ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Η Αγία Παρασκευή είναι δήμος στην περιφέρεια του Βόρειου  Τομέα  της Αττικής, εκτεινόμενος στο ανατολικό άκρο του αθηναϊκού πεδίου έως τους ορεινούς όγκους του Υμηττού. Η έκταση της περιοχής ανέρχεται σε 7,935 τ.χμ. (5,64 τ.χμ. κατοικημένη) και ο πληθυσμός της υπολογίζεται στους 59.704 κατοίκους, με πυκνότητα 7.524 ατόμων ανά τ.χμ. και υψόμετρο κέντρου 206 μ.
Η δημιουργία του οικισμού χρονολογείται περί το 1929 οπότε και αποσπάσθηκε από την Αθήνα ως κοινότητα και μετέπειτα ως δήμος το 1963, αναπτυσσόμενος αρχικά ως παραθεριστικός προορισμός του Χαλανδρίου κι αργότερα ως έδρα της Ανατολικής Αττικής, για να ενταχθεί το 2010 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης στο συγκρότημα του Βόρειου Τομέα , υποδεχόμενη κατά βάση αστικό πληθυσμό από το διοικητικό προσωπικό των Αθηνών.


Οικιστικό κέντρο αποτελεί η κεντρική πλατεία με τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, ενώ κεντρικός οδικός άξονας είναι η οδός Αγίου Ιωάννου η οποία και συνδέει τη Λεωφόρο Μεσογείων με τον περιφερειακό δακτύλιο του Υμηττού. Εμβληματικά κτίρια της Αγίας Παρασκευής θεωρούνται το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο επί της Μεσογείων, το Αμερικανικό Κολέγιο Deree, το Κέντρο Πυρηνικών Φυσικών Δημόκριτος και το Ραδιομέγαρο της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η Μονή του Άγιου Ιωάννη του Κυνηγού.
Η περιοχή έχει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος με πλούσια βλάστηση αλλά και άρτιο συγκοινωνιακό δίκτυο, διασυνδεόμενη με το Αττικό Μετρό και τον προαστιακό σιδηρόδρομο. Θεωρείται δε πέρασμα από την Αθήνα προς τα Μεσόγεια, λόγω και της άμεσης γειτνίασής της με την πόλη της Παλλήνης.
Δήμαρχος από το 2014 είναι ο Γιάννης Σταθόπουλος.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum