"ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΚΑΣΤΑΝΑ ΑΠ' ΤΗ ΦΩΤΙΑ";

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

‟Ποιός θα βγάλει τα κάστανα απ`τη φωτιά;” Το ερώτημα αυτό θέτει η ταινία τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) των Βασίλη Τσαρτσάνη και Νίκου Βουρβαχάκη σε σενάριο του πρώτου και μοντάζ του δεύτερου. Η ταινία αυτή που ήδη απέσπασε θετικές κριτικές από κοινό και ειδικούς έκανε την πρεμιέρα της  πριν από περίπου δύο μήνες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και έπεται συνέχεια.  Καλογυρισμένη, με εξαιρετική διεύθυνση φωτογραφίας, πολύ καλό μοντάζ και δυνατό σενάριο, η συγκεκριμένη ταινία πρωτοτυπεί στο χώρο του ντοκιμαντέρ , γιατί ακριβώς γυρίστηκε και σκηνοθετήθηκε με τρόπο μη κλασικό.


«Το βουνό του Πάικου, τα κάστανα στα δέντρα , τα κάστανα στο χώμα , τα κάστανα στη φωτιά.. Ποιος τα νοιάζεται, ποιος τα μαζεύει, ποιος βιοπορίζεται απ’ αυτά;
Ποιος ζει στην εγκατάλειψη της νεοελληνικής επαρχίας και ποιος θα τα βγάλει απ’ τη φωτιά .. Τις πταίει;  Ποιος θα βάλει στο ζύγι τα κάστανα και τις ζωές μας και ποιος θα βρει το ακριβές απόβαρον; Ποιος θα το αξιολογήσει; Ποιος νοιάζεται για τις τύχες μας, ποιος κοιτά άνωθεν τις κορυφογραμμές της ζωής μας;»
«Οι πολιτικοί, η Πολιτεία, οι μικροί, οι μεγάλοι, Εσύ, Εγώ, οι Άλλοι; Είναι τα πυρωμένα κάστανα μόνον δική μας υπόθεση ή είναι υπόθεση όλων των λαών;
Υπάρχει κοινό όραμα, υπάρχει αλληλέγγυα πρόταση για όλους εμάς, σπορείς, καλλιεργητές και συλλέκτες, εις έκαστος στο δικό μας καστανόδασος; Θα αποτεφρωθούν τα κάστανα της ζωής μας; Ένα χέρι μόνο του ή μία οικουμενική παλάμη θα τολμήσει να ξεπεράσει το φόβο του καψίματος και να τα βγάλει επιτέλους από τη φωτιά;»
Ερώτημα στο οποίο η απάντηση εκκρεμεί…. 
Τη μετάφραση στα Αγγλικά υπογράφει η Ευδοξία Κουτρουμπάκη , τη μουσική η Brass Band of Goumenissa, οι El Roy και οι Αστρολάβοι. Την πρωτότυπη αφίσα και τη φωτογραφία της αφίσας επιμελήθηκε το Studio Katsareas και την παραγωγή η Asklepeion Productions.


Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum