ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: ΑΜΠΕΛΙ ΚΑΙ ΚΡΑΣΙ

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Τη σύσταση φορέα Πολιτισμού και Γαστρονομίας, ανακοίνωσε από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ ο chef της Τραπέζης της Ελλάδας, Νίκος Φωτιάδης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Αμπέλι και κρασί στην Ελλάδα. Μια ζωντανή ιστορία χιλιετιών με πολύ μέλλον» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου ‘Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. 

Ο βιολόγος–ερευνητής Αναγνώστης Αργυρίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο chef της Τραπέζης της Ελλάδας Νίκος Φωτιάδης

Ο κ. Φωτιάδης τόνισε ότι η σύσταση ενός τέτοιου φορέα ήταν απαραίτητη, καθώς η χώρα μας διαθέτει εκατοντάδες τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες αμπέλου, πολλές από αυτές κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Ο οινοπαραγωγός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ο Γιάννης Βογιατζής δρ. Οινολογίας, ο ομότιμος καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρίστος Ντούμας και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οινοπαραγωγός Γιάννης Μπουτάρης.

Στο ίδιο πνεύμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έδωσε το παρών στην εκδήλωση με την ιδιότητα του οινοπαραγωγού, επισήμανε την ανάγκη της ενεργοποίησης των «Δρόμων του Κρασιού» και τόνισε τη δυναμική που έχει η οινοποιία στην Ελλάδα. «Στη Θεσσαλονίκη πριν από μερικά χρόνια, αν έμπαινε κάποιος σε ένα μπαρ, έβλεπε δέκα άτομα να πίνουν σκληρά ποτά και έναν μόνο να πίνει κρασί. Σήμερα βλέπουμε δέκα ανθρώπους να πίνουν ένα ποτήρι κρασί και τέσσερις να πίνουν σκληρά ποτά», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Μ. Σταματοπούλου, Χ. Ζαμπούλης, Αιμ. Ζέρβα, Γ. Βογιατζής, Χ. Ντούμας, Γ. Μπουτάρης, Γ. Πίκουλας, Στ. Κεχρής.

Στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να διασωθούν οι ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, στάθηκε ο βιολόγος–ερευνητής, Αναγνώστης Αργυρίου, ενώ ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιάννης Πίκουλας, υπογράμμισε ότι το ανασκαφικό υλικό αμπελώνων έχει πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες και αποτελεί στιβαρή βάση για το παρόν της οινοποιίας. Πολλές χώρες παράγουν σήμερα κρασί και το προβάλλουν καλύτερα από την Ελλάδα, πραγματικότητα που είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε. «Αυτές οι ανασκαφές μπορούν να θωρακίσουν τη δική μας οινοπαραγωγή», τόνισε ο κ. Πίκουλας, σημειώνοντας επίσης ότι οι περισσότεροι αρχαίοι αμπελώνες (13) έχουν ανασκαφεί στη Μακεδονία, ενώ ο πρώτος βρέθηκε τη δεκαετία του ’80 στην Πέλλα.

Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, Γιάννης Μπουτάρης. Στέλιος Κεχρής, Γιάννης Βογιατζής.
Στην εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση, που αποτέλεσε την πρώτη συνεργασία του ΙΝΕΒ με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, διατυπώθηκαν σημαντικά στοιχεία για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κρασιού, ενώ έγινε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για τη δυναμική της ελληνικής αμπελουργίας και οινοποιίας.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum