"ΕΦΥΓΕ" Η ΒΙΛΜΑ ΚΥΡΟΥ

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Πνεύμα ανήσυχο, ηθοποιός και θιασάρχισσα με έντονη παρουσία από τη δεκαετία του '40, η Βίλμα Κύρου πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών (82 κατά άλλους) στο σπίτι της. Η κηδεία θα γίνει σήμερα στις 14.30 από το Β' Νεκροταφείο. Γεννημένη στις Σέρρες, έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο Ρεξ το 1943, στον «Ποπολάρο» του Ξενόπουλου. Ως το 1955 συμμετείχε στο Εθνικό Θέατρο, ενώ στη συνέχεια συγκρότησε δικούς της θιάσους και περιόδευσε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεγάλη επιτυχία της ήταν το έργο «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» (1962-63), ενώ από τις τελευταίες της δουλειές ήταν «Ο πατέρας» στο θέατρο Αλκυονίς.
Η Κύρου με τη χαρακτηριστική φωνή και το αγέρωχο παράστημα έκανε πολλές ηχογραφήσεις στο ραδιόφωνο, αλλά και εμφανίσεις στο τηλεοπτικό Θέατρο της Δευτέρας. Συμμετείχε και σε λίγες αλλά καλές κινηματογραφικές ταινίες , αποσπώντας εξαίρετες κριτικές για τις ερμηνείες της, αλλά και βραβεία. Ανάμεσα στις πιο γνωστές στις οποίες συμμετείχε είναι οι «Τζιπ, Περίπτερο κι Αγάπη» (1957) και «Οικογένεια Χωραφά» (1968).

Για την ιστορία να σημειωθεί πως η Κύρου είναι η πρώτη διδάξασα στο ρόλο της «Μίκας» , στη θεατρική επιτυχία των Τσιφόρου-Βασιλειάδη
«Οι γυναίκες προτιμούν τους σκληρούς» , που αργότερα διασκευάστηκε στην πολύ μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Μια τρελλή –τρελλή οικογένεια» με τη Τζένη Καρέζη να υποδύεται τον ίδιο ρόλο στη μεγάλη οθόνη. 







Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum