GUY VERHOFSTADT@ERT OPEN

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, επικεφαλής του κόμματος ALDE (Eυρωπαίοι Φιλελεύθερoi Δημοκράτες οι οποίοι στο υπάρχον ευρωκοινοβούλιο διαθέτουν 85 έδρες), μίλησε στην εκπομπή Ράδιο Πλανήτης και τους δημοσιογράφους-ραδιοφωνικούς παραγωγούς  Ανδρέα Παπασταματίου, Σίσσυ Αρβανιτίδου και Δήμητρα Παναγοπούλου.
Ο κ. Φερχόφσταντ, κατά τη διάρεια της εκπομπής, δήλωσε ότι επέλεξε να κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία στην Αθήνα, για συμβολικούς λόγους, καθώς από την Ελλάδα ξεκίνησε η κρίση το 2009 και ελπίζει -τόνισε- εδώ να τελειώσει κιόλας. Δεν δίστασε επίσης να καταλογίσει ευθύνες στην ελληνική συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου τόσο για τη διαπραγμάτευση του μνημονίου όσο και για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Σχετικά με τους όρους των ελληνικών συμφωνιών με την τρόικα, ο κ. Φερχόφσταντ είπε πως υπεύθυνος για τους όρους του μνημονίου είναι ο κ. Σαμαράς. Οποιαδήποτε αλλαγή, όπως και η επαναλειτουργία και μεταρρύθμιση –εν λειτουργία- της ΕΡΤ είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των ελληνικών κομμάτων. Όπως τόνισε, «κανείς Ευρωπαίος ούτε οι Βρυξέλες ζήτησαν ποτέ να κλείσει η ΕΡΤ, αυτό το επικαλείται ο κ. Σαμαράς για να καλύψει τον εαυτό του και την κυβέρνηση. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, η εύκολη λύση είναι να δείχνουμε τις Βρυξέλες». Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι, μετά τις εκλογές ο κ. Σαμαράς περιμένει να πληρώσουμε επιπλέον φόρους με χρήματα που δεν έχουμε, ο κ. Φερχόφσταντ δήλωσε ότι «κατακρίνει αυτή την πολιτική, το πρόβλημα δεν λύνεται με περικοπές μισθών ούτε με αύξηση φόρων, πρέπει να γίνουν άλλα πράγματα στην Ελλάδα, να σταματήσει το πελατειακό σύστημα, να ανοίξει η αγορά και η επιχειρηματικότητα στους νέους».
«Για έξοδο από την κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, χρειάζεται νέα στρατηγική ανάπτυξης, αυτό θα προωθήσω, εφόσον εκλεγώ στην Κομισιόν. Πέρα και πάνω από τα μνημόνια και τις μεταρρυθμίσεις (που ήταν απαραίτητες) απαιτείται νέα αναπτυξιακή πολιτική, χρειάζονται νέες συνταγές, οι Έλληνες θέλουν μια άλλη Ευρώπη, όπως και η Ευρώπη χρειάζεται μια άλλη Ελλάδα».





Σχετικά με την ελληνική κρίση, ο κ. Βέλγος πολιτικός παραδέχτηκε ότι οι Ευρωπαίοι έκαναν μεγάλα λάθη, με κυριότερο «την ελλιπή και καθυστερημένη αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2009, όταν κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες έλεγαν ‘εντάξει, ας βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη’». Η Ελλάδα -είπε- μπορεί να αναπτύξει τον τουρισμό της, να δώσει κίνητρα στους μικρομεσαίους και να προωθήσει, π.χ., την ηλιακή ενέργεια, όπου όμως οι όποιες εξαγωγές σκοντάφτουν στην έλλειψη κοινού ευρωπαϊκού ενεργειακού δικτύου. Διευκρίνισε βέβαια πως «μόνο με αυστηρή πειθαρχία δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση, πρέπει να αλλάξουμε, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο». 



Επέρριψε ευθύνες στην πενταετίας προεδρία του Ζοζέ Μπαρόσο, ο οποίος εφάρμοσε πολιτικές λιτότητας, χωρίς ανάπτυξη, συγκεντρώνοντας ιδιωτικό χρήμα για επενδύσεις. «Μόνη μας ελπίδα, η ενιαία Ευρώπη, χωρίς 28 χωριστές αγορές και χωριστούς νόμους, ώστε να ανταγωνιστούμε Αμερικανούς και Κινέζους. Να αγοράζουμε ενέργεια όλη η Ευρώπη από κοινού, ώστε να πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές, ιδίως μετά την ουκρανική κρίση», τόνισε ο κ. Φερχόφσταντ. Υπενθύμισε το παράδειγμα του Ζακ Ντελόρ, τη δεκαετία του ’80, ο οποίος βοήθησε τις μικρές επιχειρήσεις της εσωτερικής αγοράς να αναπτυχθούν και να προωθήσουν τις εξαγωγές τους παντού. «Η πολιτική αυτή πέτυχε και πρέπει να την επαναφέρουμε τώρα» είπε, φέρνοντας το παράδειγμα των τραπεζών: «Αυτές έχουν όλο το χρήμα αλλά δεν το προωθούν στην πραγματική οικονομία, τις μικρές επιχειρήσεις. Ακόμα παραμένουν 28 χωριστές αγορές με υπερβολικά υψηλά επιτόκια», τόνισε ο. Φερχόφσταντ. Ζήτησε δραστική μείωσή τους σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπου οι περισσότερες τράπεζες, όπως είπε, είτε είναι δημόσιες είτε διαπλέκονται με τους πολιτικούς.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum