ΚΕΡΛΙΝΓΚ: ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ , Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Το κέρλινγκ για το οποίο ελάχιστα γνωρίζουν οι Έλληνες έχει ιστορία και αποτελεί κομμάτι των χειμερινών αθλημάτων ενταγμένο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ακούσει για αυτό μόνο στη διάρκεια αγώνων που μεταδίδει η τηλεόραση. Ο Γιώργος Καπουτζίδης με τη νέα σειρά του, την «Εθνική Ελλάδος», επιχειρεί να το γνωστοποιήσει σε ακόμη περισσότερους , μέσα από τη μυθοπλασία και τους συμβολισμούς της. 
Τι είναι όμως το κέρλινγκ  (curling); Είναι  ομαδικό άθλημα, που παρουσιάζει ομοιότητες με τα παιχνίδια bowls και shuffleboard. Παίζεται από δύο ομάδες, αποτελούμενες από μία τετράδα παικτών η καθεμιά σε ένα ορθογώνιο στρώμα από πάγο, ο οποίος είναι παρασκευασμένος με ιδιαίτερη προσοχή. Οι ομάδες γυρίζουν σέρνοντας στον πάγο βαριές πέτρες με λεία επιφάνεια από γρανίτη , με σειρά ομόκεντρων κύκλων προς το στόχο τους, που ονομάζεται "σπίτι" (house). Δύο άτομα με σκούπες συνοδεύουν τους συμπαίκτες. Το σκούπισμα εξυπηρετεί στο να λειανθεί ο πάγος από τους πολλούς μικρούς κρυστάλλους που εμποδίζουν την πέτρα να ολισθαίνει. Κάθε αγώνας περιλαμβάνει 10 innings (ή ends). Για κάθε πέτρα που είναι πιο κοντά στον μπλε, κεντρικό κύκλο (tee) κερδίζει ένα πόντο η κάθε ομάδα. Στόχος είναι να φέρει η ομάδα τις περισσότερες πέτρες κοντά στο κέντρο. Η περίπλοκη φύση του αθλήματος έκανε ορισμένους να αναφέρονται σε αυτό ως "σκάκι πάνω στον πάγο".
Πατρίδα του κέρλινγκ θεωρείται η Σκωτία, όπου μετρά 5 αιώνες συνεχούς παρουσίας.  Το άθλημα είναι πολύ δημοφιλές στον Καναδά και στις σκανδιναβικές χώρες. Το κέρλινγκ είναι επίσημα άθλημα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από το 1998. Είναι επίσης άθλημα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες (κέρλινγκ με αμαξίδιο). Η Παγκόσμια Ομοσπονδία του Κέρλινγκ (WCF) ιδρύθηκε το 1966.



Το πανελλήνιο πρωτάθλημα κέρλινγκ διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κέρλινγκ. Διεξήχθη για πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου του 2007 στις παρυφές του Παρνασσού, 10 χλμ. έξω από την Αράχωβα. Τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο κατέκτησε ο ΑΓΣ Αιγάλεω. Το δεύτερο πανελλήνιο πρωτάθλημα διεξήχθη στο Γιαμίκοβο της Βουλγαρίας το 2008 και έλαβαν μέρος συνολικά 15 σύλλογοι. Μετά το 2008,  το άθλημα δεν έχει καθόλου αγωνιστική δράση.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Κέρλινγκ ιδρύθηκε το 2001 από είκοσι σωματεία του καράτε. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας έγινε ο Αλέξανδρος Ρίζος και εκπρόσωπός της ορίστηκε ο Γιώργος Γερόλυμπος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καράτε. Στις εκλογές της EOE το 2005, ψήφισε και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας κέρλινγκ.



Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κέρλινγκ διεξάγεται κάθε χρόνο και σε αυτό συμμετέχουν ευρωπαϊκές ομάδες του κέρλινγκ. Διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κέρλινγκ.  Συνήθως η διεξαγωγή τους γίνεται στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου . Οι νικήτριες χώρες προκρίνονται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κέρλινγκ, στο οποίο αγωνίζονται στον τελικό οι οκτώ καλύτερες χώρες.



Το Κέρλινγκ ήταν ολυμπιακό άθλημα στην πρώτη Χειμερινή Ολυμπιάδα το 1924, αλλά ξαναμπήκε μόλις το 1998.
Στην Α΄ Χειμερινή Ολυμπιάδα το 1924 διεξήχθη και το ομαδικό άθλημα του κέρλινγκ. Συμμετείχαν τέσσερις ομάδες από τρεις χώρες και πήραν όλες μετάλλια, καθώς κάποιες ισοβάθμησαν. Στη συνέχεια, το κέρλινγκ αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα και ξαναμπήκε το 1998 ως αγώνισμα ανδρικό και γυναικείο. Συμμετέχουν 10 χώρες σε κάθε κατηγορία.

Ενδιάμεσα είχε ενταχθεί ως άθλημα επίδειξης σε τρεις περιπτώσεις: το 1932 με οκτώ συμμετοχές (τέσσερις από τις ΗΠΑ και τέσσερις από τον Καναδά), το 1988 και το 1992 με οκτώ ανδρικές και οκτώ γυναικείες ομάδες.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum