Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΑΡΕΤΗ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Μία εκ βαθέων συν-ομιλία ανάμεσα στον αγιογράφο και μουσικό Κώστα Κωνσταντάτο, δημιουργό του συγκροτήματος Encardia, και την Ψυχίατρο-Ψυχαναλύτρια Αρετή Σπυροπούλου. Σε αυτή την συνάντηση ακούμε ένα αγιογράφο και μουσικό. Ένας καλλιτέχνης που ορμώμενος από την καλλιτεχνική παράδοση της Ανατολής, μέσα από εικόνες και ήχους του παρελθόντος δημιουργεί και μιλάει στο παρόν και την σύγχρονη ψυχή.



Όπως σε κάθε συνάντηση της σειράς αυτής, ένας εικαστικός συζητά με ένα ψυχαναλυτή. Μέσα από τη σταδιακή αποκάλυψη του έργου του, τη συζήτηση και τη συμμετοχή του κοινού, ο εσωτερικός κόσμος και το μήνυμα του κάθε έργου ανεξαρτητοποιείται από τον δημιουργό του και γίνεται κτήμα του κάθε θεατή που είναι αποφασισμένος να ανοιχθεί σε αυτό.




Κώστας Κωνσταντάτος
Νομίζω ότι το πώς και το γιατί στη δουλειά μου θα αναζητηθούν στη συνομιλία μου με την Αρετή Σπυροπούλου. Για έργα που υπήρξαν αλλά και για κάποια που δεν υπήρξαν. Η μουσική θα συνομιλεί αναπόφευκτα με τη ζωγραφική αλλά και επί της ουσίας, αφού όταν βρίσκω τα δύσκολα θα ξεφεύγω με κάποιο τραγουδάκι. Οι ευλογημένοι τόποι της Καλαβρίας και της Απουλίας στην Κάτω Ιταλία σίγουρα θα περάσουν από την κουβέντα μας αφού ο Θεός θέλησε εκεί να με στείλει για να ζήσω αλλά και να αντλήσω την έμπνευση για τις πιο σημαντικές εμπειρίες της Ζωής μου. Οι αξίες επίσης αλλά και οι δυσκολίες της ομαδικής συμπόρευσης είναι πρόθεσή μου να υπογραμμιστούν, αφού η ζωγραφική εργασία στον Άγιο Ιωάννη το Θεριστή στην Καλαβρία αλλά και η δημιουργία και δεκαετής πορεία των encardia είναι αποτελέσματα ομαδικής δουλειάς και αλληλεπίδρασης των μελών αντίστοιχων ομάδων.



Αρετή Σπυροπούλου
Συνομιλώντας με τον «βυζαντινό» αγιογράφο αλλά και μουσικό Κώστα Κωνσταντάτο, οι διαδρομές αναπόφευκτα οδηγούν στους δρόμους όπου η μουσική συναντά τα χρώματα στην αγαπημένη για το ζωγράφο Νότια Ιταλία. Τι το ιδιαίτερο έχει να προσφέρει αυτή η διπλή ιδιότητα στον καλλιτέχνη και με ποιόν τρόπο η παράδοση μιας τέχνης εκκλησιαστικής αλλά και μουσικής μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για μια δημιουργική επεξεργασία; Ο Κωνσταντάτος τόσο στην εκκλησιαστική, όσο και στην κοσμική του ζωγραφική, ασχολείται με πρόσωπα σε μια απεικόνιση αρκούντως αναπαραστατική. Μοιάζει λοιπόν να ακολουθεί μια ζωγραφική φόρμα, που κινείται σε παραδοσιακά μονοπάτια. Πόση ελευθερία και ποια ικανοποίηση αφήνει αυτή η προσέγγιση στη ζωγραφική και ποια τα κοινά αλλά και διαφοροποιά στοιχεία από μια μουσική που πατά σε παραδοσιακά στοιχεία, όπως η μουσική των encardia που δημιούργησε ο Κωνσταντάτος το 2004.


Ο ζωγράφος και μουσικός Κώστας Κωνσταντάτος συνομιλεί με την Ψυχίατρο Αρετή Σπυροπούλου 
Σάββατο, 21 Μαρτίου, 12.00-14.00, βιβλιοπωλείο Αρμός, (Μαυροκορδάτου 11, Αθήνα), προσέλευση: 11:30 π.μ.
Δηλώσεις συμμετοχής:
Εκδόσεις Πορφύρα, τηλ. 2130291224, κα Παναγοπούλου Καλλιόπη
Επιμελητές της σειράς:
Δρ. Δημήτρης Κυριαζής, Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής
π. Σταμάτης Σκλήρης, Ιερέας-Αγιογράφος
Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης
Κόστος συμμετοχής: 8€ η μία συνάντηση/για φοιτητές και άνεργους 6€.
Προαγορά όλων των συναντήσεων, 35€ .
Κρατήσεις θέσεων, Εκδόσεις Πορφύρα, 213 0291224,

Καλλιόπη Παναγοπούλου

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum