ΤΟ 5ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΟΙ ΠΡΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Συνεχίζοντας τη μακρόχρονη παράδοσή του από το 1936, το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, παραμένει το σχολείο των αρίστων. Ιδιαίτερα η φετινή χρονιά φαίνεται να «τερμάτισε» τα κοντέρ, αφού σε σύνολο 52 μαθητών που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, περισσότεροι από 11 συγκεντρώνουν πάνω από 18.000 μόρια, ενώ οι τρεις από αυτούς ξεπερνούν τα 19.000. Η Γεωργία Ζάρρου, μαθήτρια της θετικής κατεύθυνσης και σημαιοφόρος του σχολείου, συγκέντρωσε 19.600 μόρια, γεγονός που προδιαγράφει ένα άριστο μέλλον, στη σχολή που θα επιλέξει να φοιτήσει. Ο Αριστοτέλης Τζώτζης, και αυτός μαθητής της θετικής κατεύθυνσης, συγκέντρωσε 19.100 μόρια και η Βασιλική Λημνιού, της θεωρητικής κατεύθυνσης, επίσης 19.100 μόρια. Πέρα όμως από τους πρώτους τρεις, εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις και των υπολοίπων 8 αρίστων [Βασίλειος Μανωλάκας, θεωρητική 18900, Γρηγόριος Καρκάτας, θεωρητική 18850, Αικατερίνη Βοσνιάδου, τεχνολογική, 18800, Βασιλική Γεωργαλή, τεχνολογική, 18700, Ιωάννης Γραμματικόπουλος, θεωρητική, 18600, Άγγελος Σώμογλου, θεωρητική 18500, Αναστασία Αλβανού, θεωρητική, 18300, Μαρία Μάρτου, θεωρητική, 18000], καθώς και η πλειοψηφία των μαθητών της Γ’  Λυκείου του 5ου ΓΕΛ εισάγεται σε κάποια σχολή της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του σχολείου Ευφροσύνη Σερέτη-Θεμελιοπούλου «παρά τα σοβαρότατα προβλήματα στην κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή και στην πλήρη στελέχωση του εκπαιδευτικού δυναμικού, το 5ο Λύκειο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει πως οι μαθητές των δημόσιων σχολείων, με την συστηματική προσπάθεια και μελέτη, τη στήριξη των οικογενειών τους και την καθοδήγηση και διδασκαλία των καθηγητών τους (με επιπλέον ώρες διδασκαλίας και διαγωνίσματα εκτός σχολικού ωραρίου), μπορούν να θέσουν και να πετύχουν υψηλούς στόχους, ενισχύοντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, δίνοντας ελπίδα και προοπτική για όλους μας και δικαιώνοντας το σύνολο της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης.»
«Στις μέρες της χαράς που οι μαθητές μας πρόσφεραν με τις επιδόσεις, τα ταλέντα και τη δημιουργικότητά τους, όπως εδώ και χρόνια διαρκώς πράττουν, η κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο μας δυστυχώς παραμένει δυσχερέστατη. Αναγκαζόμαστε γι’ αυτό να καταφύγουμε στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων, για άλλη μια φορά, προκειμένου να κινητοποιήσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισής τους.» σημειώνει.
Πιο συγκεκριμένα τονίζει ότι εδώ και έναν περίπου χρόνο, έχει ξεκινήσει η ανέγερση νέας πτέρυγας στο χώρο που στεγάζεται το 5ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης και η ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου της οδού Κριεζώτου, με ευθύνη και επίβλεψη της Αντιδημαρχίας Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων και του Αντιδημάρχου κ. Ανδρέα Κουράκη.
Και καταλήγει: «Παρά τις αρχικές ρητές διαβεβαιώσεις πως τα έργα που υλοποιούνται δεν θα επηρεάσουν τη απρόσκοπτη λειτουργία της σχολικής μονάδας, αυτό δεν έγινε εφικτό και από το Νοέμβριο του 2013 το σχολείο μετεγκαταστάθηκε σε προκατασκευασμένες αίθουσες στον προαύλιο χώρο του 5ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Η μετεγκατάσταση έγινε με προσωρινή προοπτική για 2 μήνες και τελικά ολοκληρώσαμε τη σχολική χρονιά σε αυτούς τους χώρους και από ό,τι διαπιστώνουμε και την επόμενη σχολική χρονιά θα μείνουμε εδώ. Οι μαθητές μας, πέρα από τις άκρως δυσχερείς στεγαστικά συνθήκες, στις οποίες φοιτούν, τη στενότητα χώρου και την ουσιαστική αδυναμία προαυλισμού, στερούνται τα εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών, ενώ δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση του  μαθήματος της φυσικής αγωγής στο χώρο αυτό. Όλες οι υποσχόμενες προθεσμίες έχουν παραβιαστεί, ενώ είναι άκρως απογοητευτική η μόνιμη  σιωπή της Αντιδημαρχίας και η συστηματική έλλειψη σχετικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της κατάστασης, που αναπληρώνεται από διαρκείς και απόλυτα δυσοίωνες φήμες. Η ανησυχία μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, ενόψει της επόμενης σχολικής χρονιάς, που αν ξεκινήσει με τις ίδιες συνθήκες, φοβόμαστε πως θα πυροδοτηθούν αντιδράσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν κυρίως την ομαλή λειτουργία του σχολείου, αλλά και τη φήμη και την ιστορία του.»


Διεύθυνση: Κριεζώτου 2
Προσωρινή Δ/νση: Μαρίας Κάλλας  2Α   Τ.Κ. 54645

Τηλ.2310831776  Fax.2310855408

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum