"ΜΑΜΜΑ ΤΟΝΙ"

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2015

H ομάδα πείρα(γ)μα παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον αντιφασιστικό μονόλογο "Μάμμα Τόνι". Σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασόλα.  Ερμηνεύει η Ειρήνη Μελά.
(Διάρκεια παράστασης 40 λεπτά).


Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Φράνκα Ράμε έγραψε και ερμήνευσε μια σειρά μονολόγων βασισμένων σε μαρτυρίες υπαρκτών προσώπων της ιταλικής αντίστασης στο φασισμό. Κείμενα δυναμικά, καταγγελτικά, έμπηγαν το μαχαίρι στο κόκαλο. Της στοίχησαν την απαγωγή και τον βιασμό της από μια ομάδα φασιστών που, μολονότι αποκαλύφθηκε –πολύ αργότερα πάντως-  η ταυτότητά τους, και το γεγονός πως δρούσαν κατ’ εντολή της Καραμπινιερίας,  δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.  Η Φράνκα Ράμε έδεσε τις πληγές της και συνέχισε πιο μαχητικά και πιο γενναία. Κάνοντας μαζί με τον σύντροφό της Ντάριο Φο ένα υποδειγματικό πολιτικό θέατρο, που έφτανε στις ρίζες (και την έμπυρη δηκτικότητα) του λαϊκού θεάτρου. Για να τιμήσουν τον ένα χρόνο από το θάνατό της, η ομάδα «Πείρα(γ)μα» ανέβασε τον αριστουργηματικό μονόλογο «Μάμμα Τόνι», την ιστορία της «μάνας» μιας ομάδας ανταρτών, πρόσωπο πραγματικό, που έχασε το γιο της αλλά συνέχισε να πολεμά καταπίνοντας τον πόνο της. Με εναλλαγές λυρισμού, επικότητας, τραγικότητα, αυτοσαρκασμού ακόμα και στοιχεία γκροτέσκο, η αφήγηση μαστιγώνει τα αυτιά και ραγίζει την ψυχή.  Το ταξίδι της "Μάμμα Τόνι" ξεκίνησε στα πλαίσια του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών. Η ομάδα πείρα(γ)μα με την παράσταση αυτή δηλώνει την αλληλεγγύη της σε όλες τις προσπάθειες που αποδεικνύουν πως η τέχνη μπορεί να είναι ουσιαστική και πρωτοποριακή όταν είναι πολιτική. Από το Μάρτιο επιλέγει χώρους λαϊκούς και όχι απαραίτητα θεατρικούς για να παρουσιάσει αυτόν τον ιδιαίτερο μονόλογο. Πλατείες, χώροι αλληλεγγύης, καφενεία, πολιτιστικά στέκια φιλοξένησαν τη "Μάμμα Τόνι" και μοιράστηκαν μαζί μας την ανάγκη για πολιτικό θέατρο.
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, Τρίκυκλο, Αυτόνομο Στέκι, Φεστιβάλ Αναιρέσεις, Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Nosotros, "Κατάληψη Στρούγκα"  - Νέα Φιλαδέλφεια, Καφενείο Κρίκος, Χώρος αλληλεγγύης και δράσης Υπόστεγο στην Αργυρούπολη, Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στα προσφυγικά ...
Απόψεις κοινού - Κριτικές
«Πολύ ενδιαφέρων μονόλογος, με διαρκείς εναλλαγές του δραματικού και του κωμικού στοιχείου, συγκινείσαι, γελάς, ξανασυγκινείσαι... Συγκινητική και η μουσική επένδυση, ξυπνά μνήμες στους μεγαλύτερους και δίνει θάρρος στους νεότερους... Μια αξιέπαινη προσπάθεια από την Ομάδα Πείρα(γ)μα, που αξίζει στήριξης. Μπράβο παιδιά!» 
«Συγκινητική παράσταση αλλά με πολλά κωμικά στοιχεία. Εξαιρετική η ερμηνεία της Μελά. Εναλλάσσει τους ρόλους τόσο εύκολα, περιγράφει τόσο ζωντανά που έχεις την αίσθηση ότι βλέπεις ολόκληρο θίασο μπροστά σου. Μονόλογος που γεμίζει τη σκηνή.» «Απλά συγκλονιστικό. Ένας μονόλογος αντιφασιστικής αφύπνισης, από μια ηθοποιό που συγκλονίζει και καθηλώνει. »
«συγκλονιστική η ερμηνεία και πολύ δυνατό το θέμα!»
«μας μαγέψατε!!! Μπράβο σας!!!»
«συγχαρητήρια, καταπληκτική ερμηνεία , καταπληκτικός και καθόλα επίκαιρος ο μονόλογος...»
«μαγευτική! συγκλονιστική!»
«Η Αγγελική Κασόλα σκηνοθέτησε με σεβασμό την καλή ηθοποιό Ειρήνη Μελά και με τις μουσικές επιλογές  έφερε την ιταλίδα αντιφασίστρια στην ελληνική αγωνιστική παράδοση. »  Μάρω Τριανταφύλλου "Εποχή"

Η ΟΜΑΔΑ ΠΕΙΡΑ(Γ)ΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΟ QUILOMBO ΤΟΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟ ΤΩΝ ΦΡΑΝΚΑ ΡΑΜΕ/ΝΤΑΡΙΟ ΦΟ «ΜΑΜΜΑ ΤΟΝΙ»

Κυριακή 26 Απριλίου στις 21:00. Είσοδος Ελεύθερη.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου