ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΛΕΜΙΓΚ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Το Θέατρο Φλέμιγκ είναι μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός σύλλογος με την επωνυμία “Οργανισμός Θεατρικής Συμφωνίας”. Ιδρύθηκε το 1999 από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό του Κ.Θ.Β.Ε. Γρηγόρη Μήττα.



Εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στη συμβολή των οδών Φλέμιγκ με Μισράχη (Μισράχη 15), σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο, που αναπαλαιώθηκε και διαμορφώθηκε σε θέατρο και αποτελεί κατά γενική ομολογία κόσμημα για την περιοχή, που υπήρξε σπουδαία εβραική γειτονιά πριν το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.  Την ονομασία του την πήρε πρώτον γιατί βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φλέμιγκ και Μισράχη και δεύτερον γιατί είναι το μοναδικό θέατρο στην ευρύτερη περιοχή Φλέμιγκ ή Φλέμινγκ , που ονοματοδοτήθηκε  έτσι προς τιμήν του μεγάλου ερευνητή και βιολόγου Αλέξανδρου Φλέμινγκ και της συζύγου του γιατρού και βουλευτού Αμαλίας.



Ψυχή του θεάτρου είναι ο Γρηγόρης Μήττας, αλλά στο πλευρό του βρίσκεται πάντα η βραβευμένη συγγραφέας Καρίνα Ιωαννίδου. Ενώ στη λειτουργία και τη δημιουργία του συμβάλει και η συνεργάτης τους, ηθοποιός και σκηνοθέτης Χριστίνα Μαγκάκη. 
Είναι ένα από τα λίγα θέατρα στην Ελλάδα που αναπτύσσει τις παραστάσεις του πέραν της κεντρικής σκηνής, αξιοποιώντας στη διάρκεια ενός έργου όλες τις εγκαταστάσεις και τους χώρους, με έμφαση στο διαδραστικό χαρακτήρα, άποψη που συναντά κανείς στα πρωτοποριακά και εναλλακτικά θέατρα της Ευρώπης.


Περιλαμβάνει:
αίθουσα θεάτρου που λειτουργεί και ως εργαστήρι θεατρικών σπουδών για ενήλικες και παιδιά (1ος όροφος)
γκαλερί και φουαγιέ (ισόγειο)
καμαρίνια και υπόλοιπους βοηθητικούς χώρους – βεστιάριο, αποθήκη (υπόγειο).
Λειτουργεί κύρια και παιδική σκηνή. Παρουσιάζει έργα ελληνικά και ξένα από το κλασικό και νεότερο δραματολόγιο με ιδιαίτερη έμφαση σε νεοελληνικά και άπαιχτα. Έχει βασικό πυρήνα 10 ηθοποιών που στελεχώνουν το θίασο, ο οποίος, ωστόσο, ανάλογα με τις ανάγκες των διανομών των έργων που παρουσιάζει, στελεχώνεται και εμπλουτίζεται με περισσότερους, από το εργαστήρι θεάτρου που διαθέτει.
Δημιουργήθηκε από καλλιτεχνική ανησυχία, αγάπη για το θέατρο και ανάγκη για μια διαφορετική έκφραση. Στόχος του είναι να αποτελέσει πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας και να δώσει ώθηση για την ανάδειξη ταλέντων σε όλους τους τομείς της θεατρικής τέχνης.
Το Θέατρο Φλέμιγκ έχει συμμετάσχει με παραστάσεις τους σε εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σταυρούπολης, του Ο.Π.Π.Ε.Θ. '97 , του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έχει πραγματοποιήσει περιοδείες σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος κ.λ.π.
το πλαίσιο των παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής κ.α. στην υψηλών προδιαγραφών γκαλερί του Πολυχώρου Φλέμιγκ.



Στο διάστημα από το 2000 ως το 2010, πραγματοποιήθηκαν εκθέσεις των εικαστικών:
ατομική έκθεση της Νικολέτας Σαββοπούλου
ομαδική έκθεση των ζωγράφων: Μανόλη Πολυμέρη, Νίκου Σμυρνιού, Λίας Ελευθεριάδου και της κεραμίστριας Ευαγγελίας Μαρίνου
ατομική έκθεση του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα γλύπτη Αριστείδη Πατσόγλου
ατομικές εκθέσεις των εικαστικών: Ιορδάνη Ρουμελιώτη, Μάνου Νάκου, Μανόλη Πολυμέρη, Κατερίνας Μπατσιόλα, Γιάννη Πρώϊου, Κωνσταντίνας Δελλατόλα, Σοφίας Λιάρου, Κωνσταντίνου Ράπτη, Άννας Σπάρταλη, Σώτου Ζαχαριάδη και Pavel Medek, Δημήτρη Αργυρούδη, Γιώργου Χριστόπουλου, Μαρίας Γραικού, Μαριάννας Ιγνατάκη, Ευτυχίας Ερμίδου, αναδρομική έκθεση Γιώργου Παραλή και Νίκου Παραλή, Ελευθερίας Ζαχαριάδη, Δημήτρη Μαγγουλίδη, Σαμπανόπουλου, Διαμαντή Κοσμά, Νίκου Σμυρνιού, Βασιλικής Κ., Γιάννη Χατζηγεωργίου, Ελένης Τονικίδη κ.α.
Έκθεση ζωγραφικής της Πένη Μαναβή, με τίτλο : "Μοτίβα της Φύσης" (Φεβρουάριος 2010).


Το Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης του Θεάτρου Φλέμιγκ δημιουργήθηκε από καλλιτεχνική ανησυχία, αγάπη για το Θέατρο και ανάγκη για μια εναλλακτική έκφραση. Στόχος του είναι να αποτελέσει πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας και να δώσει ώθηση για την ανάδειξη ταλέντων σε όλους τους τομείς της θεατρικής τέχνης... γιατί το θέαμα έχει άποψη.

Το εργαστήρι του Θεάτρου Φλέμιγκ διδάσκουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες με ακαδημαϊκή μόρφωση και ειδικές γνώσεις σε κάθε διδασκόμενο μάθημα.
Διδάσκονται:
υποκριτική
ορθοφωνία
ιστορία θεάτρου
κινησιολογία
σκηνοθεσία
σκηνογραφία
θεατρικό τραγούδι
μιούζικαλ κ.λ.π.
Βασικό μέλημα του θεατρικού εργαστηρίου του Θεάτρου Φλέμιγκ είναι να κάνει τους μαθητές να αγαπήσουν το θέατρο, να ενεργοποιήσει τη φαντασία τους και κατ' επέκταση τα εκφραστικά τους μέσα, να αποκαλύψει πτυχές της προσωπικότητάς τους που υπό κανονικές συνθήκες θα παρέμεναν κρυμμένες ή ανενεργές. Ακόμη, να τους ενθαρρύνει να απελευθερώσουν αδρανείς δυνάμεις που κρύβουν μέσα τους και να τους κάνει να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας. Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα με παιδαγωγικό τρόπο και η διδασκαλία πραγματοποιείται παράλληλα με συζήτηση των καθηγητών με τους μαθητές ώστε να κινητοποιείται η φαντασία και το σώμα τους. Πιστεύουμε σ' αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία στο τέλος κάθε χρονιάς παρουσιάζονται από όλα τα τμήματα, εργαστηριακές παραστάσεις για το κοινό όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και το ταλέντο τους επί σκηνής και σε πολλές περιπτώσεις να το αναδείξουν.
Περισσότερα:  http://www.theatre-fleming.gr/
Τηλέφωνο: 2310 812 000.


Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum