Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Η ενορία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (επί των οδών Δελφών και Μιαούλη) αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ενορίες της Θεσσαλονίκης. Είναι όμως ταυτόχρονα και μία από τις νεότερες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των πολυπληθών κατοίκων, που έμεναν ουσιαστικά αποίμαντοι και ταλαιπωρούνταν προκει- μένου να καλύψουν τις πνευματικές τους ανάγκες στις παρακείμενες ενορίες Αγίας Τριάδος και Αναλήψεως του Σωτήρος.
Η ταχύτητα ανέγερσης και αποπεράτωσης του Ιερού Ναού, που αποτελεί σήμερα το κόσμημα της περιοχής, οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των υπευθύνων και ιδιαιτέρως στον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Ζώγκα και στο εντυπωσιακό ενδιαφέρον και τη συγκινητική προσφορά των ευσεβών πιστών της ενορίας.


Ο Ιερός Ναός κατέστη ενοριακός με το υπ’ αριθμόν 201/3-5-88 ιδρυτικό προεδρικό διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 87/9-5-88 τεύχος πρώτο φύλλο της Ελληνικής Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.). Με το υπ’ αριθμόν 116/15-11-2010  προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο υπ’ αριθμόν 197/ 22-11-2010 τεύχος πρώτο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) απαλείφεται η δεύτερη ονομασία του Ναού (Μεταμορφώσεως και Γεννήνεως) και διατηρείται η ονομασία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένος ο Ναός από τα εγκαίνια. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο κατά την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 6 Αυγούστου.
Από το Μάρτιο 1993 στον Ιερό Ναό φυλάσσεται ως κειμήλιο αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Θεοτόκου «Άξιον Εστί» σε ειδικό προσκυνητάρι – μπαίνοντας αριστερά – προς ευλογία των πιστών, που προσέρχονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για να προσκυνήσουν τη χάρη Της.
Η επίσκεψη και παραμονή του Τιμίου Σταυρού το Σεπτέμβριο του 2010 από τα Ιεροσόλυμα αποτέλεσε για την ενορία και τη Θεσσαλονίκη εν γένει μία ξεχωριστή και ιδιαίτερη ευλογία προς τους ευσεβείς ενορίτες και προσκυνητές.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum