ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Ο ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

"Ο χώρος είναι απέραντος. Μόνο ο περίβολος του τείχους έχει μήκος 7.500 μ. και περικλείει μία μεγάλη έκταση... ",σημείωνε ο Δημήτρης Λαζαρίδης. Ο αρχαιολόγος που ερεύνησε την Αμφίπολη, από το 1956 μέχρι το θάνατό του, το Μάιο του 1985. Απέραντη είναι και η ιστορία της Αμφίπολης. Η πρώτη κατοίκησή της εντοπίζεται στον 7ο π. Χ. αι. Η καταστροφή της, στον 8ο ή 9ο μ. Χ. αι. πιθανόν από τις επιδρομές των Σλάβων...



Στον οδηγό της Αμφίπολης, που έγραψε ο ανασκαφέας Δημήτρης Λαζαρίδης, διαβάζουμε ότι η Πάρος στις αρχές του 7ου αι. ίδρυσε τη Θάσο με αρχηγό τον Τελεσικλή (πατέρας του λυρικού ποιητή Αρχίλοχου). Γύρω στο 650 π. Χ. οι Πάριοι εξορμούν για την κατάκτηση των θρακικών παραλίων και είναι πιθανό να έφτασαν μέχρι την Ηιόνα και την περιοχή της Αμφίπολης. Τη σπουδαιότερη απόδειξη αποτελεί ένα επίγραμμα στο βάθρο (520 - 490 π. Χ. ) του έφιππου εφήβου Θράκη Τόκη, που έπεσε πολεμώντας για την Ηιόνα.Το 476 π. Χ. την Ηιόνα καταλαμβάνουν οι Αθηναίοι και το 465/464 π. Χ. οι άποικοι καταλαμβάνουν τις "Εννέα Οδούς", θέση της κατοπινής Αμφίπολης.Το 437 π. Χ. στην ίδια θέση χτίζουν μία πόλη που κατά το Θουκυδίδη "Αμφίπολη Αγνων ονόμασε, ότι επ' αμφότερα περιρρέοντος του Στρυμόνος... ".
Ο αείμνηστος αρχαιολόγος είχε από τότε εκφράσει την θεωρία ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος της Ρωξάνης και του γιου τού Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ μετά το θάνατο του Δημήτρη Λαζαρίδη, η κόρη του αρχαιολόγος Καλλιόπη Λαζαρίδη συνέχισε με αυταπάρνηση την ανασκαφή στο χώρο του Γυμνασίου. Οι κατά καιρούς επικεφαλής της αρμόδιας Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κατέβαλαν επίσης υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ολοκληρώσουν το έργο του αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις και το υπουργείο Πολιτισμού ήταν οι μεγάλοι απόντες στο πέρασμα των ετών. Ανύπαρκτοι προϋπολογισμοί, ελάχιστο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό και διενέργεια μόνο «σωστικών ανασκαφών» μετά από αίτημα κατοίκου που ήθελε να χτίσει στην περιοχή, ήταν η προσφορά των ελληνικών κυβερνήσεων από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 στην Αμφίπολη.


Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum