ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑ: "ΜΟΔΙΣΤΡΑ" ΣΤΟ "ΡΑΦΤΑΔΙΚΟ ΚΑΙ "ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ" ΣΤΟ "MEA CULPA"

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

«Μοδίστρα» και «Ψυχίατρος» θα …γίνει την θεατρικό περίοδο 2013-1014 η Γιολάντα Μπαλαούρα  στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα θα πρωταγωνιστεί επί σκηνής στο «Ραφτάδικο» του Ζαν - Κλωντ Γκραμπέρ στη Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός , ενώ θα εμφανίζεται σε ρόλο γκεστ , μέσω βίντεο, στο «Mea Culpa» του Κωνσταντίνου Ρόδη στο Κτίριο Μ2 του Μεγάρου.



2013-2014 Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Το ραφτάδικο -Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ
Πρώτη Παρουσίαση: Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, 18/10/2013
Το Ραφτάδικο του Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ, το αριστούργημα του σύγχρονου γαλλικού θεάτρου, που έχει τιμηθεί με μεγάλα θεατρικά βραβεία και έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες, ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ σε πανελλήνια πρώτη. Η παγκόσμια επιτυχία του έργου καθιέρωσε τον δημιουργό του, μεταξύ των πιο σημαντικών σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων. Το Ραφτάδικο, μέσα από μνήμες, μας ταξιδεύει με χιούμορ και συγκίνηση σ’ ένα λαβωμένο Παρίσι, όπως το άφησε ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος. Είναι η μικρογραφία ενός κόσμου που, βιώνοντας την καθημερινότητα, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Όπως έγραψε ο γνωστός θεατρικός κριτικός Ντομινίκ Ζαμέ: «…Τα χείλη γελούν και τα μάτια δακρύζουν. Ένα διαπεραστικό και ταυτόχρονα τρυφερό βλέμμα πάνω στον άνθρωπο και τα γεγονότα». Η παράσταση, με μια σύγχρονη σκηνοθετική προσέγγιση, φιλοδοξεί να αναζητήσει τις αναλογίες της μεταπολεμικής Γαλλίας με το τώρα και να επαναπροσδιορίσει τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Συγγραφέας: Ζαν-Κλωντ Γκραμπέρ
Μετάφραση: Γιάννης Ιορδανίδης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ιορδανίδης
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας
Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (18/10/2013 - 01/12/2013)

2013-2014 Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Mea Culpa
Πρώτη Παρουσίαση: Κτίριο 2 (CR1 M2)
06/11/2013
Το MEA CULPA είναι ένα θεατρικό κείμενο του Κωνσταντίνου Ρόδη που βασίστηκε σε πραγματική ιστορία και καταγράφει την σκληρή πραγματικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει μια οικογένεια, στην προσπάθεια να μεγαλώσει και να στηρίξει ένας μέλος της με νοητική υστέρηση.
Η Ζωή στις αρχές του ΄70 αποκτά και μεγαλώνει το γιο της Σταύρο, που γεννήθηκε με νοητική στέρηση σε μια εποχή, χωρίς κοινωνική υποστήριξη και δυνατότητες ένταξης, εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.
Τα προβλήματα πολλά ….τόσο από την ίδια της την οικογένεια, όσο και από τον κοινωνικό περίγυρο. Δεν υπολογίζει όμως τίποτα. Πάει κόντρα σε όλα και εμμένει στην άποψή της…Ο Σταύρος δε θα φύγει ποτέ από κοντά της.
Σύμμαχός της ο άνδρας της Προκόπης. Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο γιος της Άρης και ο κοινωνικός της περίγυρος. Τις ισορροπίες προσπαθεί να διατηρήσει η αδερφή της, Μαίρη. Η Ζωή και ο Σταύρος έρχονται αντιμέτωποι με μία σκληρή πραγματικότητα μέσα σε μία πόλη που δε μπορεί να αποδεχτεί και να εντάξει στο σύνολό της τους ανθρώπους με αναπηρία.
Μέσα από το έργο δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει την ιστορία της Ελλάδας από το 1978 μέχρι το 2013.
Το έργο κυκλοφορεί σε διπλή έκδοση (έντυπη και ηχητική) από τις εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ και τις ηχητικές εκδόσεις STUDIO AMID. Στον σχεδιασμό του ηχητικού βιβλίου έχουν συμπεριληφθεί και προδιαγραφές του Design For All που το κάνουν προσβάσιμο και σε πολίτες με προβλήματα όρασης, σε σχεδιασμό της δημοσιογράφου Νατάσας Μποζίνη.


Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Ρόδης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρόδης-Ιωάννης Κυφωνίδης
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Κτίριο Μ2 (CR1-M2) (06/11/2013-10/11/2013)

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum