ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: ΟΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗΣ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ο Όμιλος Μαθηματικών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση, με προσκεκλημένο τον Δρ. Κουρνιάτη Νίκο, Αρχιτέκτονα Μηχανικό Ε.Μ.Π., εξειδικευμένο στις Γεωμετρικές Οπτικές Ψευδαισθήσεις, την Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του σχολείου «Αλέξανδρος Δελμούζος».
Η εκδήλωση έχει τίτλο:  "Αναμορφώσεις – Οι γεωμετρικοί νόμοι της οπτικής ψευδαίσθησης".
Αυτό που βλέπουμε και εκείνο που αντιλαμβανόμαστε μέσω της όρασης, πολλές φορές δεν είναι το ίδιο πράγμα. Η οπτική αντίληψη καθορίζεται από παράγοντες που σχετίζονται τόσο με τις αντικειμενικές συνθήκες του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο βρίσκεται το αντικείμενο που παρατηρούμε, όσο και με υποκειμενικούς όρους που καθορίζονται από το μηχανισμό που υποκινεί αυτή καθαυτή η δραστηριότητα της παρατήρησης και που συνδέεται με τη φαντασία του παρατηρητή.
Οι αναμορφώσεις χειρίζονται την προβολική γεωμετρία, με στόχο την αλλοίωση της μορφής ή του σχήματος μιας εικόνας, έτσι ώστε η κανονική – μη παραμορφωμένη εικόνα να αποκαλύπτεται στο θεατή όταν αυτός την παρατηρεί με ειδικές οπτικές γωνίες, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και υπό προϋποθέσεις. Εικόνες και σχέδια που είναι φτιαγμένα σε ένα ή περισσότερα επίπεδα του χώρου, ώστε να αποκαλύπτονται στο θεατή από πολύ πλάγιες θέσεις, ή μέσα από επίπεδα και καμπύλα κάτοπτρα.



Εισηγήσεις
Κυριακή 22 Μαρτίου 2015 
Οπτικές ψευδαισθήσεις και οπτικές τεχνικές
Κουρνιάτης Νίκος
Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Τα αδύνατα δυνατά του Escher 
Γιώργος Μπαλόγλου
τ. Καθηγητής Μαθηματικών Πολιτειακού Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, SUNY Oswego 
Οπτικές απάτες - Η χρήση τους σε μία αναθεωρημένη τεχνική διδασκαλίας
Ανδρέας Πούλος 
Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών Ανατ. Θεσσαλονίκης
Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015
Ομιλία για τους μαθητές του σχολείου με θέμα:
Ο κόσμος του καθρέφτη
Κουρνιάτης Νίκος
Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν σαν εκθέματα κατασκευές γεωμετρικών ψευδαισθήσεων, που δημιούργησαν μαθητές του Σχολείου υπό την καθοδήγηση του Δρ. Κουρνιάτη Νίκου, καθώς επίσης και κατασκευές του ιδίου και φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π. υπό την επίβλεψη του ιδίου.
Στην διοργάνωση βοήθησαν, με την ευγενική τους προσφορά, οι φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Α.Π.Θ. Καραγιαννακίδου-Σαμσαρέλου Κατερίνα και Μαστρογεωργοπούλου Ελένη και στα γραφιστικά ο Γιώργος Ρουβάς.

Υπεύθυνος διοργάνωσης: 
Δρ. Βενάρδος Παντελής, Μαθηματικός
Τηλ. 6977 160124

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum