ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΕΧΝΗΣ

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Μια πολύ ιδιαίτερη διοργάνωση, που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε θεσμό, διοργανώνει από την Πέμπτη 17 έως και το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015, η επιστημονική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ψυχολογία – Τέχνη».
Το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Θεραπειών Μέσω Τέχνης, με χαρακτηριστικό μότο «Ζωή και Τέχνη είναι ένα», εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων προγραμμάτων της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης που διοργανώνει το ΚΜΣΤ και απλώνει το πρόγραμμά του στους χώρους της ΔΕΘ (περίπτερο 6), της ΧΑΝΘ, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ η εναρκτήρια έκθεση θα γίνει στην Casa Bianca.
Την επιμέλεια της πρωτοβουλίας - διοργάνωσης έχει η ψυχολόγος, εικαστικός / art-therapist Έλενα Τονικίδη, Member of the American Association Art-therapy (AATA) & Member of the Greeks Art therapists (Ε.Ε.Θ).
Σκοπός αυτής της ξεχωριστής συνάντησης τέχνης και ψυχοθεραπείας είναι από τη μια να αναδειχτεί η σημασία που έχει η ανθρώπινη δημιουργία κι εκφραστικότητα στη φροντίδα και τη θεραπεία όσων έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε με συμβατικά μέσα, ενώ από την άλλη (και μέσα από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των εισηγητών) επιχειρείται να διεξαχθεί ένας «ανοικτός διάλογος» για τα όρια και της προοπτικής αυτής της ώσμωσης.
Επί τρεις ημέρες, σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι θεραπευτές, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες, θα προσπαθήσουν μέσα από τις ξεχωριστές θεματικές ενότητες να προσδιορίσουν πώς, πότε και με τι τρόπους αναπτύσσεται η σχέση θεραπείας και τέχνης και να εξηγήσουν πώς η δημιουργικότητα μπορεί να αποτελέσει κάτι παραπάνω από αυτό που ορίζουμε ως καλλιτεχνική έκφραση.
Οι θεματικές ενότητες αφορούν στην εικαστική ψυχοθεραπεία (συντονιστής: Νιόβη Σταυροπούλου, art-therapist), τη μουσικοθεραπεία (συντονιστής: Μαρία Σαμαρά, music therapist), τη δραματοθεραπεία (συντονιστής: Ντέμης Κυριάκου, ψυχίατρος, dramatherapist), τη χοροθεραπεία (συντονιστής: Στέλλα Κολυβοπούλου, dance/movement-therapist) και τις δημιουργικές τέχνες (συντονιστές: Μαρία Χρήστου, art-therapist και Anne Quinian, art-therapist).
Σε ειδικές ενότητες και σε δορυφορικά τραπέζια του Συμποσίου θα εξεταστούν τα θέματα «Τέχνη και ψυχανάλυση» (συντονιστής: Κώστας Γεμενετζής, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής), «Τέχνη και Θεραπείες μέσω τεχνών στα σχολεία» (συντονιστής: Δρ. Αριστονίκη Θεοδοσίου, ψυχολόγος, art-therapist), «Παιδική τέχνη – έκφραση / ανάπτυξη της προσωπικότητας (οι εικαστικές δράσεις διεθνώς)» (συντονιστής: Λίτα Μαυρογένη, εικαστικός, art-therapist), «Τέχνη και θεραπεία σε ειδικούς πληθυσμούς / πλαίσια» (συντονιστής: Δάφνη Καλαφάτη, art-therapist), «Τέχνη / Θεραπεία μέσω τεχνών και έφηβοι» (συντονιστής: Νίκος Ζηλίκης, καθηγητής ψυχιατρικής), «Ο καλλιτέχνης ως βιωματικό υλικό» (συντονιστής: Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου, ιστορικός/θεωρητικός της τέχνης), «Τέχνη / Ιστορία / θεραπεία (εικαστικές παρεμβάσεις έκφρασης στο δημόσιο χώρο)» (συντονιστής: Ζάφος Ξαγοράρης, καθηγητής Α.Σ.Κ.Τ., πρόεδρος του Εικαστικού Τμήματος).



Η τελετή έναρξης του Συμποσίου θα γίνει την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, με τέσσερα μοναδικά project που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τις εργασίες του. Καταρχήν, στο αίθριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στις 18:30, θα παρουσιαστεί η performance «5», γύρω από το ανθρώπινο βίωμα, από τη γέννα έως το θάνατο, σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική δημιουργία, από την αρχή της έως την ολοκλήρωσή της. «5», όπως πέντε είναι οι αισθήσεις, τα στάδια του κύκλου της ανθρώπινης ζωής, οι ήπειροι, οι πρώτες καλές τέχνες, οι γραμμές στο πεντάγραμμο, τα στοιχεία στην πεμπτουσία του Αριστοτέλη (γη, φωτιά, νερό, αέρας και αιθέρας),  πέντε και οι θεραπείες μέσω τεχνών…
Την επιμέλεια έχει η Έλενα Τονικίδη, ενώ συμμετέχουν οι Κωνσταντίνα Μαδαράκη, ψυχολόγος, εκπαιδευόμενη art-therapist,
Δέσποινα Βασιλειάδου, Ελένη Βασιλειάδου, Θοδωρής Ιώβης, Μαριάννα Μουριζάκη, εκπαιδευόμενοι στην εικαστική ψυχοθεραπεία.
Leaders: Γεωργία Νικολάου, εικαστικός, εκπαιδευόμενη art-therapist, Πίτερ Γκόνζεν, εικαστικός, εκπαιδευόμενος art-therapist
Μουσική: Παναγιώτης Καράμπαμπας, μουσικός.
Στον ίδιο χώρο, αμέσως μετά, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Concerto θα παρουσιάσει μουσικές που επηρεάζουν ή επηρεάστηκαν από τις απλές καθημερινές μας σωματικές και πνευματικές λειτουργίες. Όπως, για παράδειγμα, τα μουσικά έργα του Μπαχ που περιγράφουν τους καρδιακούς ρυθμούς, αλλά και τη ροή του αίματός μας! 
Συμμετέχουν οι: Γιώργος Ζαχαρούδης (βιολί), Ελπίδα Κωνσταντινίδου (βιολί), Μαρίνη Πεϊκίδου (βιόλα), Μυρτώ Ταλακούδη (βιολοντσέλο).
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου επιμελούνται ο Κωστής Παπάζογλου και η Μαρίνη Πεϊκίδου
Στις 20:30, στην Casa Bianca, θα παρουσιαστούν δύο εκθέσεις.
Η Art-introjection, κινείται στον κοινό τόπο τέχνης & ψυχανάλυσης και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας εικαστικών καλλιτεχνών και ειδικών της ψυχολογίας, από το Νοέμβριο 2014 έως και τον Μάρτιο 2015. Οι μεν καλλιτέχνες επιχείρησαν να κοιτάξουν τον εαυτό και τον κόσμο μέσα από την τέχνη, χάρη και στις εισηγήσεις, ερμηνείες και συνδέσεις που προσέφεραν οι ειδικοί.
Εισηγητές: Κώστας Γεμενετζής, ψυχίατρος - ψυχαναλυτής, Χάρης Καμπουρίδης, ιστορικός τέχνης - σημειολόγος, Χλόη Κολύρη, ψυχίατρος - ψυχαναλύτρια, Νικόλας Σεβαστάκης, συγγραφέας, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας ΑΠΘ, Δημήτρης Τανούδης, συγγραφέας, Έλενα Τονικίδη ψυχολόγος - εικαστικός, art–therapist, Θεόφιλος Τραμπούλης, κριτικός τέχνης - επιμελητής, Μίλτος Θεοδοσίου, συγγραφέας – μεταφραστής.
Εκθέτουν: Βίκη Καλαφάτη, Χριστίνα Κατσάρη, Σοφία Καρούμπα, Άννη Καλτσίδου, Πωλίνα Κουργένη, Αλέξανδρος Μιστριώτης, Νόρα Παυλίδη, Χριστίνα Παναγιώτου Άννα - Μαρία Παπαχαραλάμπους, Άννα - Μαρία Σμυρνάκη.
Επιμέλεια: Μαρία Κενανίδου, ιστορικός τέχνης - επιμελήτρια
Γενική επιμέλεια project: Έλενα Τονικίδη, ψυχολόγος - εικαστικός/art–therapist
Στη ReMASTER your shirt: scan your Ego, το ρούχο γίνεται φίλτρο και οθόνη του Εγώ! Εικαστικοί, φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών και άλλοι, θα δημιουργήσουν  από την 14 - 16 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα εκθέσουν το προσωπικό τους «τοπίο ταυτότητας» μέσα από την «ανασύνθεση» του πουκάμισου.

Επιμέλεια: Βενετία Κουτσού, Ενδυματολόγος – Σχεδιάστρια Μόδας, Καθηγήτρια Εφαρμογών του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης (ΣΤΕ-), ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Ελευθερία Στόικου, Visual artist, εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης (ΣΤΕ-), ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Καθηγήτρια αισθητικής αγωγής στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη.  Έλενα Τονικίδη, ψυχολόγος, εικαστικός/art-therapist 

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum