Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΙΟΝΑΡΑΣ, ΤΩΝ HAVAIANAS ΚΑΙ ΤΩΝ FLIP FLOPS

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Τις φοράμε το καλοκαίρι και τις ζεστές μέρες του φθινοπώρου και της άνοιξης, τις φοράμε στο σπίτι, στην παραλία, στο κολυμβητήριο ή καμιά φορά στα «χαλαρά»  καφέ και μπαρ.  Είναι δημοφιλείς και θεωρούνται κλασικό in fashion κομμάτι της θερινής περιόδου. Αναμένεται να γίνουν ακόμη περισσότερο, καθώς η θετή πατρίδα των HAVAIANAS , η Βραζιλία , θα βρίσκεται στο επίκεντρο τα επόμενα 4 χρόνια λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.



 
H λέξη‘Σαγιονάρα’  είναι ιαπωνική και  σημαίνει ‘Αντίο’! Έγινε ιδιαίτερα γνωστή στη Δύση όταν ο Αμερικανός συγγραφέας James Albert Michener (1907 – 1997) έγραψε το μυθιστόρημα ‘Sayonara’. Η λέξη όμως έγινε ακόμα πιο γνωστή στους απλούς ανθρώπους όταν ο σκηνοθέτης Joshua Logan μετέφερε το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη. Πρόκειται για την πολύ γνωστή και ρομαντική ταινία με πρωταγωνιστές τον Μάρλον Μπράντο, στο ρόλο ενός Αμερικανού πιλότου, και την Ουμέκι Μιγιόσι, μία γιαπωνέζα την οποία ερωτεύεται ο Μάρλον Μπράντο. Σύμφωνα με το σενάριο ο Μπράντο θα εγκαταλείψει την αγαπημένη του, εξ ου και ο τίτλος ‘σαγιονάρα’.
Η ταινία αυτή απέσπασε ,εκτός από κριτικές και οικονομικά κέρδη, πολλά βραβεία,  ανάμεσά τους και το Όσκαρ Α΄γυνακείου ρόλου για την Ουμέκι Μιγιόσι.
Συμπτωματικά οι γιαπωνέζες ηθοποιοί φορούσαν  τα παραδοσιακά τους υποδήματα που έμοιαζαν πολύ με τις σημερινές σαγιονάρες. Από τότε λοιπόν οι άνθρωποι της Δύσης έμαθαν να αποκαλούν τα συγκεκριμένα παπούτσια ή παντόφλες ’σαγιονάρες‘ εξαιτίας του τίτλου της ταινίας. Η λέξη βέβαια έμεινε περισσότερο στην Ελλάδα παρά στην υπόλοιπη Δύση, όπου εκεί πλέον αυτός ο τίτλος έχει εξασθενίσει. Πχ. στις ΗΠΑ και το Ην.Βασίλειο τις αποκαλούν είτε HAVAIANAS ( HAWAIANAS) είτε FLIP FLOPS.  Η τελευταία λέξη «φοριέται» πιο πολύ στην Καλιφόρνια και τη Φλόριδα, όπου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής γκαρνταρόμπας γυναικών και ανδρών , ακόμη και τις νυχτερινές ώρες.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum