4 ΧΡΟΝΙΑ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ"

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο σχεδιασμός του «Θεσσαλονίκη Αλλιώς» της Parallaxi. «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια από μια ανάγκη ενός διαφορετικού εορτασμού των 20 χρόνων του free press της parallaxi και από τη διάθεση μου να πάμε ένα βήμα παραπέρα από την κριτική που ασκούσαμε στα δημόσια πράγματα της πόλης και να προτείνουμε με πράξεις όσα σκεφτόμασταν.» τονίζει μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος και επικεφαλής της κίνησης και του free press περιοδικού Γιώργος Τούλας.
«Από τότε μέχρι σήμερα με 30 διαφορετικές δράσεις προσπαθήσαμε με άξονες το δημόσιο χώρο και την ορθή χρήση του, τον πολιτισμό, τις κοινωνικές δράσεις και την αλληλεγγύη, το περιβάλλον και την ανακάλυψη κρυμμένων θησαυρών της πόλης, επεμβήκαμε δραστικά αλλάζοντας την καθημερινότητα περιοχών, κτιρίων ή, συστήνοντας ξανά ξεχασμένες γειτονιές, να δράσουμε στην πόλη. Δημιουργώντας πάρκα, ανακαινίζοντας κτίρια ιστορικών οργανισμών που πλήττονται από την κρίση, οργανώνοντας ένα ετήσιο φεστιβάλ δημιουργικότητας, επεμβαίνοντας σε σημεία παραμελημένα όπως οι ανατολικές ακτές και το δάσος του Σέιχ Σου, προσκαλώντας στη Θεσσαλονίκη καταξιωμένους ειδικούς από το εξωτερικό για διαλέξεις και workshops, εκθέτοντας τις δουλειές σπουδαίων νέων δημιουργών στο εξωτερικό, στο δημαρχείο της Στουτγάρδης, οργανώνοντας με απίστευτη συμμετοχή κόσμου διεθνείς ημέρες, όπως η μέρα χωρίς αυτοκίνητο, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις όπως το Euclid Network στο Στρασβούργο, φέρνοντας τον πολιτισμό σε υποβαθμισμένες γειτονιές που δεν συνήθιζε να πηγαίνει, υλοποιώντας δράσεις για αστέγους, άπορους, ρομά και αποφυλακισμένους, νυχτερινές δράσεις σε μουσεία, παιχνίδια θησαυρού σε αρχαιολογικούς χώρους και δεκάδες άλλα μικρά ή μεγάλα events που άλλαξαν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα της πόλης και την αστική της συνείδηση.» σημειώνει.

Και καταλήγει: «Φέτος η άνοιξη μας βρίσκει με μια έντονα δημιουργική διάθεση. Τον Απρίλιο ένα μεγάλο φεστιβάλ γραφιστικής, Toolkitstartup http://www.parallaximag.gr/diff/mia-alliotiki-synantisi-grafiston για πρώτη φορά στην πόλη και ένα αληθινό σαφάρι 45 διαφορετικών εκθέσεων από 150 διαφορετικούς δημιουργούς Make Art http://www.parallaximag.gr/parallax-view/mia-kataigida-45-ektheseon-mesa-stin-anoixi  ,το make art συμπληρώνει το φετινό μας Made in Thessaloniki 3. Την ετήσια δράση μας για τη δημιουργία της Θεσσαλονίκης και τους δημιουργούς της.
Στη συνέχεια στις 4 Μαΐου προσκαλούμε στη Θεσσαλονίκη, δυο βδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές, δέκα σημαντικές προσωπικότητες από την Ευρώπη και την Αμερική για να μας μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους γύρω από σημαντικά παραδείγματα πετυχημένων παρεμβάσεων στις πόλεις που δραστηριοποιούνται. Παράλληλα παρουσιάζουμε μια μεγάλη έρευνα για το ρόλο των πολιτών της Θεσσαλονίκης σήμερα όπως τον αντιλαμβάνονται οι ίδιοι και την αξιολόγηση τους στα θέματα της πόλης. Οι πληροφορίες της δράσης βρίσκονται εδώ: Μια πόλη από το μέλλον http://www.parallaximag.gr/parallax-view/mia-poli-apo-mellon-mia-paremvasi-oysias-prin-tis-ekloges
Τέλος στις 14 και 15 Ιουνίου επεμβαίνουμε σε μια από τις υποβαθμισμένες και ιστορικές περιοχές της πόλης, στη δυτική της είσοδο. Μια περιοχή ιστορική και συνάμα σήμερα παραμελημένη. Με ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα που περιλαμβάνει δράσεις και έρευνα επιχειρούμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες της περιοχής στο μέλλον και το σημερινό της πρόσωπο. West Side Story http://www.parallaximag.gr/parallax-view/west-side-story-giortazontas-4-hronia-thessaloniki-allios
Θα ήταν μεγάλη χαρά για μας να μελετήσετε τα προγράμματα των δράσεων και αν καταφέρετε να παρευρεθείτε σε αυτές.»
Περισσότερα: http://www.parallaximag.gr/


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Περιοδικό parallaxi
Παπαμάρκου 2, Πλατεία Άθωνος, 54623, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310429050 // fax. 2310429051



Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum