Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι από τους σπουδαιότερους μουσικοσυνθέτες που διαθέτουμε. Επίσης είναι στιχουργός, ερμηνευτής, παραγωγός και συγγραφέας. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος πολιτικών επιστημών της Παντείου.
Σπούδασε μουσική έχοντας δασκάλα την Κλέλια Τερζάκη, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978, υπογράφοντας τη μουσική στον δίσκο Το σπίτι του Αγαμέμνονα. Ένα χρόνο νωρίτερα είχε κάνει το ντεμπούτο του στο θέατρο, γράφοντας τη μουσική για την παράσταση Βαριέμαι (1977). Το 1981 έκανε την πρώτη του μεγάλη συνεργασία, γράφοντας τη μουσική για τον δίσκο Σκουριασμένα χείλια που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού.
Σημαντική στιγμή στην καριέρα του υπήρξε η συνάντηση και συνεργασία του με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Καρπός της συνεργασίας τους είναι ο μεγαλύτερος όγκος του συνολικού του έργου, με πρώτη σημαντική στιγμή των δύο την κυκλοφορία του δίσκου Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ (Οκτώβριος 1985), με περισσότερες από 200.000 πωλήσεις, ενώ ταυτόχρονα εκτινάχθηκε και η καλλιτεχνική πορεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη.
Έκτοτε συνεργάστηκε με μια σειρά από μεγάλες φωνές του ελληνικού τραγουδιού (ενδεικτικά: Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Ελευθερία Αρβανιτάκη κλπ.), ενώ ανέδειξε και προώθησε ο ίδιος νέους καλλιτέχνες (Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Στέλιος Διονυσίου κλπ.)
Πέρα από τη δισκογραφική δουλειά, εμπνεύστηκε ένα νέο τρόπο παρουσίασης μουσικών παραστάσεων, χρησιμοποιώντας τα τραγούδια σαν μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου.
Τα έργα του χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες και είναι:
Το 1997 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας ενώ την επόμενη χρονιά δημιούργησε μια μουσική ομάδα νέων καλλιτεχνών, τη Σπείρα Σπείρα, με την οποία έχει δώσει πολλές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Το 2000 βραβεύθηκε με κρατικό βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Αυτή η νύχτα μένει».
O Σταμάτης Κραουνάκης κάθε χρόνο θέτει την δική του, ξεχωριστή πρόταση στη βραδινή έξοδο. Με δικούς του στίχους πάνω στο κλασσικό «Cry me a river», μας υποδέχεται στην κλασσική πλέον Αθηναΐδα, που χρόνια αποτελεί το στέκι του και μας κερνάει αγαπημένα τραγούδια και έξυπνη πρόζα. O Κραουνάκης ρολάρει δύο ώρες στη σκηνή σε δημιουργικό οίστρο, εκθέτει και αποδεσμεύει όλο το μηχανισμό του, δημιουργώντας το καινούργιο του παιχνίδι. Έχοντας ως όπλο ένα πιάνο και τους τέσσερις εξαιρετικούς σολίστες, τους Άρη Βλάχο, Κώστα Μπαλταζάνη, Άννα Λάκη και Σοφία Κακουλίδου, μοιράζεται την σκηνή με τα τρία άριστα, όπως λέει, της Σπείρα-Σπείρα, τον απόλυτο περφόρμερ Χρήστο Μουστάκα, σε σωρεία μεταμφιέσεων με απόγειο μια κουλτουριάρα κριτικό τέχνης που εισβάλει, αποτάσσει την κουλτούρα και ζητά καταφύγιο στις μπουζουκλερί, την έξοχη κοντράλτο Αργυρώ Καπαρού σε συγκλονιστικές ερμηνείες και μπαλαντέρ το αγόρι λάστιχο Γιώργο Στιβανάκη. Με πολύ κέφι, δραματικότητα και γέλιο που πλέον είναι τα απλόχερα αντίδοτα στην γκρίνια και την γκαντεμιά της κρίσης.
Στην Αθηναϊδα, εν Αθήναις, λίγο πριν ταξιδέψει αυτή η παράσταση σε όλη την Ελλάδα και στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη και τη Λευκωσία. Από 20 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή.
Για το «55» συνεργάστηκαν ο καλλιτέχνες:
Σενάριο - Σταμάτης Κραουνάκης-Φωκας Ευαγελινος
Για το «55» συνεργάστηκαν ο καλλιτέχνες:
Σενάριο - Σταμάτης Κραουνάκης-Φωκας Ευαγελινος
Σκηνοθεσία- Φωκάς Ευαγγελινός
Σκηνικό – Μανόλης Παντελιδάκης
Ένδυση - Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί - Ελευθερία Ντεκώ
΄Ηχος – Δημήτρης Μουρλάς
Σκηνικό – Μανόλης Παντελιδάκης
Ένδυση - Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί - Ελευθερία Ντεκώ
΄Ηχος – Δημήτρης Μουρλάς
«Το 55 μου σκάει το τυχερό
Ποτάμια μαύρα και πέντε
Πενήντα πέντε
Ποτάμι που κλαιγα και γω» ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
Ποτάμια μαύρα και πέντε
Πενήντα πέντε
Ποτάμι που κλαιγα και γω» ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ
ΕΡΕΥΝΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΔΗΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου