ΘΕΡΙΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2014

Σάββατο, 14 Ιουνίου 2014

Ένα πολύπτυχο και πολύχρωμο θερινό φεστιβάλ οργανώνει η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 παρουσιάζοντας σε διάστημα μικρότερο από μία εβδομάδα  και σε διάφορους υπαίθριους χώρους της πόλης πλήθος εκδηλώσεων, όλες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, περφόρμανς, εκθέσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, παρέλαση ξυλοπόδαρων, επιδείξεις ζογκλέρ, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια παρουσιάσεις κόμικ και βιβλίων.


«Paraliart - Εφήμερη τέχνη μεταξύ πόλης και θάλασσας»
Η δράση των Φίλων Νέας Παραλίας «Paraliart - Εφήμερη τέχνη μεταξύ πόλης και θάλασσας», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Θ-ΕΠΝ 2014, επιχειρεί να αναζητήσει ένα σύγχρονο εικαστικό σχολιασμό της σχέσης της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα. Μέσα σε ένα διήμερο, φοιτητές από τρεις Σχολές Καλών Τεχνών πραγματοποιούν εφήμερες εικαστικές εγκαταστάσεις και performances σε τρεις κήπους της Νέας Παραλίας. Η δράση θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13 και 14 Ιουνίου 2014 και το πρόγραμμά της έχει ως εξής:
· Κήπος των Εποχών: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Υπεύθυνοι: Κυριάκος Μορταράκος, καθηγητής και Δημήτρης Ζουρούδης, επίκουρος καθηγητής
· Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Κήπος των Γλυπτών. Υπεύθυνος: Ξενοφών Μπήτσικας, αναπληρωτής καθηγητής
· Κήπος της Μνήμης: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Υπεύθυνη: Αγγελική Αυγητίδου, επίκουρη καθηγήτρια
Το κοινό θα μπορεί να παρακολουθεί την υλοποίηση των εικαστικών παρεμβάσεων στους Κήπους, σε όλη τη διάρκεια του διημέρου, από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 21.00. 

                                                  «MUSEFIR»
Το Σάββατο 14 Ιουνίου από τις 16.00 ως τα μεσάνυχτα στο ΠΟΛΥ.ΣΤ.ΕΚ.Ι του Πολύδρομου (Ιουστινιανού 3) θα γίνει  το project «MUSEFIR: MUSic, Education for Intercultural Roads». Με γλωσσικά και εικαστικά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, τραγούδια και ήχους από το Πολυφωνικό Συγκρότημα «Πλειάδες» ο Musefir ή ταξιδευτής ή μουσαφίρης, επιχειρεί να δείξει έναν άλλο τρόπο ζωής και σκέψης, μια άλλη γλώσσα, μια άλλη γραφή, άλλες μουσικές και εικόνες. Το Πολύδρομο με αφετηρία το ΤΕΠΑΕ και την Παιδαγωγική Σχολή του ΑΠΘ, αποτελεί μια διαπανεπιστημιακή ομάδα με ειδικό ενδιαφέρον στα ζητήματα της επαφής γλωσσών και πολιτισμών, της διγλωσσίας και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. 


                                            «Art of Busking»
Μέχρι τις 16 Ιουνίου συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγής «Art of Busking». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της γερμανικής Μ.Κ.Ο. Jugend- & Kulturprojekt e.V. με καλλιτέχνες από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Τσεχία και τη Βουλγαρία   με σκοπό την προώθηση των τεχνών του δρόμου (busking)  και της διαπολιτισμικής συνεργασίας.
Street Performance «The Great Wheel»: Το Σάββατο 14 Ιουνίου στις 21.30 θα πραγματοποιηθεί η παράσταση δρόμου «The Great Wheel» στην παραλία κοντά στον Λευκό Πύργο βασισμένη σε χορό, θέατρο, ζογκλερικά, τεχνικές τσίρκου, fire performing και εναέρια ακροβατική.


                                            West Side Story
Την ανάδειξη της περιοχής της Δυτικής Εισόδου, των Ξυλάδικων και του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού  επιχειρεί  η «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» της Parallaxi σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, μέσα από το  διήμερο δράσεων «West Side Story», στις 14 – 15 Ιουνίου 2014.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα γίνουν περιπατητικές ξεναγήσεις με τον ξεναγό Ιωάννη Κουρτσόγλου (Σάββατο 14 Ιουνίου και Κυριακή 15 Ιουνίου, 18.30, σημείο συνάντησης Βίλα Πετρίδη, απέναντι από τα Δικαστήρια) και θα δημιουργηθούν γκράφιτι στον  Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό   από τους Apset, Zofos, Jamer, Sive, Ser-Simoni, Nar. Το πρόγραμμα επίσης περιλαμβάνει: συναυλία από το κουαρτέτο «Αιμίλιος Ριάδης»  (Σάββατο 14 Ιουνίου, 19.30,  προαύλιος χώρος Κτηνιατρικής σχολής, οδός Γιαννιτσών), θεατρική παράσταση – ντοκουμέντο «Στην άλλη όχθη» από το ΚΘΒΕ σε συμπαραγωγή με την Parallaxi (Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιουνίου, 21.30, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός), θεατρική παράσταση «Σκηνές κυνηγιού από την κάτω Βαυαρία» από την ομάδα «Παπαλάνγκι» (Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιουνίου, 21.30, Κτηνιατρική Σχολή), περφόρμανς δρόμου «Μπέχτσιναρ» από την ομάδα Die Wolke και το studio χορού ΚΙΝΟΥΜΕ (Σάββατο 14 Ιουνίου, 20.00, Κτηνιατρική Σχολή), διαδραστικό παιχνίδι  «Future City Game» του British Council (Σάββατο 14 Ιουνίου και Κυριακή 15 Ιουνίου), μουσικό χάπενινγκ   «Ο ήχος ξορκίζει τις σκιές»   από το σύνολο «Η Κρούση» (Κυριακή 14 Ιουνίου, 20.00, Βίλα Πετρίδη, Αναγεννήσεως).  Ακόμη θα γίνουν προβολές    «Οι εικόνες μιας πόλης» από το Μουσείο Φωτογραφίας, στο πλαίσιο της  PhotoBiennale,  (Σάββατο 14 και Κυριακή 15 Ιουνίου, 21.00, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός) και έκθεση αρχιτεκτονικών προτάσεων για την ανάπλαση της περιοχής των Ξυλάδικων και της δυτικής εισόδου (Σάββατο 14 Ιουνίου και Κυριακή 15 Ιουνίου, Κήπος Κτηνιατρικής Σχολής).  
                                       
                                            Στο 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου                                      
Το 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο στη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η γερμανική ορχήστρα KJO Calw σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλους νέους μουσικούς θα δώσει συναυλία το Σάββατο 14 Ιουνίου, στις 20.45, στην εξέδρα του Φεστιβάλ, στο Αντλιοστάσιο.
Επίσης, σε συνεργασία με την «Ομάδα Καλλιτεχνικής Παρέμβασης Δυτικής Θεσσαλονίκης» η Θ – ΕΠΝ 2014 παρουσιάζει  τη δράση «Ταξιδεύοντας στο παραμύθι…» την Κυριακή 15 Ιουνίου, από τις 11.00 ως τις 14.00, στην Παραλία, στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου.
Δύο παραμύθια θα αναγνωστούν στο κοινό από τις Θεανώ Γκότση και Μαρία Κασίδου και θα ζωγραφιστούν με την εικαστική καθοδήγηση των εικαστικών Γανέλη Έφης και Χατζηαγόρου Γιώργου από παιδιά και ενήλικες. Κάθε περαστικός θα μπορεί να εικονογραφήσει με το δικό του τρόπο την ίδια ιστορία και να την υπογράψει. 
Την Κυριακή 15 Ιουνίου, στις 22.00, στο Περίπτερο της Θ-ΕΠΝ 2014 στο Φεστιβάλ Βιβλίου θα γίνει η παρουσίαση του manga κόμικ «Τότε και τώρα,  πάντα Θεσσαλονίκη» από τους Mangatellers. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό manga που εκδίδεται στη χώρα μας σύμφωνα με τις Ιαπωνικές προδιαγραφές, κυκλοφόρησε σε συνεργασία με τη Θ-ΕΠΝ 2014 και θα διανέμεται δωρεάν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
                                   Djangofest - gypsy jazz festival
Το Djangofest - gypsy jazz festival, ένα ολοήμερο καλοκαιρινό event,  θα γίνει τη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 στο λιμάνι, με ελεύθερη είσοδο.  Πρόκειται για μία μεγάλη γιορτή του gypsy jazz swing ήχου, που αντλεί έμπνευση από την κληρονομιά του Django ReinhardtΤο πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει από τις 12 το μεσημέρι και θα συνεχιστεί ως αργά το βράδυ, περιλαμβάνει εκθέσεις από οργανοποιούς, σκηνογράφους/φωτογράφους, Djs, ανεξάρτητες ομάδες και σχολές χορού. Θα εμφανιστούν τα γκρουπ: Swing Till You drop και Speakeasies Swing Band (Θεσσαλονίκη), Groovin High (Πάτρα), Ghost Notes (Βόλος), Diminuita και Gadjo Dilo (Αθήνα), ενώ ως παράλληλες δράσεις θα γίνουν: χορευτικές κινήσεις από  τους Lindy Hop Greece, Dj επιλογές και μαθηματα χορού για παιδιά από την ομάδα Jitterbugs, έκθεση οργανοποιών (Σπύρος Μαμάης και Leveller Guitars), καθώς και Fashion show με τη swing συλλογή της Ελένης Χασιώτη.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου