Η ΠΡΩΙΜΗ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΧΕΝΤΥ ΛΑΜΑΡ

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Η πρώιμη εφευρέτης της κινητής τηλεφωνίας ήταν η μεγάλη ντίβα του προπολεμικού Χόλυγουντ Χέντυ Λαμάρ. Η ιδέα της να χρησιμοποιηθεί ο απόλυτος συγχρονισμός των μηχανικών πιάνων ως η βάση για μία τεχνική κατά την οποία το σήμα που οδηγεί μια τορπίλη δε μπορεί να παρακολουθηθεί από τον εχθρό αποτέλεσε ουσιαστικά την απαρχή της φιλοσοφίας της κινητής τηλεφωνίας πολλά χρόνια μετά.  Ο σύζυγός της μάλιστα Ζωρζ Αντέιλ  είχε συνθέσει ένα έργο με τον τίτλο «Μηχανικό Μπαλέτο» που αφορούσε στο συγχρονισμό 16 μηχανικών πιάνων και επιθυμούσε τόσο ο ίδιος όσο και η Λαμάρ το έργο αυτό να αξιοποιηθεί και στην εκπομπή των σημάτων κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.




 Η Χέντυ ήταν  Αυστροεβραικής καταγωγής και ήθελε να προσφέρει έστω και από τις ΗΠΑ έργο και υπηρεσίες κατά του Χίτλερ και των Ναζί. 

 Εικάζεται ,σύμφωνα με το National Geographic, ότι πριν από τη Λαμάρ η μετάδοση του σήματος κινδύνου από τον Τιτανικό προς άλλα μεγάλα πλοία ήταν και αυτό μία πολύ πρώιμη βάση για τις αρχές της κινητής τηλεφωνίας.Λένε τότε πως ήταν τόσα πολλά τα σήματα μέσω των πομπών των άλλων πλοίων που μεταδόθηκαν και ψευδείς ειδήσεις και φήμες κάνοντας κακό στην όποια επιχείρηση διάσωσης προσπαθούσαν να στήσουν. Για αυτό και δεν επετράπη τότε η χρήση των βραχέων κυμάτων , παρά μόνο των μεσαίων, ανακόπτοντας έτσι μία πιο γρήγορη και σαφή εξέλιξη τόσο στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση όσο και στην τηλεφωνία. Δεν αποκλείεται μάλιστα εάν είχε επιτραπεί από τότε η χρήση των βραχέων κυμάτων σε ευρύ βαθμό,  τα κινητά τηλέφωνα να είχαν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως πολύ πιο νωρίς, όπως και η δορυφορική τηλεόραση. Αν και αναγνωρίστηκε η συμβολή τους πολλά χρόνια μετά από τους εφευρέτες της κινητής τηλεφωνίας και το Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Μετώπου των ΗΠΑ , δεν έλαβαν όσο ήταν εν ζωή ούτε ένα σεντ, ούτε μία κατοχύρωση ιδέας , έστω και στην πρώιμη μορφή της.


Πάντως το 1972 ο εφευρέτης της κινητής τηλεφωνίας, Αμερικανός Μάρτιν Κούπερ, δούλευε στη Motorola στο Σικάγο , και ανέπτυξε ένα τηλέφωνο χωρίς καλώδια, με το οποίο μπορούσε κάποιος να τηλεφωνήσει παντού.
Το υβριδικό αυτό κινητό τηλέφωνο ήταν 33 εκατοστά, τεράστιο για τα σημερινά δεδομένα, και ζύγιζε ένα κιλό, βαρύ και ασήκωτο.

Η δε μπαταρία του έφτανε για συνδιαλέξεις το πολύ 20 λεπτών. Επομένως δεν ήταν καθόλου εύχρηστο. Ο Κούπερ πάντως θεωρείται ο πατέρας –εφευρέτης της κινητής τηλεφωνίας στην πρώτη ολοκληρωμένη της μορφή.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum