Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΑΓΑΝΗΣ

Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Ο Δημήτριος Ταλαγάνης (Τρίπολη, 1945) είναι Έλληνας καλλιτέχνης και πολεοδόμος. Γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945 και έζησε στην Αρκαδία τα παιδικά του χρόνια και μετά μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, οπότε και έφυγε στο εξωτερικό. Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής. Επίσης έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτεύγματων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου.Το 1971 άρχισε επίσης να ζωγραφίζει. Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής ήταν στο στο salon d'automne του Grand Palais des Champs Elysees στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη. Συνέργαστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου. Επίσης πραγματοποείται έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l' Odeon. Τον Αύγουστο του 1974 γύρισε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Επίσης, άρχισε να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο.
Το 1998 διεκδίκησε την δημαρχία της Τρίπολης, όταν αναδείχθηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού.Ο Δημήτρης Ταλαγάνης έχει φιλοτεχνήσει:
-το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν - Γκορμπατσόφ
-την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
-το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών
-τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το δίσκο της εκεχειρίας
-Επίσης έχει σχεδιάσει το Άλσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ιστορική στιγμή θεωρήθηκε η συμμετοχή του ως τιμώμενου προσώπου-καλλιτέχνη στην εκδήλωση – έκθεση που διοργανώθηκε στο τότε Πολιτιστικό Περίπτερο του Γ΄Σώματος Στρατού το καλοκαίρι του 1988 με αφιέρωμα στην ειρήνη. Ήταν η πρώτη φορά που σε οργάνωση του Ελληνικού Στρατού τιμήθηκε αριστερός καλλιτέχνης. Δύο χρόνια μετά ο αξιωματικός που είχε αναλάβει την επιμέλεια και την οργάνωση της έκθεσης «τιμωρήθηκε» για την αντικειμενικότητα και τον επαγγελματισμό του και…. αποστρατεύθηκε!

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου