ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Δευτέρα, 7 Ιουλίου 2014

Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία των προηγούμενων εξαμήνων και παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2014 ένα πρόγραμμα που προκαλεί και προσκαλεί δημιουργικές αναζητήσεις, στηρίζει τους νέους δημιουργούς και τιμά τους παλαιότερους, ενώ παγιώνει τη στενή και γόνιμη συνεργασία του Οργανισμού με πολιτιστικούς φορείς και θεσμούς.
To νέο πρόγραμμα θα δώσει συνέχεια στη θετική πορεία του Οργανισμού που την προηγούμενη καλλιτεχνική χρονιά είχε αύξηση στα έσοδα 41,8%. Το Μέγαρο Μουσικής εκτός από την αύξηση στα έσοδα του σημείωσε και μείωση των λειτουργικών του εξόδων κατά 9,4% και προχωρά στην επόμενη καλλιτεχνική περίοδο με επιλογές που περιλαμβάνουν  συμφωνική μουσική, όπερα, μιούζικαλ, μουσική δωματίου, υπερθεάματα, χορό, θέατρο, ελληνική, τζαζ, παραδοσιακή αλλά  και σύγχρονη μουσική.
Συγκεκριμένα, τρεις σημαντικές παραγωγές όπερας κοσμούν το πρόγραμμα του Μεγάρου για την επόμενη περίοδο. Πρόκειται για τις όπερες του Kurt Weill Mahagonny Songspiel και Der Jasager, που θα παρουσιαστούν μαζί, και την Carmen του Bizet, που πραγματοποιείται χάρη στη χορηγία της Alpha Bank. Εκτός όμως από τις παραγωγές αυτές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλες συμπαραγωγές όπως το Disney's Beauty and the Beast (στην πρωτότυπη εκδοχή μίας διεθνούς παραγωγής που μάγεψε μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο), Dream (από το πασίγνωστο Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας), Θα περάσει κι αυτό (μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και μουσική Γιώργου Κατσαρού), Ερωτευμένος Σοπέν (παράσταση του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).
Παράλληλα, καταξιωμένοι και νεότεροι καλλιτέχνες, που υπηρετούν κάθε είδος μουσικής, παραγωγοί της πόλης και ανερχόμενοι διεθνείς αστέρες, συμπληρώνουν ένα από τα πιο πλήρη και σύνθετα προγράμματα που έχει παρουσιάσει ο ΟΜΜΘ μέχρι σήμερα. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται οι: Petros Klampanis & Contextual (ένα μαγευτικό σύνολο τζαζ από τη Νέα Υόρκη), Ζωή Τηγανούρια και συνεργάτες (μία διακεκριμένη ακορντεονίστα σε ήχους ταγκό), Νάντια Μπουλέ, Ayse Sezerman, Έλλη Πασπαλά, Ντόρα Μπακοπούλου και Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Σταύρος Ξαρχάκος, Λία Βίσση, οι ανερχόμενοι πιανίστες Παναγιώτης Τροχόπουλος (Θεσσαλονίκη), Χρήστος Σακελλαρίδης (Αθήνα), Sunyoung Ro (Κορέα) και Beata Pincetis (Κροατία), τα σύνολα μουσικής δωματίου Xpause, Shonorities, Παπαδοπούλου-Πολυζωΐδης, EUYO και πολλοί άλλοι.
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας την τακτική της παρουσία στο ΜΜΘ, θα παρουσιάσει τέσσερις συναυλίες με πλούσιο ρεπερτόριο και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει δύο συναυλίες (26 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου). Η Ευρωπαϊκή Χορωδία της Κωνσταντινούπολης θα συναντήσει τη Μικτή Χορωδία “Μαίρης Κωνσταντινίδου”, ο Πάρης Γκούνας μαζί με το μεγάλο Βυζαντινό χορό και τη μικτή χορωδία θα παρουσιάσουν τις Ωδές του Δωδεκαημέρου και η Νανά Νικολάου θα σκηνοθετήσει τον Τομ Σόγιερ του Μαρκ Τουαίην για μια σειρά παραστάσεων - ένα τόλμημα που έρχεται να εξελίξει το πείραμα της διεξαγωγής σειράς παραστάσεων από θεατρικές ομάδες της πόλης στο ΜΜΘ.
Επίσης, διατηρούνται οι επιτυχημένοι Κύκλοι "Μουσικής Δωματίου" και "Βραδιές στο Μπαρ" (ο οποίος φέτος θα εστιάσει σε μουσική ταγκό), καθώς και η σειρά ζωντανών μεταδόσεων από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης και το Royal Opera House του Λονδίνου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η έναρξη ενός νέου, ρηξικέλευθου θεματικού κύκλου συναυλιών με τίτλο "Voices", ο οποίος σχεδιάστηκε με γνώμονα το συγκερασμό διαφορετικών ειδών μουσικής, που βασίζονται στο τραγούδι και μας ταξιδεύουν από την ποπ στην Αναγέννηση, από την όπερα στη τζαζ και τέλος στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.
Χορηγός αερομεταφορών και για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο είναι η Aegean Airlines, ενώ και η SONY εξακολουθεί τη γόνιμη συνεργασία της με το Μ.Μ.Θ.. Χορηγός φιλοξενίας του Μεγάρου είναι το ξενοδοχείο ΜΕΤ.
Μιλώντας με αριθμούς, το κοινό θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει 39 βασικές παραγωγές, με πλήθος παραστάσεων, παράλληλων δράσεων και εργαστηρίων. Πρόκειται για συνολικά περισσότερες από 100 παραστάσεις, συνολικά, σε αντίστοιχο διάστημα 100 περίπου ημερών.

Αναλυτικά:

·           Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου με τον καταξιωμένο Κύκλο "Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο" και σολίστα τον Γιώργο Κανδυλίδη (βιολί). Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Reworks σε συνεργασία με την ΣΟΔΘ παρουσιάζει ένα από τους πιο σημαντικούς συνθέτες στο χώρο της neo-classical μουσικής, τον Max Richter. Θα παρουσιαστεί η τελευταία του δουλειά, Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι, που κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τη Deutsche Grammophon. Με συνθέσεις για κινηματογραφικές ταινίες όπως τα Waltz with Bashir, Shutter Island, Perfect Sense, Lore κ.ά. έλαβε πολλές βραβεύσεις και υποψηφιότητες με αποκορύφωμα αυτή από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσικής. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).

·       Στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν, με ελληνικούς υπέρτιτλους, οι δύο όπερες του Kurt Weill, Mahagonny Songspiel και Der Jasager. Η παραγωγή τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Kurt Weill και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με την υποστήριξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.
Η συνεργασία των Βάιλ και Μπρεχτ δεν εξαντλήθηκε στη μυθική Όπερα της πεντάρας (1928), αλλά είχε πολλούς ακόμη σημαντικούς καρπούς. Στο δίπτυχο, που παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμπεριλαμβάνονται δύο ιδιαίτερα έργα των Γερμανών δημιουργών. Το Mahagonny Songspiel (1927), ένα έργο που κριτικάρει βίαια τον καπιταλισμό, αποτελεί την εκκίνηση της δημιουργικής τους συνεργασίας, ενώ το διδακτικό έργο Αυτός που λέει Ναι (1930) συνιστά μια ιδιαίτερη φόρμα με την οποία πειραματίστηκε ο Μπρεχτ πριν την αυτοεξορία που του επέβαλλε η άνοδος του ναζισμού.
Η σκηνοθεσία είναι του Αλέξανδρου Ευκλείδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιάννη Κατρανίτσα, ενώ συμμετέχει η Ορχήστρα Δωματίου "Contra Tempo", υπό τη μουσική διεύθυνση του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη. Στην όπερα Mahagonny Songspiel συμμετέχουν οι: Αγγελική Καθαρίου (Jessie), Άννα Στυλιανάκη (Bessie), Δημήτρης Ναλμπάντης (Charlie), Χρήστος Κεχρής (Billy), Διονύσης Τσαντίνης (Bobby), Κωνσταντίνος Κατσάρας (Jimmy). Στην όπερα Der Jasager συμμετέχουν οι: Αγγελική Καθαρίου (η μητέρα), Διονύσης Τσαντίνης (ο δάσκαλος), Δημήτρης Ναλμπάντης, Χρήστος Κεχρής, Κωνσταντίνος Κατσάρας (3 σπουδαστές), η Παιδική Χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, υπό τη μουσική διδασκαλία της Μαρίας-Έμμας Μελιγκοπούλου.

·       Με το ποιητικό μπαλέτο του βραβευμένου Γάλλου χορογράφου Γιαννίκ Μποκέν, Ερωτευμένος Σοπέν το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανεβαίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Στις 27 και στις 28 Σεπτεμβρίου, οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ ερμηνεύουν τον τραγικό έρωτα του Βέρθερου για την Σαρλόττε, μέσα από την ποιητική χορογραφία του Μποκέν και τη γοητευτική και άκρως ρομαντική μουσική του Φρεντερίκ Σοπέν.
      Ο Ερωτευμένος Σοπέν είναι εμπνευσμένος από το επιστολικό μυθιστόρημα Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και τις υπέροχες μελωδίες από έργα για πιάνο του Σοπέν. Τις μοναδικές μελωδίες των έργων του Σοπέν θα ερμηνεύσει ζωντανά ο καταξιωμένος πιανίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης, ο οποίος έχει σημαντικές συνεργασίες με κορυφαίες φιλαρμονικές και συμφωνικές ορχήστρες. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων και είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Δήμο Θεσσαλονίκης / Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού.

·       Στις 29 Σεπτεμβρίου ο Παναγιώτης Τροχόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πιανίστες, θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου (Φουαγιέ Μ2).
Χωρίς υπερβολή ένα διαστημικά απαιτητικό πρόγραμμα αποτελούμενο από ορισμένα άκρως ιδιαίτερα έργα της πιανιστικής φιλολογίας, κεντρικό άξονα του οποίου αποτελεί το μυθικό Κοντσέρτο για σόλο πιάνο του Alkan. Με μια συνολική διάρκεια που ξεπερνά τα 50 λεπτά, πρόκειται χωρίς αμφιβολία για το πλέον δύσκολο έργο που γραφτεί για το πιάνο και ο προγραμματισμός του σε ένα ρεσιτάλ - πόσο μάλλον μια ποιοτική εκτέλεση - αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ακόμη και για τον πιο ικανό πιανίστα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παναγιώτης Τροχόπουλος είναι ο μοναδικός Έλληνας πιανίστας που το παρουσιάζει, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την ελληνική, αλλά και ρωσική πρεμιέρα του έργου.

·       Έχοντας πάρει τις καλύτερες κριτικές για την ερμηνεία της στο Cabaret, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Νάντια Μπουλέ μας προσκαλεί για πρώτη φορά, στις 3 και 4 Οκτωβρίου (Μπαρ Μ2),να ανακαλύψουμε τη δική της μουσική ταυτότητα.
Σε ένα ταξίδι με συνοδοιπόρους μερικούς από τους σπουδαιότερους Έλληνες μουσικούς θα μας παρασύρει στα δικά της αγαπημένα Τραγούδια του κόσμου. Από την Etta James στην Lana Del Ray και από την Shirley Bassey στην Emeli Sande και με συνδετικό το τζαζ ύφος των ενορχηστρώσεων και της μουσικής επιμέλειας του Δημήτρη Τσάκα.
Η Νάντια Μπουλέ έχει ήδη στο βιογραφικό της σημαντικές μουσικές συνευρέσεις με καλλιτέχνες όπως οι Μανώλης Λιδάκης, Παναγιώτης Καλλατζόπουλος, Δημήτρης Μπάσης, Τρίφωνο κ.ά., αλλά είναι η πρώτη φορά μόνη στη σκηνή!

·       Η σεζόν της ΜΕΤ Live in HD αρχίζει στις 11 Οκτωβρίου με τη σαιξπηρική τραγωδία του Βέρντι Μάκβεθ. H Anna Netrebko ερμηνεύει τον φωνητικά και δραματικά απαιτητικό ρόλο της Λαίδης Μάκβεθ. Η περίφημη παραγωγή του 2007 από τον Adrian Noble, με τη διεύθυνση του Fabio Luisi, παρουσιάζει επίσης τους: Željko Lučić στον ομώνυμο ρόλο, Joseph Calleja ως Μακντάφ και René Pape ως Μπάνκο. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group και τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε ζωντανή μετάδοση από τη Metropolitan Opera.
Παράλληλη δράση της προβολής είναι η εκδήλωση Voices of Madness που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στις 18.30 με τους Β. Γκαϊταιζή (φωνή) και Γ Χοιδά (τσέμπαλο).

·         Την πασίγνωστη και πολυαγαπημένη όπερα του Georges Bizet Carmen θα παρουσιάσει στο κοινό της πόλης το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 12, 15 και 17 Οκτωβρίου (Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Η όπερα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των 49ων Δημητρίων και είναι μια συμπαραγωγή με το Δήμο Θεσσαλονίκης / Διεύθυνση Πολιτισμού - Τουρισμού και της Trondheim Symfoniorkester.
Ο μύθος της Carmen δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει καλλιτέχνες όλων των μορφών τέχνης, από την εποχή που δημοσιεύτηκε ως μυθιστόρημα του Prosper Μérimée,το 1845. Όσες αντιδράσεις κι αν προκάλεσε στα μέσα του 19ου αιώνα, πολύ σύντομα αναγνώρισαν σ' αυτήν ένα αριστούργημα που άνοιγε νέους δρόμους για μια άλλη μορφή όπερας. Μεγάλοι συνθέτες και συγγραφείς εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την Carmen. Ο Tchaikovsky το αποκάλεσε "ένα απ' αυτά τα σπάνια έργα που εκφράζουν τις προσπάθειες μια ολόκληρης μουσικής εποχής" και σε γράμμα του προς την κυρία Βον Μεκ έγραψε"...σε δέκα χρόνια η Carmen θα είναι η πιο λαϊκή όπερα του κόσμου". Ο Strauss, συμβούλευε νέους συνθέτες που ήθελαν να μάθουν την τέχνη της ενορχήστρωσης: "μην μελετάτε τις παρτιτούρες του Wagner, μελετήστε τη Carmen... Τί υπέροχη οικονομία και πώς κάθε νότα και παύση βρίσκονται στη σωστή τους θέση". Ο Brahms παρακολούθησε την Carmen είκοσι φορές, επισημαίνοντας πως θα πήγαινε και στην άκρη του κόσμου προκειμένου ν' αγκαλιάσει τον Bizet. Ακόμα και ο Wagner, που σπάνια επαινούσε άλλους συνθέτες, όταν είδε την Carmen στις 15 Νοεμβρίου του 1875 αναφώνησε: "Εδώ, δόξα τω Θεώ, υπάρχει επιτέλους για αλλαγή, κάποιος με ιδέες στο κεφάλι του!"
Στην παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, τα σκηνικά και τα κοστούμια ακολουθούν το δυισμό του ιδανικού κόσμου της πρεμιέρας της Κωμικής Όπερας και της σύγχρονης ανάγνωσης της ιστορίας του Μπιζέ, Η Κάρμεν μπορείς να είναι μια σύγχρονη, ρεαλιστική ιστορία και μπορεί να είναι ένα παραμύθι, ένα αφήγημα όπερας με ψεύτικα χαμόγελα και μουστάκια σχεδιασμένα με μολύβι. Η συγκεκριμένη παραγωγή προσπαθεί να παρουσιάσει και τους δύο αυτούς κόσμους: τον κόσμο-καρτ ποστάλ της Micaela, του Don Jose και της μητέρας του, και το περιβάλλον του πραγματικά φτωχού κοριτσιού: Φαβέλα; Καταυλισμός Ρομά; Παραγκούπολη; Μπορούν να αναμειχθούν; Το όνειρο της Κάρμεν είναι να μπει στον κόσμο της ασστικής τάξης χάρη στο γάμο της με τον Escamillo και o Don Jose μπαίνει στον κόσμο χωρίς αξίες αλλά με ελευθερία.
Η σκηνοθεσία είναι του Michal Znaniecki, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Luigi Scoglio, η χορογραφία της Diana Theocharidis, οι φωτισμοί του Bogumil Palewitz. Συμμετέχουν: Χορωδία Θεσσαλονίκης "Μαίρης Κωνσταντινίδου" (Μουσική διδασκαλία χορωδίας: Μαίρη Κωνσταντινίδου), Παιδική Χορωδία "Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης" (Μουσική διδασκαλία χορωδίας: Σωτήρης Αλεβίζος) και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση των Λίζα Ξανθοπούλου (12 και 17.10.14) και Χάρη Ηλιάδη (15.10.14).

·       Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Μπαρ συναυλία με τίτλο A Companhia Artistica: Noches de Buenos Aires. Το πρόγραμμα της συναυλίας σμιλεύτηκε έτσι ώστε να παρουσιάσει την ιστορία και την εξέλιξη της χρυσής εποχής του ταγκό, προσφέροντας στο κοινό μουσική, τραγούδι και θέαμα, αφού κατά τη διάρκεια της ερμηνείας των τραγουδιών θα προβάλλονται αφιερώματα και χορογραφίες από την Αργεντινή.
Θα ακουστούν tangos των: Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Carlos Almaran, Kurt Weill, Matos Rodriguez, Θ. Σακελλαρίδη κ.ά. Επί σκηνής η πιανίστα Μαρία Νικολοπούλου, η βιολονίστα Έφη Κάλλιστρου, η φλαουτίστα Μαρία Μεσσάρη και η βιολοντσελίστα Ιωάννα Καζαντζίδη, που αποτελούν το μουσικό σύνολο "Α Companhia Artistica". Μαζί τους η σοπράνο Πόλυ Νικολοπούλου και η mezzo soprano Μαρουτσέλλα Γασπαρινάτου.

·         Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου θα προβληθεί (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) από το Royal Opera House του Λονδίνου το μπαλέτο του Kenneth MacMillan Manon. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Antenna Group και τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

·       Το πρόγραμμα συνεχίζεται, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) με μία ακόμη προβολή, αυτή τη φορά απτό τη MET. Ο James Levine διευθύνει μια νέα παραγωγή των Γάμων του Φίγκαρο του Μότσαρτ. O Ildar Abdrazakov ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο και η σκηνοθεσία είναι του Richard Eyre, του οποίου άλλες συνεργασίες με τη ΜΕΤ περιλαμβάνουν τον επικείμενο Βέρθερο και το ανέβασμα της Κάρμεν το 2011. Η σκηνοθεσία του Eyre σ' αυτήν την όπερα, όπου οι συναισθηματικοί δεσμοί ενός πλούσιου ζευγαριού και των αρραβωνιασμένων υπηρετών τους μπαίνουν σε δοκιμασία μέσα σε μια μέρα γεμάτη γεγονότα, τοποθετεί την ιστορία σε ένα επιβλητικό αρχοντικό στη Σεβίλλη του 1920. Η διανομή επίσης περιλαμβάνει τη Marlis Petersen στο ρόλο της Σουζάνας, της τετραπέρατης αρραβωνιαστικιάς του Φίγκαρο, τον Peter Mattei στο ρόλο του αφεντικού τους, του κόμη Αλμαβίβα, τη Marina Poplavskaya στο ρόλο της συζύγου του Αλμαβίβα, της πολύπαθης κόμισσας, και την Isabel Leonard στο ρόλο του καυχησιάρη ακόλουθου Κερουμπίνο. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Antenna Group και τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε ζωντανή μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

·       Τομ Σόγιερ! Ένας ήρωας γοητευτικός και αντιπροσωπευτικός της παιδικής ανεμελιάς, σκανδαλιάς, αθωότητας, αλλά και ακεραιότητας. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Culture Factory. Οι παραστάσεις για το κοινό θα πραγματοποιηθούν στις 19 και 26 Οκτωβρίου, 2, 16 και 23 Νοεμβρίου και 7, 14, 26, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Σχολικές παραστάσεις: από 20 Οκτωβρίου.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Νανά Νικολάου, τα σκηνικά είναι της Λίας Ασβεστά, τα κοστούμια της Λαμπρινής Καρδαρά, η μουσική του Γιάννη Μακρίδη και η χορογραφία της Αρετής Μώκαλη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλκιβιάδης Γκόσιος, Μιχάλης Δαρνάκης, Νίκος Ιωάννου, Αλκμήνη Κουλουμπή, Σοφία Πελαγίδου, Σταμάτης Στάμογλου, Χριστόφορος Χριστοφορίδης, Κυριάκος Χρυσίδης κ.ά.
Ο Τομ Σόγιερ, ο Χακ Φιν, η θεία Πόλυ, η Μπέκυ είναι οι ήρωες μια μικρής κοινωνίας στις αρχές του 19ου αιώνα. Ένας κόσμος με τις καθημερινές του σκοτούρες, απεικονίζεται μέσα από τα παιδιά με περίσσευμα τρυφερότητας, αγάπης και χιούμορ! Σ' ένα ταξίδι στον κόσμο των κλασικών συγγραφέων, στήνουμε ένα χωριό, που θα γεμίσει από τις χρωματιστές ζωές των ηρώων μας και θα πλημμυρίσει από υπέροχες μουσικές και τραγούδια.

·       Μπορεί το κουαρτέτο για έγχορδα και πιάνο να εμφανίζεται λιγότερο συχνά από το τρίο ή το κουϊντέτο, έχει παρόλα αυτά στο ρεπερτόριό του κάποια από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της μουσικής δωματίου. Σε μια τέτοια συναυλία, τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου (Φουαγιέ Μ2), θα έχει τη δυνατότητα το κοινό της πόλης να απολαύσει τα δύο πιο γνωστά έργα για αυτό το είδος συνόλου. Το Κουαρτέτο του Σούμαν Op. 47, γράφτηκε το 1842 ακριβώς την ίδια περίοδο με το δημοφιλέστατο Κουϊντέτο με πιάνο Op. 44, με το οποίο έχει μάλιστα την ίδια τονικότητα. Έργο που διέπεται από ευφορία και ενθουσιασμό τυπικά "σουμανικό", βρίσκεται πολύ μακριά από το δραματικό τόνο που χαρακτηρίζει το Πρώτο Κουαρτέτο του Μπραμς, Op. 25, το πιο αγαπητό από τα τρία κουαρτέτα του συνθέτη. Συμμετέχουν οι: Στέφανος Θωμόπουλος (πιάνο), Αντώνης Σουσάμογλου (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα) και Άγγελος Λιακάκης (τσέλο).

·       Δύο πόλεις, δύο χώρες, μια συναυλία. Με όχημα τη μουσική, που δεν αφήνει χώρο για διαφορές και διακρίσεις, η Ευρωπαϊκή Χορωδία Κωνσταντινούπολης και η Χορωδία Θεσσαλονίκης "Μαίρης Κωνσταντινίδου", συναντώνται την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Οι δύο χορωδίες ενώνουν τις φωνές τους σε έργα Ελλήνων και Τούρκων συνθετών καταθέτοντας την ανάγκη έκφρασης επικοινωνίας, αλληλοκατανόησης και συνδημιουργίας σε μια εποχή που όλα αναθεωρούνται. Η μουσική διδασκαλία της Istanbul European Choir είναι του Burak Onur Erdem, ενώ της Χορωδίας Θεσσαλονίκης "Μαίρης Κωνσταντινίδου" είναι η Μαίρη Κωνσταντινίδου.

·       Πέρασαν 20 χρόνια από την ημέρα που έπαψε ο Μάνος Χατζιδάκις να ζει ως θνητός ανάμεσά μας. Η μουσική του όμως, ολοζώντανη, είναι εδώ, δίπλα μας, επιμένει! Οι Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Έλλη Πασπαλά (τραγούδι), Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο) θα παρουσιάσουν, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), μια σειρά από γνωστά και πολύ αγαπημένα έργα του αείμνηστου συνθέτη: Κύκλος του CNS, Ματωμένος Γάμος, Καπετάν Μιχάλης, Φέρτε μου ένα μαντολίνο, Μην τον ρωτάς τον ουρανό, Κάπου υπάρχ' η αγάπη μου! Μεγάλος Ερωτικός κ.ά.
Η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι είναι διακριτική, μα αποκαλυπτική, μας σκουντάει, μας ξανασυγκινεί, μας θυμίζει την ιστορία μας, τα όνειρά μας, τον πόνο μας και μας παρασύρει στον άφθαρτο κόσμο, στον κόσμο της ομορφιάς και της ποιητικής μας διάστασης. Την θέλουμε, την αγαπάμε, την έχουμε ανάγκη.

·         Η "συναρπαστική και λαμπρή παραγωγή" του Richard Eyre στην Κάρμεν (The New York Times) είναι η πιο δημοφιλής όπερα στην ιστορία της σειράς Live in HD και θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το Σάββατο 1 Νοεμβρίου. Η Anita Rachvelishvili ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο της μαγευτικής τσιγγάνας, τον οποίο έχει ερμηνεύσει με τεράστια επιτυχία σε πολλές από τις κορυφαίες λυρικές σκηνές του κόσμου. Ο Aleksandrs Antonenko ερμηνεύει τον παθιασμένο Δον Χοσέ, η ανερχόμενη σοπράνο Anita Hartig τη Μικαέλα και ο Ildar Abdrazakov είναι ο τορεαδόρ Εσκαμίγιο σ' αυτήν την παράσταση που διευθύνει ο ισπανός μαέστρος Pablo Heras-Casado. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group και με τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

·         Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής συναυλία του συνόλου Ξύλινων Πνευστών "Ὁ ἦχος ὡς ἔχει" (Φουαγιέ Μ1). Οι Γιώργος Τσιαρδάκας (φλάουτο), Νέλλυ Χολέβα (κόρνο), Στέλιος Κοτρώτσιος (κλαρινέτο), Δημήτρης Χατζούλης (όμποε) και Εύη Αποστολίδου (φαγκότο) θα παρουσιάσουν τις Μουσικές συνομιλίες τους, αναδεικνύοντας συνθέτες με έφεση στο ηχόχρωμα των ξύλινων πνευστών. Οι κομψές, ευέλικτες και ρομαντικές συνθέσεις των Jean Francaix, Eugene Bozza και Paul Taffanel συναντούν τον δυναμισμό του Βούλγαρου συνθέτη Alexander Tanev στη Σονάτα για Κουϊντέτο πνευστών. Τα μέλη του συνόλου αποδίδουν σημαντικά έργα της μουσικής φιλολογίας, μέσα από τα οποία γίνεται αντιληπτή η πορεία και η εξέλιξη του ήχου των ξύλινων οργάνων από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα.
·         Ο Νοέμβριος βλέπει, μια μικρότερη, επιλεγμένη ομάδα μερικών από τους καλύτερους νέους μουσικούς της Ευρώπης να επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Βασιζόμενοι στην ανοιξιάτικη παραμονή τους που γνώρισε τεράστια επιτυχία και αναπτύσσοντας το έργο "Υιοθετήσετε μιαν Ορχήστρα", η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημιουργήσει, την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, ένα εναλλακτικό σχήμα παραμονής βασισμένο σε ομάδες μουσικής δωματίου. Η EUYO δημιουργεί μια δυνατή "οικογενειακή" σχέση με τη Θεσσαλονίκης, τους κατοίκους της και το Μέγαρο Μουσικής.
Δουλεύοντας σε συνεργασία με τέσσερις τοπικούς καλλιτέχνες, τα μέλη της EUYO θα διαδώσουν συγχρόνως τη δική τους εμπειρία και αίσθηση της μουσικής αλλά και θα εκτεθούν σε διάφορες μουσικές μεθοδολογίες και σε μια πρωτότυπη πολιτιστική προσέγγιση της τέχνης της ερμηνείας. Ο καρπός της συνεργασίας αυτής θα αποκαλυφθεί μέσα από τη δημιουργία του έργου Octet του Mendelssohn. Περαιτέρω, για να στηριχθεί η ευρύτερη διάδοση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευρωπαϊκή αριστεία στην κλασική μουσική, η EUYO θα δώσει συναυλίες και θα συναντήσει νέα ακροατήρια στο πλαίσιο της εκστρατείας που θα καλύψει ολόκληρη την πόλη με σκοπό την προώθηση της μουσικής αυτής. Νοσοκομεία, σχολεία, στέγες παιδιών θα μετατραπούν σε "κουζίνες δημιουργίας" αυτού του μαγειρικού κλασικού πειράματος - όπου το τελικό προϊόν θα είναι ένα πολυπολιτισμικό πιάτο έμπνευσης.
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Ορχήστρας Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελείται από τους: Helena Buckie (1ο βιολί), Δωροθέα Χατζηγεωργίου (2ο βιολί), Minna Svedberg (βιόλα), Fabio Fausone (τσέλο). Για την εκτέλεση του Οκτέτου του Μέντελσον συμπράττει το Κουαρτέτο "Xpause".

·       Κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου θα μας ταξιδέψει η διακεκριμένη σοπράνο Ayşe Sezerman το Σάββατο 8 Νοεμβρίου (Φουαγιέ Μ2).
Η Μεσόγειος υπήρξε ανέκαθεν λίκνο πολιτισμού. Ο παγκόσμιος χάρτης δείχνει τη μοναδική της θέση - με το σχήμα, τα νησιά, τους κόλπου και τα στενά της δημιουργεί τα μέσα εκείνα που επιτρέπουν στους ανθρώπους της να επικοινωνούν. οι θαυμάσιοι πολιτισμοί της Μεσογείου αναδύθηκαν μέσα από τη διάδραση μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών. Οι Μεσογειακοί πολιτισμοί τόνισαν στοιχεία που αφορούν την Ανθρωπότητα και το πώς ο κόσμος αυτός μπορεί να γίνει καλύτερος. Ο κόσμος της Μεσογείου δημιούργησε έργα τέχνης, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας και μουσικής που αντέχουν στον χρόνο. Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ Κάτω από τον ουρανό της Μεσογείου θα σας χαρίσει τα θερμά χρώματα της θάλασσας και του ήλιου καθώς και τον πολιτισμό της. Στο πιάνο ο Πέτρος Βούβαρης.
Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου η Ayşe Sezerman θα πραγματοποιήσει σεμινάριο τραγουδιού για προχωρημένους σπουδαστές τραγουδιού.

·         Η Πεντάμορφη και το Τέρας του Ντίσνεϋ, η τεράστια μιούζικαλ επιτυχία έρχεται στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 Νοεμβρίου και για 16 μόνο παραστάσεις (Αίθουσα Φίλων Μουσικής). Βασισμένο στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία κινουμένων σχεδίων, η εκπληκτική παράσταση, που πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την Broadway Entertainment Group, έχει κερδίσει τις καρδιές περισσότερων από 35 εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο. Η κλασική ιστορία αγάπης είναι γεμάτη με αξέχαστους ήρωες, πλούσια σκηνικά και κοστούμια, εκτυφλωτικές παραγωγές που περιλαμβάνουν το Be Our Guest και το αγαπημένο τραγούδι της ταινίας. Ζήστε την ιστορία αγάπης και τη γοητεία με την Πεντάμορφη και το Τέρας του Ντίσνεϋ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!
Η Πεντάμορφη και το Τέρας του Ντίσνεϋ είναι η κλασική ιστορία της Belle, μιας νεαρής γυναίκας από την επαρχία, και του Τέρατος, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ένας νεαρός πρίγκιπας τον οποίο καταράστηκε μια μάγισσα. Αν το Τέρας καταφέρει να μάθει ν' αγαπά και ν' αγαπιέται, τότε τα μάγια θα λυθούν και να ξαναβρεί την αρχική του μορφή. Όμως, ο χρόνος περνά. Αν το Τέρας δε μάθει το μάθημά του, αυτός και όλο του το σπίτι θα είναι καταραμένοι για πάντα. Η σκηνοθεσία είναι του Rob Roth, οι χορογραφίες του Matt West, στα σκηνικά του Stanley A. Meyer, τα κοστούμια της Ann Hould-Ward και οι φωτισμοί είναι η Natasha Karz.

·       Η διακεκριμένη Χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων του Ανατόλια με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, έχοντας πρόσφατα ερμηνεύσει το Requiem του Anton Bruckner στο Μέγαρο υπόσχεται στις 12 Νοεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης) μια ιδιαίτερη ερμηνεία έργων του G. Verdi. Στον αντίποδα της συναυλίας, η ερμηνεία της πιανίστας της Χορωδίας, Βαλέριας Χαριτίδου, και του σολίστα βαρύτονου, Στέργιου Παρίση, χαρίζει μία ευχάριστη βραδιά στους μουσικόφιλους της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της συναυλίας είναι η ενίσχυση του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης "Ο Άγιος Δημήτριος". Η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο του εθελοντικού και φιλανθρωπικού έργου του Συλλόγου Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια.

·       Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου η Λία Βίσση θα πραγματοποιήσει μια μοναδική συναυλία με τίτλο Black and White Lips. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο μέρη τραγουδιών. Το πρώτο μέρος έχει τραγούδια που γράφτηκαν από τη Λία Βίσση. Η γραφή τους είναι πυκνή και βαθειά με αρμονικό σκελετό που κινεί την αίσθηση στα όρια του οικείου με το άγνωστο. Η μελωδία είναι βατή, αφήνει στο χώρο το πικρό βελούδο της άρσης του πόθου και ταυτόχρονα την έλξη του ανέφικτου στις αναμνήσεις. Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Αριστείδη Γιαγιάννο. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει τραγούδια επιλογές από το θέατρο και τον κινηματογράφο, ελληνικό και ξένο και μιούζικαλ καθώς επίσης γνωστά στάνταρτ κομμάτια της τζαζ. Συνθέτες των οποίων κομμάτια θα ακουστούν είναι: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Cole Porter, Claude-Michel Shoenberg, Richard Rodgers, John Kander, Kurt Weill, Stephen Sondheim, Andrew Lloyd Webber κ.ά.

·       Η γεμάτη ζωντάνια παραγωγή της κλασικής κωμωδίας του Rossini Ο Κουρέας της Σεβίλλης, που προτείνει η ΜΕΤ - και που περιλαμβάνει μερικές από τις πλέον αναγνωρίσιμες μελωδίες της ιστορίας της όπερας - θα προβληθεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 23 Νοεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Πρωταγωνιστούν οι Isabel Leonard στο ρόλο της πληθωρικής Rosina, ο Lawrence Brownlee στο ρόλο του συνωμότη ερωτευμένου της και ο Christopher Maltman στον ανεξάντλητο και γοητευτικό κουρέα. Ο Michele Mariotti διευθύνει την όλο ζωντάνια και μελωδία μουσική. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε μαγνητοσκόπηση με την υποστήριξη του Antenna Group και τη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

·       Έργα για βιολί και βιολοντσέλο θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου (Φουαγιέ Μ2) στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου. Η Ελένη Παπαδοπούλου (βιολί) και ο Δημήτρης Πολυζωίδης (βιολοντσέλο) συνεργάζονται από το 2012. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών, αλλά και διεθνούς ρεπερτορίου. Ως ντούο έχουν δώσει συναυλίες στο Φεστιβάλ ΚΟΘ Underground, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και στο Ωδείο Athenaeum στην Αθήνα. Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με έργα Σαμαρά, Σκαλκώτα, Παπάνα, Σβιντιρίδη, Honegger, Kodaly και Halvorsen.

·       Σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μαγεία του ταγκό μας καλεί, την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου (Μπαρ Μ2) η πολυτάλαντη συνθέτις Ζωή Τηγανούρια με αφορμή την κυκλοφορία των δύο βιβλίων/CD της για ακορντεόν και πιάνο. Με πλούσια δισκογραφία (7 προσωπικά CD και εκατοντάδες συνθέσεις και διασκευές στη μουσική αγορά σε Ελλάδα και εξωτερικό) η Ζωή Τηγανούρια και ο διακεκριμένος σολίστ του πιάνου, Σπύρος Μοσχόπουλος, θα παρουσιάσουν ένα υπέροχο ρεπερτόριο σαν εκ βαθέων εξομολογήσεις... που καθηλώνουν. Την παράσταση εμπλουτίζουν γνήσιες μελωδίες του αργεντίνικου ταγκό, όπως και έργα των δύο μουσικών, αλλά και με κάποιες μουσικές "πινελιές-εκπλήξεις" παρμένες από την ελληνική μουσική παράδοση και όχι μόνο. Υπέροχα βίντεο και εικόνες από το Buenos Aires θα συνοδεύουν το υποβλητικό αυτό μουσικό ταξίδι με τη Μαρία Ντούμα στην επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού.

·       Ο Σταύρος Ξαρχάκος, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 28 Νοεμβρίου (Αίθουσα Φίλων Μουσικής) θα παρουσιάσει τη μουσική πορεία 50 χρόνων, με τα πιο αντιπροσωπευτικά του τραγούδια σε μία συναυλία με τίτλο Ξαρχάκος... νυν και αεί. Τραγούδια από την αρχή της σταδιοδρομίας του μέχρι και σήμερα, τραγούδια από τον κινηματογράφο, το θέατρο, που όλοι αγαπήσαμε, τραγουδήσαμε και μελωδίες που μας συντρόφευσαν! Συνταξιδιώτες του σε αυτή την περιοδεία θα είναι τρεις τραγουδιστές, καθώς και μια 10 μελής ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών-σολίστ, την οποία θα διευθύνει ο συνθέτης. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Τσιλιγιάννης.

·       Ένας εντυπωσιακός μουσικός αγώνας θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής την 1 Δεκεμβρίου. Ένα ρεσιτάλ σε δύο συναρπαστικά μουσικά "ημίχρονα" στο Φουαγιέ του Μ2. Η διακεκριμένη πιανίστα Sunyoung Ro έρχεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης για δεύτερη φορά μετά από αρκετά χρόνια και θα παρουσιάσει ένα δυναμικό και απαιτητικό πρόγραμμα. Δύο γερμανικοί μύθοι -ο Μπετόβεν και ο Σούμαν- δώρισαν στο πιάνο μοναδικά "διαμάντια" δεξιοτεχνίας, αλλά και υποδείγματα τεχνικής της μουσικής σύνθεσης του ρομαντισμού αποδίδοντας στο βασιλιά των οργάνων την τιμή που του αρμόζει. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

·       Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε μια συναυλία γεμάτη Μουσική, φύση και συναισθήματα θα μαγέψει το κοινό την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου.
"Περισσότερο µία έκφραση αισθημάτων για τη ζωή κοντά στη Φύση παρά απεικόνιση της Φύσης , ένα έργο στο οποίο περιγράφονται κάποιες συγκινήσεις από τη ζωή στην εξοχή". Λόγια του ίδιου του Μπετόβεν για την Ποιμενική του Συμφωνία, ο οποίος δεν δίνει μόνον µία πειστική παρουσίαση σειράς εικόνων από τη φύση, αλλά εκφράζει τα συναισθήματα που προκαλεί στον άνθρωπο η επαφή του µε τη ίδια τη φύση, την οποία ο συνθέτης λάτρευε. Στην ίδια συναυλία το βιολοντσέλο παραμένει ο πρίγκιπας της λυρικής έκφρασης σε τονικότητες που πλησιάζουν την ανθρώπινη φωνή στο διάσημο κοντσέρτο του Σούμαν και πρωταγωνιστή την εξαίρετη Meehae Ryo. Ο Ιταλός σεφ της ορχήστρας Francesco di Mauro δένει το πρόγραμμα με μια εύπεπτη εισαγωγή του διάσημου συμπατριώτη του G. Rosssini. Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.
Αφιέρωμα στο έτος Δραγατάκη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της συναυλίας, την ίδια ημέρα, από τους Στέλιο Τσακαλίδη (βιολί) και Ιωάννα Ευγ. Πολυζωίδη (πιάνο).

·       Ο μοναδικός Γιώργος Ψυχογιός με το τρίο του, Σεραφείμ Μπέλλο (τύμπανα) και Περικλή Τριβόλη (μπάσο), υπόσχεται να μας χαρίσει μια βραδιά με πολύ groovy jazz, blues και κινηματογραφική μουσική. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου (Μπαρ Μ2) τον Γιώργο Ψυχογιό στο πιάνο και στο ακορντεόν, σε επιλεγμένα κομμάτια και από τους τέσσερις δίσκους του, Ressurection, Love Obsession, The art of melancholy και τον τελευταίο, με τίτλο Yiorgos Psihoyios in Paris, που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, με τη συμμετοχή κορυφαίων μουσικών της ελληνικής τζαζ σκηνής και στο οποίο ο Γιώργος Ψυχογιός παίζει ακορντεόν σε δικές του, αλλά και διεθνείς, πολύ αγαπημένες τζαζ, και όχι μόνο, συνθέσεις. Παράλληλα, θα ακουστούν αγαπημένα jazz standards και μουσικές ταινιών από τον αμερικάνικο, ιταλικό και γαλλικό κινηματογράφο, σε μοναδικές ενορχηστρώσεις από τον Γιώργο Ψυχογιό.

·       Καπρίτσια... συνθετών! θα απολαύσει το κοινό τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου (Φουαγιέ Μ2) με τους Ευάγγελο Παπαδημήτρη (βιολί), Έργη Παπαδημήτρη (βιολί) και Ιγκόρ Πετρίν (πιάνο). Ο όρος καπρίτσιο αναφέρεται τυπικά σε μία οργανική σύνθεση ανάλαφρου, παιχνιδιάρικου, αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με δεξιοτεχνικά και ενίοτε χιουμοριστικά στοιχεία, ζωηρή φαντασία και χαλαρή δομή. Πότε όμως πρωτοεμφανίστηκε το Καπρίτσιο, πώς μετασχηματίστηκε διαπερνώντας τη μουσική των τελευταίων τεσσάρων αιώνων και με ποιά μορφή έχει φτάσει στις μέρες μας; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα απαντηθούν μέσα από κορυφαίες επιλογές του ρεπερτορίου για ένα και δύο βιολιά και πιάνο, μαζί με κάποιες εκπλήξεις εκτός προγράμματος. Το μουσικό σκέλος θα εμπλουτιστεί ζωντανά με... ανάλαφρα και ενδιαφέροντα σχόλια! Η παρουσίαση και ο σχολιασμός είναι του Γεώργιου-Ιούλιου Παπαδόπουλου.

·       Ένα πρόγραμμα με μουσική Ιαπώνων, Άγγλων και Ελλήνων συνθετών, ποικίλων τεχνοτροπιών και συνδυασμών φωνής, βιολιού και πιάνου θα παρουσιάσει το Σύνολο "Shonorities" την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου (Φουαγιέ Μ2). Το Σύνολο "Shonorities" αποτελείται από τους Shie Shoji (μεσόφωνος), Στέλιος Χατζηιωσηφίδης (βιολί) και Βίκυ Στυλιανού (πιάνο). Η μουσική διεύθυνση είναι του Βασίλη Αθανασιάδη.

·       Ο μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης έρχεται για να παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη Μουσική από τη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Το γκρουπ του Contextual είναι ένα ηχητικό ψηφιδωτό ή ένας συνδυασμός από ηχητικά τοπία, τα οποία συνυπάρχουν, συνδιαλέγονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Η μουσική του Πέτρου Κλαμπάνη χαρακτηρίζεται από τη ζωντάνια της Νεοϋορκέζικης Jazz, την ποικιλοχρωμία των μουσικών του κόσμου και την λεπτότητα της κλασικής μουσικής παράδοσης. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του Contextual για την παρουσίαση του νέου άλμπουμ με τίτλο Minor Dispute. Το σύνολο Contextual αποτελείται από τους: Πέτρο Κλαμπάνη (κοντραμπάσο, φωνή) Jean Michel Pilc (πιάνο), Gilad Hekselman (κιθάρα), John Hadfield (κρουστά), Μαρία Μανουσάκη (βιολί), Megan Gould (βιολί), Lev Zhurbin (βιόλα) και Yoed Nir (τσέλο).

·       Ο James Levine διευθύνει τη μεγαλειώδη, ανθρώπινη κωμωδία του Wagner, Οι Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης, στην πρώτη Live in HD παρουσίασή της, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου. Ο Johan Reuter πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Χανς Ζακς, με τον Johan Botha ως Βάλτερ, την Annette Dasch ως Εύα, την Karen Cargill ως Μαγδαληνή, τον Paul Appleby ως Δαβίδ, τον Johannes Martin Kränzle στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ ως Μπεκμέσερ, και τον Hans Peter Κönig ως Πόγκνερ. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί σε μαγνητοσκόπηση με την υποστήριξη του Antenna Group.
·       Δημοφιλείς συνθέσεις και μελωδίες του A. Piazzolla σε δεξιοτεχνικές μεταγραφές για δύο πιάνα από το πιανιστικό ντούο των Μπεάτα Πίντσετιτς και Χρήστου Σακελλαρίδη. Στη συναυλία με τίτλο El Tango... Ύμνος στο Μπουένος Άιρες τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, με την ποίηση του J. L. Borges απαγγελμένη από την ηθοποιό E. Ανδρεαδάκη. Μουσική και λόγος συνδέονται δυναμικά σε μία πανδαισία πάθους και συναισθημάτων.
Κλεφτές φωτογραφίες μέσα στη νύχτα, ο χορός, το σκοτεινό δρομάκι της πόλης, το καμπαρέ και πάνω από όλα το ταγκό μέσα από τη φαντασία των Borges και Piazzolla μεταφέρουν τον ακροατή σε μία άλλη διάσταση, όπου η αγαπημένη τους πόλη το Μπουένος Άιρες παίρνει μια μυθική υπόσταση.

·       Την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το κοινό, την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), σε προβολή από το Royal Opera House του Λονδίνου. Η χορογραφία είναι του Christopher Wheeldon, η μουσική του Joby Talbot, τα σκηνικά του Bob Crowley, οι φωτισμοί της Natasha Katz. Η προβολή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Antenna Group.

·       Τα αδύνατα γίνονται δυνατά, από τους καλύτερους ακροβάτες του κόσμου! Ένας από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του Κινεζικού πολιτισμού, το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας, επιστρέφει στην Ελλάδα, την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου και για 7 μοναδικές παραστάσεις, με ένα ονειρικό υπερθέαμα ακροβατικής τέχνης και καταιγιστικής δράσης, παρουσιάζοντας την παράσταση Dream . Πρόκειται για το αρτιότερο και εντυπωσιακότερο θέαμα που έχει παρουσιάσει ο διάσημος θίασος στην μακρόχρονη ιστορία του.
Η παράσταση Dream, συγκεντρώνει τους κορυφαίους ακροβάτες-καλλιτέχνες της Κίνας σε μια μαγική, ονειρική παράσταση με τα πιο ασύλληπτα ακροβατικά που έχει να επιδείξει η χώρα αυτή. Μία παράσταση, που το ακατόρθωτο γίνεται εφικτό, το όνειρο πραγματικότητα και οι θεατές θα αναρωτιούνται αν αυτό που είδαν έγινε στ' αλήθεια! Η παράσταση αυτή αντιπροσωπεύει την αδιάκοπη επιδίωξη του Εθνικού Θεάτρου Ακροβατών της Κίνας, για το "πάντρεμα" της παραδοσιακής κουλτούρας με τις υψηλοτάτου επιπέδου ακροβατικές τέχνες, εμπλουτίζοντάς την με καινούργια στοιχεία και σύγχρονες τεχνικές. Μέχρι τώρα, ο εκπληκτικά πειθαρχημένος 50μελής θίασος έχει κερδίσει 45 χρυσά μετάλλια σε διάφορους εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ έχει επισκεφτεί περισσότερες από 120 χώρες ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Adam Productions.

·       Μια διαφορετική συναυλία με 13 + 1 άρπες θα ταξιδέψει το κοινό, το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου (Φουαγιέ Μ2), με αγαπημένες μελωδίες και όχι μόνο. Ένα πρωτοποριακό εγχείρημα, ενδιαφέρον, δύσκολο, πλούσιο. Γεμάτο μουσική από την Αναγέννηση και το Μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με ρεπερτόριο από το σύγχρονο κινηματογράφο και την ποπ σκηνή με πινελιές στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Όλα αυτά μέσα από σύνολα άρπας με διαφορετικές τεχνικές κι επιδεξιότητες που θα δώσουν το ξεχωριστό στίγμα ενός οργάνου με ιδιαίτερο ηχόχρωμα και δυνατότητες. Σολίστ: Δανάη Ζαφρανά, Εβίτα Καρολίδου, Μαρία Κίτσου, Σταυρούλα Κουιτζόγλου, Ζωή Κουντούρη, Θέη Νικολάου, Λουκόα Παναγιώτου, Λενιώ Πάντου, Πέλη Πλίκα, Νικολέττα Χρυσαφίδου, Κωνσταντίνα Μποστανίου, Γιώτα Μυσερλή, Βασιλεία Νιαβή. Η καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είναι της Κατερίνας Κίτσου.

·       Παραδοσιακά κάλαντα, τραγούδια και χορούς του Δωδεκαημέρου θα απολαύσει το κοινό στις 22 Δεκεμβρίου, σε μια εκδήλωση με τίτλο Ωδές Δωδεκαημέρου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης).
Το εύρος, αλλά και η ποιότητα της ελληνικής παράδοσης είναι δεδομένα. Από την αρχαιότητα ακόμη ο λόγος συνοδευόταν και από μουσική. Μέσα στο πλαίσιο αυτό ανήκει και το δημοτικό μας τραγούδι που εκφράζει τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο του λαού μας. Επίκαιρα πάντοτε και λόγω των Άγιων ημερών του Δωδεκαημέρου (Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά) είναι τα κάλαντα. Στο πρόγραμμα της συναυλίας θα εκτελεστούν επίκαιροι βυζαντινοί ύμνοι, τραγούδια, κάλαντα και χοροί από τις αλησμόνητες Πατρίδες, τον Πόντο, τα νησιά, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, όλα ενταγμένα μέσα στο πνεύμα των ημερών, αλλά και γενικότερα της ελληνικής παράδοσης. Την Καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Πάρης Γκούνας. Συμμετέχουν: Βυζαντινός Χορός Ιεροψαλτών & Χορωδία Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, Χορωδία Ι. Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου Καρδίας, Χορωδία Ι. Ν. Αγ. Ανδρέα Περιστεράς, Ποότυπη Καλλιτεχνική Ομάδα Χορού "Έκνευσις" Κ. Νικολαΐδη, Χορευτικός Όμιλος Θέρμης, Χορευτικό Συγκρότημα Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αμπελοκήπων-Θεσσαλονίκης, Χορευτικό Συγκρότημα Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αιανής-Κοζάνης "Η Πρόοδος" και Ορχήστρα Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων.

·       Μετά το Θα σε πάρω να φύγουμε...,το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με την Adam Productions, θα φιλοξενήσει τη συνέχεια του εξαιρετικά πετυχημένου μιούζικαλ: Θα περάσει κι αυτό. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου και οι παραστάσεις θα συνεχιστούν και μέσα στον Ιανουάριο. Τα κείμενα και η έρευνα είναι του Άγγελου Πυριόχου, η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες του Φωκά Ευαγγελινού και η μουσική διεύθυνση του Γιώργου Κατσαρού. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Λουδάρος, Τάνια Τρύπη, Μέμος Μπεγνής, Μιχάλης Μαρίνος, Γιώργος Καπουτζίδης, Μίνως Θεοχάρης, Αντιγόνη Ψυχράμη, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Βανέσσα Αδαμοπούλου κ.α. Special Guest ο Φίλιππος Νικολάου.

·       Το πρόγραμμα "κλείνει" με τη Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου (Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης). Η συναυλία είναι μια συμπαραγωγή με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συνεχίζει να ενισχύει την επικοινωνία του με το κοινό της πόλης. Το site του (www.tch.gr) είναι σχεδιασμένο με τρόπο που να είναι φιλικό στο χρήστη να δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το τρέχον πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις, τα σεμινάρια και τις ακροάσεις, αλλά και για τις παλαιότερες παραστάσεις – τόσο μέσα από το αρχείο των προγραμμάτων περασμένων ετών όσο και μέσα από την μεγάλη πλέον συλλογή βίντεο και μικρών ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, μέσω του newsletter, της σελίδας του Οργανισμού στο Facebook (http://www.facebook.com/MegaroMousikisThessalonikis) καθώς και του λογαριασμού στο Twitter (@MegaroSalonica) θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση. Τέλος μέσω του site υπάρχει η δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων. Επίσης προσφέρει και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Πληκτρολογήστε Μέγαρο στο App store ή στο Google store  

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου