ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΜΑΔΡΙΤΗ, ή ΤΟΚΥΟ?

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Λιγότερες από 24 ώρες απέμειναν πριν ο απερχόμενος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δρ. Ζακ Ρογκ ανακοινώσει το όνομα της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας. Στη σύνοδο της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες, τρεις πόλεις διαγκωνίζονται για την τιμή και την ευθύνη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Εν μέσω κρίσης, η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι μπορεί να διοργανώσει τους λιγότερο δαπανηρούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς; Έχοντας ήδη έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών. Η δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας Άνα Μποτέγια εξηγεί πως «το ουσιαστικό μήνυμα σε μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής κρίσης σαν αυτή στην οποία βρισκόμαστε, είναι πως 80% των υποδομών είναι έτοιμες. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα χωρίς ρίσκο, μια ασφαλή υποψηφιότητα».



Η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης στηρίζεται στην εικόνα μιας πόλης που πατάει σε δύο ηπείρους. Όραμα της τουρκικής υποψηφιότητας είναι ακριβώς αυτό: η αρμονική γεφύρωση και συνύπαρξη πολιτισμών, πεποιθήσεων και παραδόσεων στο πλαίσιο του Ολυμπισμού.
«Θα έχουμε ένα παιχνίδι, μία πόλη, δύο ηπείρους, θα ανοιχτούμε σε νέους πολιτισμούς, νέα οράματα και θα είναι πολύ ενδιαφέρον για το Ολυμπιακό Κίνημα να δει αυτό το κομμάτι του κόσμου», δηλώνει ο επικεφαλής της επιτροπής διεκδίκησης της Κωνσταντινούπολης Χασάν Αράτ.
Πενήντα έξι χρόνια μετά την πρώτη φορά, το Τόκιο φιλοδοξεί να ξαναφιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ιαπωνική πρωτεύουσα προβάλλει ως φαβορί, όμως οι ανησυχίες για την υποψηφιότητά της εδράζονται στα επίπεδα ραδιενέργειας στο περιβάλλον μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Τσουνεκάζου Τακέντα εμφανίζεται καθησυχαστικός και επισημαίνει ότι «το επίπεδο ακτινοβολίας στο νερό ή το φαγητό είναι απολύτως ασφαλές».


Copyright © 2013 euronews

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum