Η ΚΑΝΤΙΝΑ "SOUZY TROS".... ΚΑΙ Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ "ΣΟΥΖΥ" ΡΕΝΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ

Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

Η σκηνή είναι από την «Παριζιάνα» (1969) του Γιάννη Δαλιανίδη: εύσωμη πελάτισσα (Ρένα Πασχαλίδου)  της μοδίστρας Ρένας Βλαχοπούλου, αν και ισχυρίζεται ότι κάνει δίαιτα για να χωρέσει στο καινούργιο της φόρεμα, έρχεται στις πρόβες όλο και πιο…χοντρή. «Σούζη, τρως! Και ψεύδεσαι και τρως!», είναι η περίφημη ατάκα της μοδίστρας Πελαγίας.

«Souzy Tros» λοιπόν είναι ο τίτλος της τελευταίας δράσης της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου που σε συνεργασία με την αμερικανίδα συγγραφέα Κάθριν Ντρέικ επιχειρεί να σχολιάσει μεταφορικά με ένα πλέγμα ευφάνταστων πρωτοβουλιών την άρνηση του ελληνικού κράτους να αποδεχτεί την οικονομική χρεοκοπία, αλλά και τη γενικότερη παγκόσμια άρνηση του δυτικού κόσμου να αλλάξει το μη βιώσιμο σύγχρονο μοντέλο ζωής.
Στην καντίνα του Ελαιώνα (Μαρκόνι 8)  «Souzy Tros»   υπάρχει φρέσκο και φθηνό φαγητό, όπως ελληνικός τραχανάς και μεσανατολικό χούμους. Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η αντανάκλαση της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της σημερινής Αθήνας.

Αλήθεια ποια ήταν η Ρένα Πασχαλίδου που υποδύθηκε τη θρυλική Σούζυ στην «Παριζιάνα».  Το πραγματικό της όνομα ήταν Βαρβάρα. Καθιερώθηκε σε ρόλους καρατερίστας ή τυπίστριας , κυρίως σε κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου. Έκανε δύο γάμους, αρχικά με τον ηθοποιό Δ. Ρουγγέρη και εν συνεχεία με τον ηθοποιό Νίκο Πασχαλίδη. Πέθανε στην Αθήνα το 1979 σε ηλικία 68 χρόνων. Πολλές φορές είχε γραφτεί ή ακουστεί πως δεν ήταν επαγγελματίας ηθοποιός, αλλά σύζυγος φροντιστή του Ελληνικού κινηματογράφου που επειδή θεωρούνταν «κωμική» την αξιοποιούσαν σε τέτοιους ρόλους στις ταινίες. Η τελευταία αυτή πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, καθώς σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία και οι δύο γάμοι που έκανε ήταν με επαγγελματίες ηθοποιούς.
Πηγή: tovima.gr
         ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΡΧΕΙΟ FASHIONART LOVER 

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου