ΜΟΥΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2014: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Για ένατη συνεχή χρονιά, η ομάδα εργασίας του Μουσικού Χωριού ανακοινώνει τις εκπαιδευτικές, επιστημονικές και συναυλιακές δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι στον Άγιο Λαυρέντιο. Το Μουσικό Χωριό είναι μία από τις μεγαλύτερες μουσικές κοινότητες στην Ευρώπη, ένας θεσμός ελεύθερης ανταλλαγής και διασποράς καλλιτεχνικών ιδεών και πρωτότυπων εκπαιδευτικών μοντέλων διαμέσου της μουσικής πράξης.
Διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία  arTree σε συνεργασία με  την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας & Τουρισμού Δήμου Βόλου  τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων Περιφέρειας Θεσσαλίας και με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.
Φέτος, η εκπαιδευτική δράση του Μουσικού Χωριού εκφράζεται θεματικά μέσα από 19 κατευθύνσεις, οι οποίες στεγάζουν 29 μουσικά εργαστήρια/masterclasses συμβιωτικής δράσης. Συντονιστές  των δράσεων αυτών είναι 47 διεθνείς μουσικοί / εκπαιδευτικοί, καθώς και διάφοροι προσκαλεσμένοι της διοργάνωσης με παρουσία και δράση στο χώρο της ζωντανής δημιουργίας, του χορού, του θεάτρου, του λόγου, της ειδικής αγωγής και της καλλιέργειας του σώματος.
Στην πρώτη περίοδο εγκαινιάζονται δύο νέα εργαστήρια πολύτεχνης έκφρασης για εφήβους και παιδιά (Άβρα Αυδή, Μελίνα Χατζηγεωργίου, Αντιγόνη Αυδή, Reynaldo Young, Γεωργία Γκανά) ενώ, για πρώτη φορά, η διοργάνωση φιλοξενεί το διεθνή βαρύτονο Σπύρο Σακκά στην κατεύθυνση "Ανθρώπινη Φωνή".  Επιπλέον, διευρύνεται η πρόσφατη κατεύθυνση της τζαζ με το Γιώργο Κοντραφούρη και το Χρήστο Ραφαηλίδη ενώ φιλοξενούνται σε ένα workshop/residency οι Ελβετοί UMS 'n JIP, ένα από τα σημαντικότερα duo σύγχρονης μουσικής στην Ευρώπη. Στην κατεύθυνση παλαιάς μουσικής έρχεται για πρώτη φορά από το Sao Paolo της Βραζιλίας ένας κορυφαίος Έλληνας μουσικός και αυτοσχεδιαστής, ο Δήμος Γκουνταρούλης, ενώ μέσα από τις υπόλοιπες κατευθύνσεις το Μουσικό Χωριό δίνει χώρο στη σχέση της μουσικής με άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο χορός και το χοροθέατρο (rootlessroot). Εκτός από τους παραπάνω, φέτος φιλοξενούνται και οι εξής στενοί συνεργάτες της διοργάνωσης: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Λευτέρης Μουμτζής, Φώτης Σιώτας, Καίτη Καραχάλιου, Δημήτρης Κούντουρας, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Σίμος Παπάνας, Στέφανος Θωμόπουλος, Άγγελος Λιακάκης,  Βαρβάρα Βενετικίδου, "Spyweirdos" (Σπύρος Πολυχρονόπουλος), Γιώργος Σαγκριώτης, Γιώργος Φωτιάδης και Μαριάννα Αστρακά. Η αλληλεπίδραση όλων των παραπάνω προωθεί τον πειραματισμό και την πολυσυλλεκτικότητα αναδεικνύοντας τα εργαλεία που εν δυνάμει μπορούν να μεταμορφώσουν το μουσικό από εκτελεστή σε στοχαστή - καλλιτέχνη.

Στη δεύτερη περίοδο επανεξετάζεται η σχέση των αρχετυπικών μουσικών ιδιωμάτων του ελλαδικού και βαλκανικού χώρου με τη σύγχρονη δημιουργία, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη σύνδεση μεταξύ μουσικής και ποιητικής αφήγησης. Έτσι, εκτός από τα παραδοσιακά εργαστήρια, η δεύτερη περίοδος θα έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον Κώστα Θεοδώρου σε ένα residency με τίτλο Lost_Anthropology, ενώ πρωτοπαρουσιάζει τον Αργεντινό ηθοποιό, σκηνοθέτη και ακροβάτη Camilo Betancor σε ένα εργαστήριο για το λαϊκό μεσαιωνικό θέατρο και τον Σύριο Ziad Rajab σε ένα εργαστήριο για το αραβικό μακάμ. Για πρώτη φορά θα καλοσωρίσουμε τους κουκλοπαίκτες και εμψυχωτές Αγγελική Γουναρίδη, Κωσταντή Μιζάρα, Γιάννη Τσιούτα, Αλέξανδρο Μονοκάνδυλο, Ελένη Βογιατζίδου και Μπέττυ Κοκαράκη. Και ενώ ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος προτείνει φέτος έναν ιδιαίτερα ενδιαφέρον τρόπο προσέγγισης και ερμηνείας του δημοτικού τραγουδιού, θα μάθουμε όλοι να χορεύουμε παραδοσιακούς χορούς με τον προσωπικό τρόπο του Ανδρέα Σεγδίτσα! Μαζί τους θα συντονίσουν εργαστήρια και οι παλαιότεροι συνεργάτες του Μουσικού Χωριού, οι οποίοι είναι οι  Κώστας Αναστασιάδης, Hayden Chisholm (New Zealand), Δήμος Βουγιούκας, Κυριάκος Γκουβέντας, Βασίλης Μαντζούκης, Ανθή Θάνου, Αντώνης Ανισέγκος, James Wylie και Ευγένιος Βούλγαρης.
Tέλος, εκτός από τις καθημερινές συναυλίες και τα αυθόρμητα μουσικά δρώμενα σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου, φέτος για πρώτη χρονιά θα προσφέρεται μία απογευματινή αλυσίδα διαλέξεων/συζητήσεων, ανοικτών στο κοινό, ως μέρος του κύριου κορμού μαθημάτων όλων των κατευθύνσεων.   Οι φετινές κατευθύνσεις επικεντρώνονται στις εξής θεματικές (πατήστε επάνω στους τίτλους για να διαβάσετε λεπτομέρειες για την κάθε κατεύθυνση):



1η περίοδος
ΠΑΙΔΙΚΑ & ΕΦΗΒΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ
ΤΖΑΖ
ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ & ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
ΠΟΠ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
ΧΟΡΟΣ & ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ

2η περίοδος
ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ
ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ
ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΒΑΛΚΑΝΙΑ
ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΖΥΓΙΕΣ & ΚΟΜΠΑΝΙΕΣ
ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΘΕΑΤΡΟ & ΑΦΗΓΗΣΗ

ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΧΟΡΟΣ
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
ΜΑΚΑΜΙΑ, ΔΡΟΜΟΙ & ΤΑΞΙΜΙΑ

Οι κατευθύνσεις αυτές έχουν δομηθεί, ανάλογα με το βαθμό διάδρασης που παρουσιάζουν μεταξύ τους, σε δύο περιόδους:
1η περίοδος: (18 - 24 Aυγ 2014)
2η περίοδος: (26 Αυγ - 1 Σεπτ 2014)
To αναλυτικό πρόγραμμα των κατευθύνσεων και εργαστηρίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  το διαβάσουν  στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού (www.music-village.gr ).
Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμονή και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής http://www.music-village.gr/gr/%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE θα βρουν  επίσης στην ιστοσελίδα του Μουσικού Χωριού.
H διοργάνωση φέτος, όπως και πέρυσι, θα υλοποιήσει νέο σύστημα οικονομικών εισφορών, όπου και θα παρέχονται ειδικές τιμές για νέους, φοιτητές, παιδιά και άνεργους, καθώς και μειωμένο κόστος συμμετοχής για όλους τους ενήλικες. Ενημέρωση : http://www.music-village.gr/gr/%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%87%CE%AE%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE


Στους παρακάτω συνδέσμους μπορούν οι ενδιαφερόμενοι  να απολαύσουν  online μερικά οπτικοακουστικά αρχεία που θα τους  μεταφέρουν διαδικτυακά το κλίμα της μουσικής μας κοινότητας:
1. «Μουσικό Χωριό 2006-2012» https://www.youtube.com/watch?v=JQuCNh3mjEg
Ο φωτογράφος Νικόλας Χρυσός συνοδεύει με το φακό του κάθε προγραμματισμένη και αυθόρμητη δράση του Μουσικού Χωριού, από το 2006 μέχρι σήμερα. Aκούγεται το soundscape που δημιούργησε ο Αντώνης Μαράτος, μετά τις επιτόπου ηχογραφήσεις του στο Μουσικό Χωριό.
2. To οπτικοακουστικό άλμπουμ
https://www.youtube.com/watch?v=G-xJeWLvr20 της περασμένης χρονιάς (2013), μέσα από το φακό του Νικόλα Χρυσού.  Οι αντιπροσωπευτικότερες φωτογραφίες της περσινής διοργάνωσης φέρνουν το θεατή / ακροατή κοντά στη μουσική κοινότητα του Αγίου Λαυρεντίου μέσα από ένα  φωτο-ηχητικό κολάζ. Τη συρραφή του ηχητικού υλικού επιμελήθηκε ο μουσικός Θύμιος Ατζακάς, αντλώντας από τις αρχειακές ηχογραφήσεις του στο Μουσικό Χωριό 2013.
Η διαμόρφωση του εκπαιδευτικού/συναυλιακού προγράμματος και των κειμένων είναι έργο της ομάδας εργασίας της arTree, σε συνεργασία με τους προσκαλεσμένους καλλιτέχνες/παιδαγωγούς.

Η ομάδα της arTree: Κώστας Μακρυγιαννάκης, Θύμιος Ατζακάς, Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης (καλλιτεχνική διεύθυνση), 'Ερη Βασιλειάδου (γραμματεία, συντονισμός σπουδαστών), Ελένη Παπαγεωργίου (πολιτισμική διαχείριση), Αλέξανδρος Σεϊταρίδης (συντονισμός παραγωγής)

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum