ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

Μία πανευρωπαϊκή πρωτιά κατακτούν ο Κωνσταντίνος Ρόδης και ο Ιωάννης Κυφωνίδης με την παράστασή τους  «Η Μαγεμένη Βασιλοπούλα».  Να «μοιραστούν»  τη θεατρική σκηνή η  πρωταγωνίστρια του θεάτρου   Αθηνά Παππά και ένα…  ρομπότ. Μετά την παγκόσμια πρωτιά , όπου ρομπότ θα εμφανίζεται επί σκηνής στο Τόκυο, ακολουθεί η πανευρωπαϊκή πρωτιά στο Θέατρο Φλέμιγκ της Θεσσαλονίκης. Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου , στις 10 το βράδυ,  θα δοθεί η αβάν πρεμιέρ της παράστασης των Ρόδη-Κυφωνίδη , με την Αθηνά Παππά να υποδύεται μία γυναίκα καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο που ,  μετά από μία αποτυχημένη απόπειρα αυτοχειρίας, διηγείται την ιστορία της  ζωής της σε ένα ρομπότ-νοσοκόμο.  Ο γυναικείος αυτός μονόλογος ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα και παραπέμπει σε ένα αλληγορικό και ιλαροτραγικό παραμύθι.



Άλλωστε και η μουσική επιμέλεια της παράστασης φλερτάρει με το jukebox musical, ενώ ο φωτιστικός και ηχητικός σχεδιασμός έχει επιρροές από τη δημοφιλή σειρά American Horror Story. Πριν από λίγες μέρες έγινε η επίσημη φωτογράφηση στο στούντιο του Βαγγέλη Ρασσιά στην Αθήνα. Από το υλικό αυτό του Βαγγέλη Ρασσιά θα προκύψει τόσο η αφίσα, όσο και το τρέηλερ , σε artwork, εφέ και μοντάζ αντίστοιχα του Αλέξανδρου Κορίτσογλου. Άλλωστε η φωτογράφηση , αλλά και η αισθητική της παράστασης,  φέρουν στοιχεία από τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ και από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της Ντίσνευ , αλλά μέσα από  μία «ανάποδη» ανάγνωση. Στη διάρκεια αυτής της φωτογράφησης χρησιμοποιήθηκαν 5 κοστούμια από το προσωπικό βεστιάριο της Αθηνάς Παππά, κοστούμια που δε χρησιμοποιήθηκαν σε άλλη παράσταση. Ενώ σχεδιάστηκαν ισάριθμα διαφορετικά μακιγιάζ και κομμώσεις με τη συνδρομή της Μυρσίνης Παπαδάκη. Επιπλέον καταγράφηκε φωτογραφικά όλο το παρασκήνιο και backstage από τη βοηθό φωτογράφο του Βαγγέλη Ρασσιά Αλίκη Ζεννίκου. Το styling και η ενδυματολογική επιμέλεια φέρει την υπογραφή της ίδιας της Αθηνάς Παππά.


Η αντιστροφή της ανάγνωσης των παραμυθιών φαίνεται  και από την πεμπτουσία του όλου πρότζεκτ. Τη δασκάλα που πρωταγωνιστεί  σε κείμενο και σκηνοθεσία των μαθητών της.

Η Αθηνά Παππά υπήρξε όχι μόνο δασκάλα υποκριτικής των Ρόδη-Κυφωνίδη , αλλά και ο άνθρωπος, η σκηνοθέτης που τους έβγαλε στο θέατρο. Αυτή τη φορά όμως ανεβαίνει  η ίδια στη σκηνή σε παράσταση των μαθητών της.
Μέσα από αυτήν  την παράσταση δεν παρακολουθούμε απλά τη ζωή μίας γυναίκας, την  άνοδο και την πτώση της, την  ακμή και παρακμή της, αλλά και τη λαογραφική και ηθογραφική εξέλιξη της Ελλάδας, μέσα από ιστορίες, δεισιδαιμονίες , προλήψεις και γεγονότα.


Να σημειωθεί πως ολόκληρο το Θέατρο Φλέμιγκ και όχι μόνο η κύρια σκηνή του θα διαμορφωθεί για τις ανάγκες της παράστασης σε σπίτι με οικοδέσποινα τη «Μαγεμένη Βασιλοπούλα» που το υπηρετικό της προσωπικό (ηθοποιοί υποδοχής) θα υποδέχεται τους «καλεσμένους» της και θα κερνάει «δηλητηριασμένες» συνταγές.





Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου