PEPTIKO.GR BY ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΑΒΟΣ

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Ένα νέο σάιτ, επιστημονικό και ουσιαστικό, από το Χρήστο Ζαβό , έναν από τους φερέλπιδες επιστήμονες της Ελλάδας που έχουν κρατήσει ψηλά τη σημαία και στο εξωτερικό, το www.peptiko.gr έχει κάνει την εμφάνισή του.
Στο peptiko.gr παρέχονται συμβουλές πρόληψης νόσων του πεπτικού και πληροφορίες γενικού περιεχομένου στους ασθενείς με προβλήματα του οισοφάγου, του στομάχου και του εντέρου, εντούτοις δεν εξειδικεύονται σε προσωπικές ατομικές περιπτώσεις. Για την εξατομίκευση απαιτείται οι γαστρεντερολόγοι να λαμβάνουν λεπτομερές ιστορικό και να εξετάζουν κλινικά τους ασθενείς.
Το peptiko.gr απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες ασθενών:
Σε όσους έχουν συμπτώματα από τον οισοφάγο, το στομάχι ή το έντερο αλλά δεν γνωρίζουν πού οφείλονται τα συμπτώματά τους.
Σε όσους έχουν διαγνωσθεί με μια συγκεκριμένη νόσο από το γαστρεντερικό σύστημα, αλλά θα ήθελαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι είναι η νόσος αυτή, τι συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνει, πώς αντιμετωπίζονται και πότε θα πρέπει να απευθύνονται σε ειδικούς γαστρεντερολόγους.
Σε όσους έχουν επισκεφθεί κάποιον γιατρό, τους έχει συστήσει γαστρεντερολογική εξέταση, και θα ήθελαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξέταση και τι προετοιμασία απαιτείται να κάνουν.

Ο Χρήστος Ζαβός γεννήθηκε  στη Λάρισα το 1974. Τις γυμνασιακές του σπουδές αποπεράτωσε το 1992 και εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά από εισιτήριες εξετάσεις το 1993, αποφοίτησε δε τον Ιούλιο του 1999 με βαθμό «Λίαν καλώς». Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μου έλαβε μέρος 2 φορές σε εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και επέτυχε να λάβει εκπαίδευση σε δύο χώρες του εξωτερικού με τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών της HelMSIC.
Ειδικότερα, το 1996 παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Χειρουργική κλινική του Πανεπιστημίου “Albert Szent-Györgyi” της πόλης Szeged στην Ουγγαρία, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Χειρουργικής κ. Ádám Balogh. Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικά μαθήματα, παρακολούθηση και συμμετοχή σε χειρουργικές επεμβάσεις, παρακολούθηση ενδοσκοπήσεων γαστρεντερικού συστήματος και διδακτικές επισκέψεις σε θαλάμους ασθενών.
Το 1999, μετά την περάτωση των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή, παρακολούθησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Γαστρεντερολογική / Ηπατολογική κλινική του Πανεπιστημίου “La Sapienza” της Ρώμης, υπό την επίβλεψη των καθηγητών κ.κ. Livio Capocaccia και Francesco Adolfo Attili. Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικά μαθήματα, διδακτικές επισκέψεις σε θαλάμους ασθενών, απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων, παρακολούθηση ενδοσκοπήσεων γαστρεντερικού συστήματος και υπερηχογραφικής διερεύνησης ηπατολογικών νοσημάτων.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ιατρική Σχολή παρακολούθησε κύκλο μαθημάτων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης που διοργάνωσε το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης. Από το 1999 και προ της αποφοίτησης από την Ιατρική Σχολή, ξεκίνησε να συνεργάζομαι με τον καθηγητή κ. Ιωάννη Κουντουρά, παρακολουθώντας το πρόγραμμα του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου της Β’ Παθολογικής Κλινικής και συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου. Η πρώτη πλήρης δημοσίευση σε περιοδικό έγινε το ίδιο έτος στο Hellenic Journal of Gastroenterology και αφορούσε στην παρουσίαση ενδιαφέροντος περιστατικού.


Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 1999 παρακολούθησε τρίμηνη άσκηση στις ειδικότητες Παθολογίας, Χειρουργικής και Καρδιολογίας στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ακολούθως κατέλαβε έμμισθη θέση υπηρεσίας υπαίθρου στο Κέντρο Υγείας Γόννων Λάρισας διάρκειας ενός έτους, έως τον Δεκέμβριο του 2000. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας υπαίθρου ασχολήθηκε με επιδημιολογικές μελέτες σε παιδιατρικό πληθυσμό, σε συνεργασία με την Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας κ. Δήμητρα Βήνη, οι οποίες ανακοινώθηκαν σε Συνέδρια και δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής.
Παράλληλα, συνέχισε τη συνεργασία του σε ερευνητικό επίπεδο με το Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο της Β’ Παθολογικής Κλινικής, καρπός της οποίας ήταν η πρώτη παγκοσμίως ανακοίνωση και ακολούθως δημοσίευση της συσχέτισης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας το 2000.
Τον Μάρτιο του 2001 κατετάγη  στον Ελληνικό Στρατό στο κέντρο εκπαιδεύσεως υγειονομικού (Άρτα) και υπηρέτησε  επί 16 μήνες ως ιατρός σε μονάδες της Μυτιλήνης και της Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συμμετείχε σε μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κατόπιν προτροπής και αμέριστης βοήθειας του καθηγητού κ. Κουντουρά, το 2002 παρακολούθησε μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα τρίμηνης διάρκειας στο Imperial College of Science, Technology and Medicine του Λονδίνου υπό την επίβλεψη του Senior Reader κ. Peter Karayiannis. Συγκεκριμένα ασχολήθηκε με τεχνικές μοριακής βιολογίας στα quasispecies του ιού ηπατίτιδας C (ειδικότερα της περιοχής IRES). Οι τεχνικές περιελάμβαναν PCR, DNA gel extraction and purification, ligation, transformation, culture growth, digest, sequencing και luciferase assay. Επίσης παρακολούθησε τις επιστημονικές διαλέξεις και τις διδακτικές επισκέψεις ασθενών της Ηπατολογικής κλινικής του Νοσοκομείου St. Mary’s (Λονδίνο) υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ηπατολογίας κ. Howard C. Thomas.
Από τον Μάρτιο 2003 έως τον Δεκέμβριο 2004 ασκήθηκε ως ειδικευόμενος ιατρός στην Εσωτερική Παθολογία / Κλινική Ογκολογία της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του «Θεαγενείου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της κ. Δέσποινας Μουρατίδου και απέκτησε εμπειρία στην Ογκολογία του πεπτικού. Η ερευνητική του δραστηριότητα επισημάνθηκε από τη συμμετοχή μου σε αρκετές ερευνητικές εργασίες, μία εκ των οποίων έλαβε το 1ο Βραβείο στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Συμπληρωματικής Θεραπείας του Κακοήθους Μελανώματος. Επιτροπή ειδικών κατέληξε στις 2 καλύτερες εργασίες και ακολούθησε επιλογή της καλύτερης διά ψήφου από το κοινό που παρακολούθησε την προφορική παρουσίασή τους. Έγινε δε ειδική μνεία της βραβευθείσας εργασίας, που παρουσίασα προφορικά, σε σχετικό Editorial του περιοδικού Melanoma Research, όπου και δημοσιεύθηκε ως πλήρες κείμενο στη συνέχεια.
Κατά τη διάρκεια της άσκησής του στο Θεαγένειο Νοσοκομείο, συμμετείχε  σε Παγκόσμιο ερευνητικό πολυκεντρικό πρωτόκολλο φάσεως ΙΙΙ. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2003 συμμετείχε στην επιμέλεια του τόμου των πρακτικών του 3ου Σεμιναρίου Κλινικής Ογκολογίας, που διοργάνωσε η Κλινική.
Τον Απρίλιο 2003 παρακολούθησε την εκπαίδευση στην Βασική Υποστήριξη της Ζωής και στην Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με το Α΄ Πε.Σ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας και έλαβα το δίπλωμα Basic Life Support (BLS) Provider Certificate και Automated External Defibrillation (AED) Provider Certificate από το European Resuscitation Council (ERC), Brussels.

Τον Ιούνιο του 2004 ενεκρίθη από τον Τομέα Παθολογίας του Α.Π.Θ. η εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής με θέμα: «Μοριακοί και γενετικοί παράγοντες συσχετίσεως λοιμώξεως από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και γλαυκώματος» (αριθμός διατριβής: 2451). Κατόπιν προφορικής δοκιμασίας, όπως ορίζει ο νόμος, έλαβα το διδακτορικό δίπλωμα με βαθμό «Άριστα» στις 10-11-2010 και αναγορεύθηκα διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. στις 29-11-2010.
Από τον Ιανουάριο 2005 έως τον Νοέμβριο 2006 υπήρξε άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (κατόπιν σχετικής απόφασης της Γ.Σ. του Τομέα Παθολογίας, αρ.συν.173η/23-2-2005, αριθμ. πρωτ. Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ: 2275/2-3-05) υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Ιωάννη Κουντουρά, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της Κλινικής (επισκέψεις, ενδοσκοπήσεις, εξωτερικά ιατρεία, συγγραφή άρθρων, παρουσίαση προφορικών ανακοινώσεων σε συνέδρια, συμμετοχή στο Βήμα των Ειδικευομένων της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας για 2 έτη (2005-6) και στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, παρουσίαση μαθημάτων ειδικευομένων και φοιτητών Ιατρικής της Κλινικής, συμμετοχή σε συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τέλος συλλογή του υλικού της διδακτορικής διατριβής μου).
Από το 2005 έως το 2009 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) του διεθνούς περιοδικού Hepatogastroenterology.
Τον Οκτώβριο 2005 συμμετείχε ενεργά στην εναρκτήρια συνάντηση του European Viral Hepatitis Initiative (EVHEI) Faculty που διοργάνωσε το Imperial College of London, υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Howard C. Thomas.
Το 2006 συμμετείχε ως ομιλητής στο 10th Hungarian και στο 1906-2006 Centenary Congress of Alzheimer’s Disease (Πανεπιστήμιο “Albert Szent-Györgyi” της πόλης Szeged στην Ουγγαρία), στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer’s, με θέμα: “Alzheimer’s disease and Helicobacter pylori infection”.
Από 15 Νοεμβρίου 2006 έως 14 Νοεμβρίου 2010 ασκήθηκε ως ειδικευόμενος Γαστρεντερολογίας στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κ. Ηλία Κουρούμαλη. Ειδικότερα, συμμετείχε σε εργασίες, μερικές από τις οποίες παρουσιάσθηκαν σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια και προτάθηκαν ή έλαβαν βραβεία. Ειδικότερα, το 2009 ελήφθη χρηματικό βραβείο (Travel Grant) για ανακοίνωση μελέτης σχετικά με την οστεοπόρωση στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις εντερικές νόσους στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας στο Λονδίνο, η δε μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Gastroenterology.
Ταυτόχρονα, συνέχισε την ερευνητική δραστηριότητα στη Β’ Παθολογική Κλινική υπό την διεύθυνση του καθηγητή κ. Ι. Κουντουρά, καρπός της οποίας ήταν η δημοσίευση μελετών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το New England Journal of Medicine, το Lancet και το Gastroenterology.
Το 2007 βραβεύθηκε από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία για το ερευνητικό έργο στην Γαστρεντερολογία.
Το 2011 απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας της Γαστρεντερολογίας (Αρ. Πρωτ. 11726/10/22-3-2011 της Περιφέρειας Κρήτης).
Από τον Απρίλιο 2011 και για διάρκεια 2 ετών είναι άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (κατόπιν σχετικής απόφασης της Γ.Σ. του Τομέα Παθολογίας, αρ.συν. 251η/6-4-2011, και σχετικής έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, αρ.συν. 10/14-4-2011) υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Ιωάννη Κουντουρά.

Από τον Ιούλιο 2011 έως τον Ιούλιο 2012 διέμεινε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου μετεκπαιδεύθηκε σε εξειδικευμένες ενδοσκοπικές τεχνικές στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (Universitair Medisch Centrum) υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Peter D. Siersema, κατόπιν λήψης σχετικής υποτροφίας από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία. Επίσης παρακολούθησα τις επιστημονικές εκδηλώσεις της Κλινικής και συμμετείχε ως πρώτος ερευνητής σε ερευνητικό πρωτόκολλο με θέμα τον οισοφάγο Barrett. Τον Οκτώβριο 2012 ελήφθη χρηματικό βραβείο (Travel Grant) για ανακοίνωση σχετικής μελέτης στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρεντερολογίας στο Άμστερνταμ, ενώ μία εκ των δύο μελετών που παρουσιάσθηκαν βραβεύθηκε ως Poster of Excellence.
Τον Σεπτέμβριο 2011 ξεκίνησε συνεργασία με τον Κινέζικο εκδοτικό οίκο STM για την έκδοση διεθνούς επιστημονικού περιοδικού με τίτλο “Immuno-Gastroenterology”, το πρώτο τεύχος του οποίου εκδόθηκε τον Ιούλιο 2012. Το όνομα του περιοδικού ήταν δική του ιδέα, η θεματολογία του περιοδικού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Κουντουρά, είμαστε οι Editors-in-Chief, ενώ το περιοδικό διαθέτει διακεκριμένους επιστήμονες από όλον τον κόσμο ως Editorial Board.
Τον Δεκέμβριο 2012 εξελέγηνμέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.
Από τον Μάιο 2013 εργάζεται ως ιδιώτης γαστρεντερολόγος στη Θεσσαλονίκη και δέχεται ασθενείς για εξέταση και ενδοσκοπήσεις (γαστροσκόπηση-κολοσκόπηση-πολυπεκτομές).

Εκπαιδευτική Δραστηριότητα
Από το 2003, συμμετέχει ενεργά σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα ειδικευομένων, μετεκπαιδευτικές ημερίδες, μαθήματα Ηπατολογίας και Γαστρεντερολογίας και στρογγυλές τράπεζες Πανελληνίων και Παγκοσμίων συνεδρίων. Ειδικότερα, το 2006 και το 2008 συμμετείχε ως ομιλητής και στο Προεδρείο Προφορικών Ανακοινώσεων σε διεθνή μετεκπαιδευτικά μαθήματα που διοργάνωσε στην Αθήνα η International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO). Το 2008 συμμετείχα στο Προεδρείο στην Στρογγυλή Τράπεζα του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο Παγκόσμιο Συνέδριο της IASGO στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της άσκησής του στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή επί 4 έτη, συμμετείχε ενεργώς στις επιστημονικές εκδηλώσεις του τμήματος (παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών στις εβδομαδιαίες συναντήσεις του Τομέα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπαιδευτικά μαθήματα ειδικευομένων Γαστρεντερολογικής κλινικής, διαλέξεις στο ιατρικό προσωπικό της Κλινικής, βιβλιογραφικές ενημερώσεις, ερευνητικά και κλινικά πρωτόκολλα, οργάνωση τακτικών συναντήσεων της Κλινικής με το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο και συμμετοχή στις συναντήσεις με το Ακτινολογικό Εργαστήριο) και παρακολούθησα το κλινικό πρόγραμμα της Κλινικής, ασκούμενος παράλληλα στον ενδοσκοπικό έλεγχο του πεπτικού συστήματος. Επίσης, συμμετείχα στην προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών του 6ου, 9ου και 12ου εξαμήνου στο μάθημα της Εσωτερικής Παθολογίας με την κλινική πρακτική άσκηση στους θαλάμους και με θεωρητικά μαθήματα Γαστρεντερολογίας στους φοιτητές του 6ου, 9ου και 12ου εξαμήνου. Επιπλέον, συμμετείχε στην εκπαίδευση των αλλοδαπών φοιτητών του προγράμματος ανταλλαγής Erasmus στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Περισσότερα: http://www.peptiko.gr

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum