"ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΔΟΥΝΙΟΥ"‏

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Κορυφώνονται σε λίγες ημέρες, με τη πομπή Κωδωνοφόρων, στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης , την Κυριακή 8/2, οι «δρόμοι του κουδουνιού». Ήδη η ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνονται φέτος στην δράση είναι πολύ μεγάλη. Μικροί και μεγάλοι, με ενθουσιασμό, γνωρίζουν τα δρώμενα της Κωδωνοφορίας, μέσα από εκθέσεις, ομιλίες, μουσική και happening.
Παιδιά και γονείς παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση και χειροκρότησαν τον «Καραγκιόζη Κωδωνοφόρο», στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης.
«Κωδωνοφορίες και κωδωνοκρουσίες» ήταν ο τίτλος της ομιλίας (στο Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ) του θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ, ο οποίος συνέδεσε τα έθιμα, μεταξύ τους, με άξονα το κουδούνι και τα κοινά σημεία της ευγονίας, της αποτροπής του κακού μέσω του θορύβου, του ξυπνήματος της γης, με παραδείγματα τα οποία αφορούσαν στα έθιμα της Ελλάδας και των γειτονικών Βαλκανικών χωρών.
Αυθόρμητη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου και στο Happening «Δέκα ζωγράφοι παρεμβαίνουν εικαστικά στο logo», που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους, υπό τους ήχους του μουσικού συνόλου «Κρουστόφωνο».
Ιδιαίτερα θετικά σχόλια συγκεντρώνουν τα έργα των δημιουργών στις εκθέσεις φωτογραφίας που φιλοξενούνται σε διάφορες χώρους της πόλης μας.
Αναλυτικά το πρόγραμμα
Κυριακή 28 Δεκεμβρίου- Σάββατο 31 Ιανουαρίου
Πινακοθήκη Γόννων Λάρισας. Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Άγης Κελπέκης, Θέμις Ζήδρου, Χριστίνα Παπαφράγκου, Ντίνα Μαναβή, Ευγενία Καρολίδου, Ειρήνη Κότση, Δημήτρης Λουζικιώτης, Γρηγόρης Πανταζής, Μαριάνα Γλερίδου, Δημήτρης Δεσποινούδης, Σοφία Καμπλιώνη, Χρήστος Αθανασίου, Χρήστος Χίτσιος, Ελευθέριος Πλάβος.
(Παραγωγή Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)
Σάββατο 31 Ιανουαρίου
18.00: Κτήριο περιοδικών εκθέσεων του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. (Βασ. Όλγας 68). Θέατρο Σκιών Χρήστου Στανίση «Ο Καραγκιόζης κωδωνοφόρος» (Παραγωγή Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ)
20.00: Κεντρικό κτήριο του Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ. (Βασ. Όλγας 68). Ομιλία του θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ με θέμα «Κωδωνοφορίες και κωδωνοκρουσίες». (Παραγωγή Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ)
Κυριακή 1 Φεβρουαρίου
11.00- 14.00: Πλατεία Αριστοτέλους. Happening, «Δέκα ζωγράφοι παρεμβαίνουν εικαστικά στο logo»
12.00: Πλατεία Αριστοτέλους. Κρουστόφωνο «Λευτέρης Γρηγορίου και Global νταούλια του Κρουστόφωνου». (Παραγωγή «οι δρόμοι του κουδουνιού»)
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου
20.00: Φουαγιέ Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Dick Blau, Άγης Κελπέκης, Θέμις Ζήδρου, Χριστίνα Παπαφράγκου, Ντίνα Μαναβή, Ευγενία Καρολίδου, Ειρήνη Κότση, Δημήτρης Λουζικιώτης, Γρηγόρης Πανταζής, Δημήτρης Δεσποινούδης, Σοφία Καμπλιώνη, Χρήστος Αθανασίου, Χρήστος Χίτσιος, Μαριάνα Γλερίδου, Λευτέρης Πλάβος, Σταύρος Ξηρός. Έως 20/02/15
(Παραγωγή Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)
Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου
10.00: Λαογραφικό Μουσείο Σοχού. Μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «κατασκευή κεφαλοστολής του Σοχού. (Παραγωγή Λ.Ε.Μ.Μ.-Θ)
20.00: Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ. Κάλλας 1). Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Σοφία Καμπλιώνη, Χρήστος Αθανασίου, Χρήστος Χίτσιος, Dick Blau, Δημήτρης Λουζικιώτης, Γρηγόρης Πανταζής, Δημήτρης Δεσποινούδης. Έψς 23/02/15. (Παραγωγή Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)
21.00: Φουαγιέ Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ. Κάλλας 1). Συναυλία «Μουσικές των κουδουνιών»: Α’ μέρος: «Τα αυτιά μας έγιναν κουδούνια!» Μουσικά Σύνολα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Β’ μέρος: Μουσική από το «Δρώμενο των Αράπηδων» από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροποτάμου Δράμας. (Συμπαραγωγή Μ.Μ.Θ.- «Δρόμοι του κουδουνιού»)
Σάββατο 7 Φεβρουαρίου
16.00: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (αίθουσα νερού). Εργαστήρι κατασκευής μάσκας Λοτσόβικ Σερβίας (Παραγωγή «Οι δρόμοι του κουδουνιού»)
18.00: Παλιό Δημαρχείο Σοχού: Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Χάρης Φάρος, Άγης Κελπέκης, Ντίνα Μαναβή, Βασίλης Καρκατσέλης, Δημήτρης Προκοπίου. Έως 23/02/15.
(Παραγωγή Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης)
Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
11.00– 17.00: Πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από τον Λευκό Πύργο στην πλατεία Αριστοτέλους μέσω της παραλιακής οδού. Αναπαράσταση των δρώμενων στην πλατεία. (Παραγωγή «οι δρόμοι του κουδουνιού»)


ΣΥΝΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Κοιν. Σ. Επ. «Ergoculture- Human Traces»
Γενικό Προξενείο Βουλγαρίας
Αντιπεριφέρεια Δράμας
Δήμος Σκύρου
Δήμος Θεσσαλονίκης
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θράκης (τμήμα μουσικών σπουδών)
Εθνολογικό -Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας- Θράκης
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονικης
ΔΕΘ- Hellexpo
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΜΕΛΑΘΡΟ
ΙΕΚ ΑΚΜΗ
Τηλεοπτικό Σποτ: https://vimeo.com/116474758

Με ήχους κουδουνιού…. θα πλημμυρίσει και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 5/2. Στις 21.00, στο φουαγιέ του Μ.Μ.Θ θα παρουσιαστούν οι «Μουσικές των κουδουνιών», μια συναυλία εμπνευσμένη από τα δρώμενα των εθίμων της κωδωνοφορίας. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μ.Μ.Θ. και της δράσης «δρόμοι του κουδουνιού».
Πρόγραμμα
Α Μέρος: «Τα αυτιά μας έγιναν κουδούνια!». Τα Μουσικά Σύνολα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (φοιτητές και διδάσκοντες του Τ.Μ.Ε.Τ. - κατεύθυνση Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και κατεύθυνσης Ποιητικής) εμπνέονται από τους κωδωνοφόρους της Δράμας και τους καλωσορίζουν με «ξεκούδουνους» σκοπούς από την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Β Μέρος: Το «Δρώμενο των Αράπηδων» (με ήχους δραμινής λύρας και κουδουνιών από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροποτάμου Δράμας)
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Θύμιος Ατζακάς, Ηλίας Παπαδόπουλος, Σωκράτης Σινόπουλος
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Γιάννα Ευαγγελίδου
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικό - φοιτητικό - κάτοχοι κάρτας ανεργίας)

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου