Ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ ΣΤΟ FASHIONART-LOVER

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ο Γιώργης Λαμπαθάκης είναι αρχιτέκτονας ....καρδιάς...και ενστίκτου, είναι πάνω από όλα δημιουργός με υψηλή αισθητική και παιδεία. Στη συνέντευξή του στο  FASHIONART-LOVER και το Γιάννη Κυφωνίδη διευκρινίζει τον ορισμό της αρχιτεκτονικής , διατυπώνει με ευγένεια και ήθος τις ενστάσεις σου για όσα συμβαίνουν σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα, αλλά εκφράζει την αισιοδοξία του για το μέλλον. Τονίζει πως εκπλήσσεται ευχάριστα με τη σημερινή νεολαία ,ενώ παραδέχεται πως θα ήθελε να ζήσει και να εργαστεί  κάποια στιγμή στο εξωτερικό είτε στη Μαδρίτη είτε στη Ν.Υόρκη. Εκτιμά πως η κρίση τελικά θα φέρει νέα πράγματα ,ενώ το φετινό κύκλο των επεισοδίων στην παραγωγή ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ στην τηλεόραση του ALPHA, όπου συμμετέχει , το βρίσκει πιο ανθρώπινο και αυθόρμητο. Ο ίδιος δε θα απέκλειε την προοπτική να επιμεληθεί και να παρουσιάσει εκπομπή για την αρχιτεκτονική, αλλά θεωρεί πως δύσκολα κάποιο κανάλι θα επένδυε σε κάτι τέτοιο.






ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ:Τι σημαίνει αρχιτεκτονική για σένα και πως την ορίζεις εσύ?
ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ:Αρχιτεκτονική είναι η τέχνη που παίζει με τις ζωές των ανθρώπων.
Δημιουργεί τους χώρους μέσα στους οποίους ζει και κινείται ο άνθρωπος. Θέλει μεγάλη υπευθυνότητα όταν καλείται ο αρχιτέκτονας να σχεδιάσει πως θα κοιμηθεί και θα ξυπνήσει κάποιος, πως θα μπει σε μια στάση του Μετρό και θα φτάσει μέχρι την αποβάθρα, πως θα κάτσει σε ένα εστιατόριο και θα απολαύσει απαλλαγμένος από εντάσεις το γεύμα του, πως θα νιώσει άνετα παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ:Ο συγκεκριμένος τομέας σε τι επίπεδο βρίσκεται στην Ελλάδα? Υπάρχει αίσθηση του γούστου στη χώρα μας?
ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ:Ζούμε σε μια κοινωνία ανώριμη. Λειτουργούμε, δημιουργούμε, παίρνουμε αποφάσεις άκριτα. Κατά συνέπεια η αρχιτεκτονική είναι χαμηλού επιπέδου. Το διαπιστώνει κανείς εύκολα αν αναλογιστεί σε πόσα σημεία της Αθήνας νιώθει όμορφα και σε πόσα δυσάρεστα. Η επαρχία σώζεται στα κομμάτια της που διατηρούνται παραδοσιακοί οικισμοί και ευτυχώς είναι πολλά αυτά. Ειδάλλως δε θα πατούσε τουρίστας στην Ελλάδα.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ:Τι πιστευεις ότι χρειάζεται η Ελλάδα στο θέμα της αρχιτεκτονικής, τόσο τεχνικά όσο και δημιουργικά?
ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ:Η απάντηση είναι απλή αλλά δύσκολη στην υλοποίηση, χρειάζεται κουλτούρα. Από τους αρχιτέκτονες και τους ανθρώπους που τους δίνουν δουλειά εξίσου. Με χαρά διακρίνω ιδιαίτερα αισθητικά κριτήρια στις νεώτερες γενιές. Για παράδειγμα δε θα φανταζόμουν ότι κάποιος φίλος μου, όταν ήμασταν 15 ετών, θα αναρτούσε στον τοίχο του facebook φωτογραφίες του μουσείου Guggenheim στο Μπιλμπάο της Ισπανίας ή την γκαλερί που φτιάχτηκε σε παλιό συνεργείο αυτοκινήτων με λίγα χρήματα και πολύ άποψη. Εκπλήσσομαι ευχάριστα κάθε μέρα.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ: Θα ήθελες να επιμεληθείς και να παρουσιάσεις μία τέτοια εκπομπή στην τηλεόραση? Το έχεις ποτέ σκεφτεί ή προτείνει?
ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ:Καλή ιδέα. Δύσκολο να πειστεί ένα κανάλι να επενδύσει σε κάτι τέτοιο.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ:Πως κρίνεις το φετινό κύκλο εκπομπών της παραγωγής "ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ" όπου και συμμετέχεις?
ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ: Πιο αυθόρμητο και πιο ανθρώπινο από πέρσι (μαθαίνουμε στην πορεία βλέπεις), αλλά με τη δυνατότητα να βελτιωθεί πολύ ακόμα.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ:Η κρίση επηρέασε όλοι λένε το επίπεδο της Ελληνικής τηλεόρασης? Συμφωνείς με αυτήν την άποψη και τι νομίζεις πως αφορά? Μόνο την παραγωγή σε οικονομικοτεχνικό επίπεδο ή και τα κόνσεπτ τις ιδέες και την ποιότητα?
ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ:Η κρίση όντως επηρεάζει την τηλεόραση αλλά μόνο ως προς τα χρηματικά ποσά που δαπανούνται. Μπορείς να γυρίσεις ένα πανάκριβο σκουπίδι όπως και ένα οικονομικό διαμάντι. Βέβαια δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλος για τέτοιου είδους κρίσεις, αφού είμαι ένας ερασιτέχνης της τηλεόρασης.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ:Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να έχεις κάνει στη ζωή σου αλλά ακόμη δεν το τόλμησες?
ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ:Να ζήσω και να εργαστώ στη Μαδρίτη ή τη Νέα Υόρκη.

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ:Τι θα συμβούλευες τους Έλληνες να κάνουν ενόψει κρίσης για τους χώρους όπου ζουν ή θέλουν να ζήσουν? Υπάρχουν κάποια τιπς που θα ήθελες να προτείνεις?
ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ:Να κάνει καθένας το σπίτι του, καθρέπτη της ιδιοσυγκρασίας του. Με τα αντικείμενα που σημαίνουν κάτι γι αυτόν, με τα χρώματα που τον εκφράζουν και το κυριότερο, χωρίς να αιχμαλωτίζεται στη φορετή αισθητική κάποιων περιοδικών ή πολυκαταστημάτων επίπλων.΅

ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ:Τελικά η περιβόητη κρίση θα φέρει νέα πράγματα?
ΛΑΜΠΑΘΑΚΗΣ:Μάλλον. Η ιστορία έχει δείξει ότι σε περιόδους ευδαιμονίας όλοι σχεδόν ακμάζουν σταδιακά, αλλά σε στιγμές κρίσης ξεπηδούν από το πουθενά σπουδαία πράγματα.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum