ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΒΡΑΑΜ ΚΥΦΩΝΙΔΗΣ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΝΤΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ο Ιωάννης Αβραάμ Κυφωνίδης υπήρξε  ο πρώτος, ιστορικά, Πόντιος στρατηγός και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του η ιστορία του Ελληνικού Στρατού.
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου στις 26 Σεπτεμβρίου 1903 και ήταν γόνος οικογένειας ξυλεμπόρων.  Τελείωσε με άριστα το "Φροντιστήριον Τραπεζούντος" και το 1917 , την περίοδο της Ποντιακής Γενοκτονίας , ήρθε μόνος του  στην Ελλάδα, αρχικά στην Καλαμαριά και στη συνέχεια στην Αθήνα ,  όπου  κατετάγη εθελοντικά ως  μόνιμος υπαξιωματικός στον Ελληνικό Στρατό. Το 1923 έδωσε εξετάσεις και φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ' όπου αποφοίτησε το 1927 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του μηχανικού κερδίζοντας το σεβασμό των συμμαθητών και των ανωτέρων του.  Την περίοδο εκείνη γνώρισε την Ιφιγένεια Ταξίδη, ανηψιά του ιδρυτή της "Παναγίας Σουμελά" Φίλωνα Κτενίδη ,  που στη συνέχεια παντρεύτηκε,  αποκτώντας τρεις γιους, τον Χαράλαμπο  και τον Αβραάμ,  που έγιναν επίσης στρατιωτικοί καριέρας , και τον Θεόδωρο που διέπρεψε ως οικονομολόγος σε εταιρίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. 
Αξιοθαύμαστη ήταν και η προσφορά του στην Ελλάδα και τις συμμαχικές δυνάμεις στην περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.Μετά την σύλληψη μάλιστα του συνταγματάρχη Τσιγάντε, το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής του ανέθεσε τη δημιουργία ομάδων δολιοφθοράς κατά των Γερμανοϊταλών, οπότε κατέβηκε στην Μέση Ανατολή.  Στην Ελλάδα για λόγους κάλυψης χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Μάνεσης και δεν αποκάλυπτε την πραγματική του ταυτότητα πουθενά , εκτός από τη σύζυγό του και το μεγαλύτερο γιο του.  Την περίοδο εκείνη γνώρισε και συνδέθηκε φιλικά με τους κατοπινούς Πρωθυπουργούς: Γεώργιο Παπανδρέου και Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Μεταπολεμικά τιμήθηκε με μετάλλεια ανδρείας για την προσφορά του στην πατρίδα. Μεταξύ αυτών και το "Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας" για την ενεργό δράση του στο πεδίο της μάχης, από τον τότε βασιλιά της Ελλάδος Παύλο.
Ο Ιωάννης Αβραάμ Κυφωνίδης διετέλεσε  μεταξύ άλλων διευθυντής της Δ.Ε.Σ.Ε. στο Γ' Σώμα Στρατού και Διευθυντής μηχανικού στο Γ.Ε.Σ. συμβάλλοντας  στη δημιουργία και εκτέλεση σημαντικών οδικών και κατασκευαστικών έργων σε όλη την χώρα, όπως τη σύνδεση της Καστανιάς Βερμίου με το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά και τα έργα οχύρωσης στα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα(Ρούπελ).



Ο υποστράτηγος  Κυφωνίδης αρνήθηκε πεισματικά να εμπλέξει την στρατιωτική του παρουσία και προσφορά με τα πολιτικά τεκταινόμενα της χώρας, παρά την πολύχρονη φιλία του με τον Παπανδρέου και τον Κανελλόπουλο. Είναι χαρακτηριστικό πως αρνούνταν να επισκεφθεί τους πολιτικούς φίλους του στα γραφεία τους . Μεταξύ των πολλών φίλων του ήταν και ο γείτονάς του και ήρωας της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Σπύρος Διαμαντόπουλος.  Υπήρξε επίσης φίλος και θαυμαστής πολλών καλλιτεχνών και δημιουργών της εποχής.  Λόγω των βαθύτατων δημοκρατικών του πεποιθήσεων αρνήθηκε την πρόταση των Συνταγματαρχών της Χούντας να αναλάβει το 1967 τη θέση του Διευθυντή Πόλεως Αθηνών. Με αυτές τις αρχές γαλούχησε και τους δυο μεγαλύτερους γιους του, Χαράλαμπο και Αβραάμ, που διετέλεσαν επίσης, αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού. Μία μικρή πάροδος στο δήμο Καλαμαριάς φέρει το όνομά του.
Στο σπίτι του στου Παπάγου  διέθετε ένα σπουδαίο ιστορικό αρχείο  το οποίο κληροδότησε στα παιδιά του. Το 1970 άρχισε να γράφει τα απομνημονεύματα του, αλλά τα προβλήματα υγείας δεν τον άφησαν να ολοκληρώσει το έργο του. Πέθανε σε ηλικία 72 ετών στο νοσοκομείο "Νίμιτς" στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1975. 


FB Page:https://www.facebook.com/pages/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AC%CE%BC-%CE%9A%CF%85%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82/1431192103820818?ref=hl

Πηγή: Βικιπαιδεία http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%AC%CE%BC_%CE%9A%CF%85%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82
Πηγή:  Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού 
Πηγή:   Μαλλιάρης Παιδεία
Πηγή: Ημερολόγιο Παναγιώτη Κανελλόπουλου

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum