ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑΤΙ...ΕΣΩΣΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών κέρδισαν το Χάρβαρντ γιατί έσωσαν σε εικονική δίκη το νερό!!!
H συγκεκριμένη  είδηση που εντυπωσίασε τις τελευταίες ημέρες -και αναμεταδόθηκε πολλές φορές στο διαδίκτυο- ήταν από το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή», για την επικράτηση της ομάδας της Νομικής Σχολής της Αθήνας στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition.
Ο διαγωνισμός αυτός έγινε στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη και η ελληνική ομάδα κέρδισε στον τελικό την ομάδα του περίφημου Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Συνολικά συμμετείχαν 117 πανεπιστήμια απ” όλο τον κόσμο.
Η εικονική δίκη αφορούσε σε νομική διαφορά μεταξύ δύο κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ενός ανεπτυγμένου και ενός αναπτυσσόμενου που ανέκυψε λόγω της απόφασης του τελευταίου να ανακρατικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης μετά από μία όχι και τόσο επιτυχημένη περίοδο ιδιωτικοποίησης. Το αναπτυσσόμενο κράτος, σύμφωνα πάντα με την ακροαματική διαδικασία της εικονικής δίκης όρισε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης θα πρέπει να παρέχονται εφεξής αποκλειστικά από εγχώρια κρατική εταιρία ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητά τους και δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε αυτές. Όμως το ίδιο πάντα κράτος είχε αναλάβει να προσφέρει  πρόσβαση στην αγορά και σε ξένους παρόχους υπηρεσιών βάσει της γενικής συμφωνίας για το εμπόριο στις υπηρεσίες (GATS), ενώ παράλληλα δεσμευόταν και από μία περιφερειακή εμπορική συμφωνία με το ανεπτυγμένο κράτος.
Το εννεαμελές «δικαστήριο» στη Γενεύη πάντως (υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΟΕ και εγνωσμένης φήμης καθηγητές Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου) πείστηκε και έδωσε τη νίκη στην ελληνική ομάδα.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως οι φοιτητές σε ένα νέο ενδεχόμενο δικαστικό αγώνα θα έχουν ακόμα ένα ισχυρό ατού στα χέρια τους: την ετυμηγορία του λαού της Θεσσαλονίκης , όπως προέκυψε από το δημοψήφισμα της 18ης Μαΐου για το νερό της πόλης.

Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν οι: Αννα Βεντουράτου, Περσεφόνη Βερνάρδου, Παν.θεοδωρόπουλος και Παν. Κυριάκου. H επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση της ομάδας έγινε από το λέκτορα Αναστάσιο Γουργουρίνη, με βοηθούς τις προπτυχιακές φοιτήτριες Μαρία Κώτση, Αικατερίνη Νικολάου και Αικατερίνη Χαραρά.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum