ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ELECTRA

Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Με το Βραβείο Καλύτερου Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος βραβεύτηκε η ταινία Electra του Πέτρου Σεβαστίκογλου στο 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας για τις χώρες της Μεσογείου, που ολοκληρώθηκε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου.
Το 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας για τις χώρες της Μεσογείου, άνοιξε τις πύλες του την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, παρουσία του υπουργού πολιτισμού Abdel Wahid el Nabawy και του κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας Hany el Messiry. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν τουλάχιστον 300 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από 33 αραβικές και άλλες μεσογειακές χώρες, η επιλογή των οποίων έγινε από τον πρόεδρο του φεστιβάλ και κριτικό κινηματογράφου Al Amir Abaza.
Η  Electra προβλήθηκε ως work in progress στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας το Σεπτέμβριο 2014, ταξίδεψε στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε σε εναλλακτική διανομή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τον Δεκέμβριο 2014 έως τον Ιανουάριο 2015, ενώ ήταν υποψήφια για Καλύτερη ταινία και Α’ Γυναικείου ρόλου στα βραβεία της ΕΑΚ 2015. Με το μύθο της Ηλέκτρας να διατρέχει την ταινία και το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων στη Σενεγάλη, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου δούλεψε χωρίς κανένα συνεργείο πάνω σε ένα συνεχόμενο αυτοσχεδιασμό με τους ηθοποιούς. Το σενάριο «γράφτηκε» ουσιαστικά με την κάμερα, εκπληρώνοντας εν μέρει το όραμα των κινηματογραφιστών της «κάμερα-στυλό», που αποδεσμευμένη από τις συμβάσεις του συμβατικού παραγωγικού μοντέλου εξερευνά τη γλώσσα της εικόνας. Την παραγωγή της ταινίας έχει η Φαντασία Οπτικοακουστική, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου και η Κοινότητα Babagarage της Σενεγάλης. Πρωταγωνιστούν οι: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Λάμπρος Κτεναβός.


Electra
Μια ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου
Έγχρωμη, 90 λεπτά, 2014, Ελλάδα
 Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, Βουλγάρικα, Γαλλικά, Wolof
Credits:
Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική, Πέτρος Σεβαστίκογλου, Babagarage community of Senegal
Σκηνοθεσία – Σενάριο – Κάμερα: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Κόκκαλη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Chris Ratzanov, Modou Ndiaye, Omar Fall, Λάμπρος Κτεναβός, Χρύσα Μορφούλη, Maria Ohilebo, Tiemoko Haidara
Μοντάζ – Σχεδιασμός Ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Μουσική: Χρήστος Γούσιος – Θοδωρής Παπαδημητρίου
Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Σύνοψη:
Η Electra είναι μια νεαρή κοπέλα, ξένη στη χώρα της, όπως και στις άλλες χώρες. Από την Αφρική μέχρι την Ευρώπη, η ταινία είναι ένα παζλ που συνθέτει την ταυτότητά της. Το νήμα της ιστορίας αυτής της σύγχρονης Ηλέκτρας δεν ακολουθεί μια χρονολογική πορεία, αλλά τις συναισθηματικές της συνδέσεις. Η Ηλέκτρα ανασυνθέτει στην ταινία τα «κομμάτια» του παρελθόντος της, για να κατανοήσει το παρόν και να μπορέσει να οραματιστεί το μέλλον της. Το ταξίδι της Ηλέκτρας  είναι η ίδια της η χώρα.
Πέτρος Σεβαστίκογλου

Σπούδασε κοινωνιολογία στο Παρίσι και σκηνοθεσία κινηματογράφου στις H.Π.A. Σκηνοθέτησε τις ταινίες μεγάλου μήκους: Άνεμος στην πόλη, Τρεις Στιγμές, Attractive Illusion, Electra. Στο θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και στο εξωτερικό. Δίδαξε σκηνοθεσία κινηματογράφου στο μεταπτυχιακό της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, στο τμήμα κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου και υποκριτική κινηματογράφου στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου. 

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου