μεγάλη επιτυχία του Πέτρου Ζούλια που εξασφάλισε τα δικαιώματα του συγκεκριμένου έργου , καθώς αποτελούσε διακαή πόθο πολλών δημιουργών και πρωταγωνιστριών.


 Λέγεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι  για κάποια χρόνια τα δικαιώματα, είτε του κινηματογραφικού έργου, είτε της Αυστραλιανής θεατρικής διασκευής, είχε εξασφαλίσει γνωστή πρωταγωνίστρια του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, σύγχρονης με τη Νένα Μεντή και πως είχε αναθέσει σε φίλο της και πολύ δημιουργικό σκηνοθέτη να το υπογράψει. Δεν ευοδώθηκε  όμως η απόπειρα αυτή και έτσι τη σεζόν 2013-2014 θα έχει τη χαρά και την τιμή να το παρουσιάσει ο ταλαντούχος Πέτρος Ζούλιας.
Η συγκεκριμένη παράσταση έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα δύο τελευταία χρόνια η θεατρική προσέγγιση του Αλμοδόβαρ, είτε ρεαλιστικά-σουρεαλιστικά, είτε εικαστικά και κινησιολογικά ενέπνευσε πολύ γνωστούς και επιτυχημένους, αλλά και νέους-ανερχόμενους δημιουργούς στη χώρα μας.



 Μετά από  τη μεταφορά στην Ελληνική σκηνή του έργου «Γυναίκες στα Πρόθυρα Νευρικής Κρίσης» (ουσιαστικά της Αμερικανικής θεατρικής διασκευής) σε σκηνοθεσία και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννη Κακλέα και πριν από τη  θεατρική απόδοση του διηγήματος του Ισπανού σκηνοθέτη «Πάτυ Χύμα»   σε κείμενο- διασκευή Αλέξανδρου Ρήγα και Αντώνη Καλογρίδη με τη Νατάσα Καλογρίδη, ακολούθησε η κινησιολογική performance «Γύρνα Πίσω…Στα Ψηλά Τακούνια» από τη δημιουργική ομάδα Μόδας&Τέχνης Εραστές σε σύνθεση, μουσική επιμέλεια και σκηνοθεσία των Ιωάννη Κυφωνίδη &Κωνσταντίνου Ρόδη. 

Η παράσταση αυτή που παρέπεμπε σε κινησιολογικό θέατρο και χοροθέατρο-εικαστικό θέατρο, με ελάχιστους εμβόλιμους διαλόγους, παρουσιάστηκε από το Μάρτιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2013 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ήταν εμπνευσμένη από το συνολικό κινηματογραφικό και καλλιτεχνικό έργο του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Οι συνεργάτες του Ισπανού σκηνοθέτη μάλιστα απέστειλαν ευχαριστήρια επιστολή της εταιρίας EL DESEO στους Έλληνες δημιουργούς για το ενδιαφέρον και τον κόπο τους να μελετήσουν και να προσεγγίσουν εναλλακτικά τον Αλμοδόβαρ. 

Ο Ιωάννης Κυφωνίδης και ο Κωνσταντίνος Ρόδης άλλωστε  απέδωσαν ερμηνευτικά και ενδυματολογικά , με την υπογραφή της Μαίρης Αναστασίου (vintage κομμάτια της δεκαετίας του 1970 και 1980) τους μονολόγους της Αγράδο και της Λόλα, ρόλους που θα ερμηνεύσουν ολοκληρωμένα πια η Κατερίνα Λέχου και ο Κωνσταντίνος Κάππας αντίστοιχα.

Πηγή: difernews.gr
          Ράνια Μαρία Χαροπούλου

Απόσπασμα από "Γύρνα Πίσω...Στα Ψηλά Τακούνια":




Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum