Ο ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλαμαριά είναι Μητροπολιτικός, είναι η έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς ιδρύθηκε το 1974 με έδρα τον προσφυγικό Δήμο Καλαμαριάς, με πρωτοβουλία του τότε Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ και την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.


Για λόγους ιστορικής μνήμης προστέθηκε πρώτη η ονομασία Νέας Κρήνης, λόγω του ότι στην Καλαμαριά, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από την Κρήνη της Ερυθραίας (Τσεσμές), έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Μητροπόλεως Κρήνης και Ανέων.
Εκτός από τον Δήμο Καλαμαριάς, η εκκλησιαστική επαρχία της Μητροπόλεως περιλαμβάνει και όλο τον Δήμο Θερμαϊκού (Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Αγγελοχώρι, Νέα Κερασιά, Νέα Μηχανιώνα και Επανωμή), εκτός από την Περαία και το Μεσημέρι, που υπάγονται στην Ιερά Μητρόπολη Κασσανδρείας.
Πρώτος Μητροπολίτης διετέλεσε ο μακαριστός Προκόπιος Γεωργαντόπουλος, από το 1974 έως το 2015 και τον διαδέχθηκε ο Ιουστίνος Μπαρδάκας, ο οποίος εκλέχθηκε από την Ιερά Σύνοδο στις 26 Μαΐου 2015.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum