THE EVERYMAN

Κυριακή 16 Ιουνίου 2019


Για τους επόμενους δύο μήνες, ο Γιώργος Λουκάς θα πραγματοποιήσει ένα διεθνές ερευνητικό project , ένα κοινωνικό πείραμα στην Ευρώπη. Για τους επόμενους δύο μήνες θα είναι ο Καθένας. Κινούμενος, τρέχοντας και χωρίς στέγη..
Ο Καθένας που δυνάμει μπορεί να γίνει οτιδήποτε, από υγιής ασθενής, από ανεύθυνος υπεύθυνος, από πολίτης μιας χωράς μετανάστης σε άλλη, από ευτυχής δυστυχής, από τυχερός άτυχος και από άτυχος τυχερός.


“Σε μια γωνιά της ιστορίας, κυριαρχίας των ατομικών υποχρεώσεων κι παραγωγής επιστημονικού λόγου κι έργου για την φυσική τάση του ανθρώπου προς την ιδιοτέλεια και το όφελος, ο Καθένας ζει ανάμεσά μας κι ζητάει να αγαπήσει κι να αγαπηθεί ως ξένος, ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων, ως άνθρωπος μεταξύ ανθρώπων.
Το έργο του λοιπόν, είναι προσωπικό και συλλογικό και αφορά τη συλλογή στοιχείων με απολύτως επιστημονικό τρόπο, αποκρυπτογραφώντας τη φωνή των Ευρωπαίων πολιτών. Πόσο ξένοι είμαστε λοιπόν; Πόσο ξένοι, ως προς τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας, τους γύρω μας, είτε αυτοί λέγονται μετανάστες ή πρόσφυγες; Πόσο ξένοι ως προς τη ζωή μας και τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον ευρύτερο χώρο μας; Πόσο ξένοι είμαστε ως προς την αφοσίωση μας σε έναν σκοπό; Μπορούμε να μιλάμε για ενότητα ή είναι απλώς μια ουτοπία; Κι αν ναι, πόσο μακριά ή κοντά είμαστε; Κι αν ναι, θα πρέπει να είναι η οικονομική ένωση αυτοσκοπός και προτεραιότητα και όχι η ανθρώπινη; Είναι αυτός ο ασφαλέστερος δρόμος;
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Από την Τουρκία λοιπόν, θα κολυμπήσω στη Σάμο και από εκεί θα κατευθυνθώ στην Ειδομένη που θα αποτελέσει και την αφετηρία ενός οδοιπορικού δράσης-έρευνας που θα λάβει χώρα σε εφτά χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στόχος είναι να συλλεχθούν στοιχεία και να κοινοποιηθούν στο ευρωπαικό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, σχετικά με τα ερωτήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η δράση αυτή για λόγους αρχής θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και θα κινηματογραφηθεί.Η απόφαση είναι να κινούμαι τρέχοντας από χωριό σε χωρίο και από πόλη σε πόλη κι να έρχομαι σε επαφή με όλο το φάσμα των ανθρώπων. Συγκεκριμένα οι χώρες που θα διανύσω θα είναι κατά σειρά η Ελλάδα, τα Σκόπια, η Σερβία, η Oυγγαρία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Στόχος είναι να ακουστεί η γνήσια έκφραση της Ευρώπης εκ των έσω, σε μια καμπή του χρόνου που η φωνή του μέσου πολίτη συνεχώς αποδυναμώνεται. Μια φωνή που δεν ξέρω ακόμη τη χροιά της και που όσο κι αν αυτό με τρομάζει , ξέρω ότι πρέπει ν’ αναλυθεί κι να ακουστεί χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, αλλά με οδηγό την ορθολογική σκέψη και την επιστημονική τεκμηρίωση, μέσα σε μια έρευνα που θα κυριαρχεί η λογική, αλλά θα αγκαλιάζεται κι από το συναίσθημα."
ΓΙΑΤΙ;
ρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να επιλέξεις πως θα προχωρήσεις στη ζωή. Κάποιοι αυτή τη στιγμή δεν τη συνειδητοποιούν ποτέ, γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για στιγμή, αλλά περισσότερο για κύμα..Ένα κύμα καταστάσεων κι αποφάσεων, που είτε θα σε σκεπάσει , είτε θα το υπερβείς. Έτσι, υπάρχει διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων για όσους είναι μέσα στο υγρό στοιχείο του κύματος κι για όσους είναι στην επιφάνεια του. Κάποιοι νιώθουν εγκλωβισμένοι κι ανήμποροι( εντός του), με δυσκολία στους ελιγμούς, κάποιοι άλλοι, (αυτοί στην επιφάνεια του), χαίρονται κι το αντιμετωπίζουν δίχως φόβο , σχεδόν πετώντας. Τη στιγμή αυτή τη βίωσα όταν έγινα πατέρας για πρώτη φορά και απέκτησα ένα νέο είδος ευθύνης, πραγματικά πρωτόγνωρο .Την ανιδιοτελή ευθύνη ως προς τα παιδιά μου, μια ευθύνη συνεχή, με ορίζοντα το μέλλον των παιδιών, μια ευθύνη που δεν ζητάει ανταλλάγματα και αμοιβαιότητα. Αυτή η αρχετυπική ευθύνη γονέα-παιδιού, πρέπει να γενικευθεί γιατί αποτελεί, εκτός από το εγωιστικό γονίδιο του Ντώκινς, ουσιώδες γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης μας. Είναι μια ευθύνη οικεία, όπου έρχεται σχεδόν σε σύγκρουση με τα ύπουλα μηνύματα YOLO( You Only Live Once),που όσο ελκυστικά κι αν ακούγονται κι ίσως είναι ,η μονοδιάστατη έμφαση που τους δίνεται παραπλανεί και οδηγεί σε έναν παρτακισμό του παρόντος. Το ΥΟLO δεν είναι κακό, αλλά θα πρέπει να αφήσει χώρο στο παρελθόν και στο μέλλον, αν θέλει να έχει ουσία. Γνωρίζοντας λοιπόν, το παρελθόν, ζώντας το παρόν και προσπαθώντας –προνοώντας για το μέλλον. Το τρίπτυχο ΓΝΩΡΙΖΩ- ΖΩ- ΠΡΟΝΟΩ θα πρέπει να είναι συνεχές και ισοβαρές. Ο ρους της ιστορίας έχει αποδειχθεί ότι διαταράσσεται, όταν οποιοσδήποτε από αυτούς τους τρεις πόλους εξασθενεί ή διογκώνεται."
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
"ΤΡΕΧΩ για τα παιδιά μας, για μια ευρωπαική, πραγματικά δημοκρατική κοινότητα των ανθρώπων της. ΤΡΕΧΩ για να δυναμώσω τη φωνή τους, την πίστη τους στη δύναμή τους και στον αυτοκαθορισμό τους. ΤΡΕΧΩ για μια πραγματική ένωση, χωρίς καχυποψία...ΤΡΕΧΩ για τις ουσιαστικές σχέσεις οι οποίες οικοδομούνται μόνο σε επίπεδο λαών και ανθρώπων και όχι σε επίπεδο οικονομιών και συμφερόντων. ΤΡΕΧΩ για σκοπό, για να βρούμε σκοπό. ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.Ας έρθουμε στη θέση του γείτονα μας κι ας αγκαλιαστούμε με ενσυναίσθηση.. ¨εξηγεί αναλυτικά.




Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum