THESSALONIKI BEYOND 2020... ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΣΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Κομβικό κι επαυξημένο ρόλο στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης AE προσδίδει ο νέος σχεδιασμός του  Δήμου Θεσσαλονίκης για το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει ήδη πρόταση για τη συγκρότηση Επιχειρησιακού Προγράμματος Αστικής Ανάπτυξης της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης στα αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη συγκρότηση του  νέου ΕΣΠΑ.
Η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης επικεντρώνεται στη θεσμική και λειτουργική προετοιμασία σύστασης ενός ειδικού Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη και τη δημιουργία ενός αυτόνομου  Επιχειρησιακού Προγράμματος Μητροπολιτικής Αστικής Ανάπτυξης, που θα αφορά όλους τους Δήμους της Μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης. Ζητεί τη διαχείριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος να έχει ένας ενδιάμεσος φορέας και συγκεκριμένα η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (Μ.Α.Θ. Α.Ε.), στην οποία θα μεταβιβαστούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης αρμοδιότητες της διαχείρισης μέρους των συγχρηματοδοτούμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Με το σχέδιο προτείνεται η Μ.Α.Θ. να είναι Διαχειριστική Αρχή για λογαριασμό όλου του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος και μέσα από αυτή τη διαχειριστική αρχή θα ενταχθούν όλα τα θέματα  της νέας περιόδου που θα αφορούν όλο το πολεοδομικό συγκρότημα .Η πρώτη διαβούλευση επί της πρότασης του δήμου θα γίνει το προσεχές διάστημα  μέσω συνεδρίου, τον Απρίλιο ,υπό τον τίτλο “Δικτύωση Θεσσαλονίκης, για τη συγκρότηση πλατφόρμας εταιρικότητας και συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων”

Στη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (Μ.Α.Θ. Α.Ε.)σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ανατεθεί η επεξεργασία, η προετοιμασία και ωρίμανση της δημόσιας διαβούλευσης
«THESSALONIKI beyond 2020… δημιουργώντας το άλλο αστικό μέλλον-“THESSALONIKI X 10” δέκα αστικές επαλληλίες, υλικές και άυλες, χωρικές και μη,  οριζόντιες και κάθετες αστικές σηματοδοτήσεις».
 Το σχέδιο αποβλέπει στην ωρίμανση δράσεων για τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα, την προώθηση Αναπτυξιακών Σχεδίων και Έργων στους τομείς:
-Παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διοίκησης
-Ανάπτυξης Αστικού Δομημένου Περιβάλλοντος, Υποδομών & Λειτουργιών
-Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Ενεργειακής αναβάθμισης & Αειφορίας
-Μεταφορών, Δημόσιων Συγκοινωνιών & Κυκλοφορίας
-Διαχείρισης, Ενεργειακής αξιοποίησης των Απορριμμάτων & Ανακύκλωσης
-Ανάδειξης Μνημείων, Ανάπτυξης Τουρισμού και Πολιτιστικών Υποδομών  
-Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Διαχείρισης φαινόμενων Φτώχειας,
Ανάπτυξης Δομών - Υποδομών Εκπαίδευσης & Δια Βίου Μάθησης κα.
“Μετά την εξορθολογισμό της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής όπως αυτός έχει δρομολογηθεί με την πετυχημένη αύξηση κεφαλαίου και την παράλληλη ανάληψη των αντίστοιχων καθηκόντων από το νέο ΔΣ τον Ιούνιο του 2013, προχωράμε, στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας για την ΜΑΘ, που ακριβώς προβλέπει τον καθοριστικό της ρόλο και στην αυριανή μέρα της Θεσσαλονίκης. Η ΜΑΘ είναι ο μόνος μητροπολιτικός φορέας που συνενώνει τους δήμους της Θεσσαλονίκης σε ένα επιτελικό όργανο σχεδιασμού του μέλλοντος της πόλης. Η Ημερίδα που οργανώνουμε αρχές Απριλίου θα είναι το πρώτο βήμα αυτού του σχεδιασμού” δήλωσε ο Προεδρος και Διεθύνων Σύμβουλος της ΜΑΘ,εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.Σπύρος Πέγκας. 
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ ενώ σε αυτην συμμετέχουν με εταιρικά μερίδια άλλοι 10 όμοροι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος.Το σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης αν και αφορά τον πυρήνα της πόλης, εμπεριέχει πρόβλεψη για συνέργειες με τους περιμετρικούς δήμους. Εφόσον εξασφαλιστούν πόροι και διοικητικές προϋποθέσεις, στον σχεδιασμό της στρατηγικής κι εφόσον το επιθυμούν, θα μετέχουν αναλογικά όλοι οι δήμοι του Πολεοδομικού Συγκροτήματος. Στα έργα του Σχεδίου, προτείνονται έργα μητροπολιτικού ενδιαφέροντος όπως η δημιουργία τριών μητροπολιτικών πάρκων, θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων στο 424, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος,σειρά αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων.


Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum